Αυτή η διακοπή ήταν αποτέλεσμα της διαπίστωσης μου ότι κάποιος έλληνας blogger μου έκανε copy-paste 7 άρθρα, όπως είναι ολόκληρα μαζί με τον τίτλο τους.
Ήρθα σε επαφή, για να του πω ότι, το "Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece" license που έχω εδώ (και στο feed), όπως πολλοί bloggers, λέει ότι δεν μπορεί να εκμεταλλευθείς οικονομικά άρθρα μου δημοσιεύοντας τα στο blog σου, και μάλιστα χωρίς σύνδεσμο σε εμφανές σημείο. Εκτός κι αν ζητήσεις άδεια να τα δημοσιεύσεις από μένα. Που μπορεί να δώσω.
Αλλά το βασικότερο, ήρθα σε επαφή διότι υπάρχει ηθικό θέμα.
Σαν άτομο και σαν blogger, πιστεύω στο sharing(μοίρασμα). Είναι καλό πράγμα για τα blog μας και προπάντων για τους αναγνώστες. Sharing με "κανόνες" όμως, όχι μπάτε σκύλοι.
Βλέπω ένα άρθρο, δημοσιεύω μια περίληψη μικρή, ίσως προσθέτοντας σχόλια δικά μου ή και ιδέες από άλλες πηγές για να υποστηρίξω την θέση μου, βάζοντας στο τέλος ένα link(σύνδεσμο) στην πηγή του άρθρου, ΟΡΑΤΟ.
Αν τώρα το άρθρο αυτό, το μικρό resume του δηλαδή, φιλοξενείται σε δικό του post, δεν βάζω ακριβώς τον ίδιο τίτλο όπως το ορίτζιναλ.
Και πάνω από όλα, για να είμαι σωστός γενικά, ή αν θα το εκμεταλλευτώ οικονομικά, υποχρεωτικά, έρχομαι σε επαφή με τον συγγραφέα του άρθρου για να ζητήσω άδεια.
Ερχόμενος σε επαφή, προσπάθησα να τον πίσω να κάνει όλες αυτές τις αλλαγές, που θα του επέτρεπαν έτσι να κρατήσει τα άρθρα.
Του ανέφερα ότι υπάρχουν εργαλεία στη διάθεση ενός blogger να τον προστατέψουν. Φυσικά καθόλου ευχάριστα πράγματα να αναφέρει κανείς.
Εν μέρει συμμορφώθηκε, προς το παρόν, εν μέρει όχι. Θα δούμε. Το θέμα είναι ανοιχτό!
Πάντως του ξεκαθάρισα ότι μετά από αυτά, δεν θέλω να δημοσιεύσει άλλα μου άρθρα.
Προειδοποίηση για διπλό περιεχόμενο(DOUBLE CONTENT) στο Google
Αν τώρα κάποιος πάρει τα άρθρα του άλλου λέξη προς λέξη και με ίδιο τίτλο, θα πρέπει να ξέρει ότι το Google είναι άνετο στο να βάζει penalty, μερικές φορές εκτός από το blog που δημοσιεύτηκε το διπλότυπο και στο blog με το πρωτότυπο. Κυριολεκτικά εξαφανίζονται από τα αποτελέσματα αναζήτησης ακόμα και αν γράψουν το όνομα του ίδιου τους blog.
Αν κουράζεται, ιδρώνει που λένε ο blogger, για να γράψει ένα αξιοπρεπές άρθρο, κι έρχεται ο κύριος με την κουτάλα, να μαζέψει ότι υπάρχει στο blog με το έτσι θέλω, πάει πολύ. Αν το έχει κάνει το scraping επάγγελμα κιόλας, δεν υπάρχει θέμα, ο blogger τότε δικαιούται να χρησιμοποιεί όποιο εργαλείο έχει στη διάθεση του για να αμυνθεί.Κατ'αρχήν να εκθέσει τον μπλογκερ όπου μπορεί.
Δείτε και τι γράφει το blogz.gr για το "κλέψιμο" φωτογραφιών και κειμένων και τρόπους αντιμετώπισης
Από Τρίτη και πάλι μαζί. Ευχαριστώ για όλα.
1 comments:
Φίλε μου είσαι θησαυρός! Αν και ασχολούμαι πολύ με το διαδίκτυο, ωστόσο είμαι της θεωρητικής κατεύθυνσης και δεν έχω τεχνικές γνώσεις! Με σώζεις με τα άρθρα σου!
Δημοσίευση σχολίου