Πρόσθετο Password Exporter
Το πρόσθετο αυτό εξάγει και εισάγει τα password σας στο Firefox αλλά, όπως λέει, και στο πρόγραμμα email Thunderbird αλλά και στο κοινωνικό(social) ξάδελφο του Firefox, Flock
(Για το πως επιλέγουμε ασφαλή passwords γράψαμε εδώ)
Ας φανταστούμε τρία σενάρια:
- Έχετε δυο υπολογιστές, ο ένας στο σπίτι σας και ο άλλος κάπου άλλου(πχ στη δουλειά). Είστε στον υπολογιστή νούμερο 2, παθαίνετε...blackout και ξεχνάτε τα password για Facebook, GMail, Twitter. Με τις αντίστοιχες ευκολίες που παρέχουν αυτές οι υπηρεσίες αλλάζετε τα password. Τώρα έχετε τρια καινούρια password στο PC2, στο PC 1 στο σπίτι όμως υπάρχουν τα παλιά password.
- Άλλο σενάριο. Πάτε ταξίδι, δεν διαθέτετε laptop. Πάτε σε internet cafe αλλά, έχετε 99 password ποιο να πρωτοθυμηθείτε.
- Τρίτο σενάριο. Χαλάει ο σκληρός δίσκος, καταστρέφεται. Είναι εύκολο, γίνεται. Πάνε τα passwords.
Με ένα φλασάκι(usb flash) και το πρόσθετο Password Exporter λύνεται το θέμα(1000000 downloads).
Κλικ στο add to Firefox(προσθήκη).
Το Firefox ζητά να κάνετε επανεκκίνηση. ΟΚ.
Τώρα, από τα Εργαλεία(tools) του Firefox μενού(στα Windows), πάτε στις Επιλογές(preferences) και μετά στην Ασφάλεια(security). Στο linux το ίδιο αλλά από Edit. Κλικ στο Import/Export Passwords.
Εδώ στην περίπτωση αυτή 3 πράγματα μας ενδιαφέρουν. Το import, το export και το close.
Κλικ στο import(εισαγωγή), αν θέλετε να εισάγετε από αρχείο μόνο τα passwords που ήδη δεν είναι σωσμένα(και όμοια) στο Firefox. Κλικ στο export αν θέλετε να εξάγετε(σώσετε) σε αρχείο όλα τα passwords.
Στην πρώτη περίπτωση, αν θυμηθούμε το σενάριο 1, ήμαστε στο pc 2 και κάνουμε εξαγωγή σε αρχείο όλων των password. Προσοχή επιλέγουμε το φλασάκι μας σαν τοποθεσία όπου θα το σώσουμε. Μην το σώζετε σε ξένους σκληρούς δίσκους καθόλου!! Σώζουμε το αρχείο επιλέγοντας κατάληξη .xml.
Πάμε σπίτι, και ερχόμαστε στη δεύτερη περίπτωση, εισαγωγή passwords. Εδώ θα εισαχθούν, από όλα τα password του αρχείου μας που φέραμε από τη δουλειά ΜΟΝΟ τα 3(αυτόματα) διότι αυτά έχουν αλλάξει! Και φυσικά όσα passwords είναι σωσμένα μόνο στη δουλειά. Στο τέλος, θα έχουμε πετύχει να αλλάξουμε δηλαδή τα τρια passwords του pc στο σπίτι. Το αρχείο στο φλας, εξακολουθεί να περιέχει ΟΛΑ τα passwords του υπολογιστή της δουλειάς, και μπορούν να τα διαβάσουν όλοι αν πέσει στα χέρια τους το φλασάκι και το αρχείο .xml(Για ασφαλή σβήσιμο αρχείων χωρίς πιθανότητα ανάκτησης, με Eraser, γράψαμε εδώ).
Ένας τρόπος, για να διαβάσουμε το xml αυτό αρχείο από περιέργεια ή απλώς ψάχνοντας για ένα password είναι να το ανοίξουμε με το σημειωματάριο. Μετά, αν ψάχνουμε πχ το username/password για Facebook, κάνουμε μια αναζήτηση για τη λέξη Facebook στο έγγραφο αυτό.(Ctrl-F).
Άλλο ένα μέτρο ασφαλείας είναι να κάνουμε άμεση απεγκατάσταση του προσθέτου Password Exporter από τον υπολογιστή της δουλειάς ή και του δικού μας αν το χρησιμοποιούν άλλοι, αφού κάνουμε εισαγωγή ή εξαγωγή. Αν και, αν χρησιμοποιούμε master password για πρόσβαση στα passwords στο Firefox, αυτό θα ζητηθεί και κατά την επιχειρούμενη εισαγωγή/εξαγωγή! Φυσικά αν ξεχάσετε το master password ξεχάστε όλα τα password σας, δεν υπάρχει περίπτωση να τα ανακτήσετε αλλιώς.
Update 2011: Συγχρονισμός(Sync) στον Firefox 4
Στον Firefox 4 πλέον υπάρχει ο συγχρονισμός(Sync)
Τρίτη λύση Firefox Portable σε φλασάκι usb
Δείτε εδώ,έχουμε γράψει για τα portable apps.
Εσείς τι γνώμη έχετε, ποια λύση χρησιμοποιείτε; Χρησιμοποιείτε password managers;
Licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License



7 comments:
Πολύ καλό tutorial. Εγώ πάλι έχω βολευτεί με ένα πρόσθετο του firefox, το LastPass.Με εξυπηρετεί επειδή αποθηκεύει τους κωδικούς (και τα login names) online μέσα από ένα "κύριο" κωδικό. Το καλό είναι οτι το addon υπάρχει και τον Google Chrome και έτσι έχω τα passwords μου και στους 2 browsers!
πολυ καλο αυτο! :)
@akikidis Ευχαριστώ. Εδώ φαίνεται η σπουδαιότητα και χρησιμότητα των σχολίων. Μας δίνεις μια "προχωρημένη" λύση, όχι μόνο για φύλαξη, αλλά όπως φαίνεται και για διαχείριση, συγχρονισμό και βελτίωση του τρόπου εισαγωγής των password "alltogether". Δεν το χρησιμοποίησα, οι κριτικές φαίνονται καλές από καλά μέρη. Βέβαια, θα είχα πίσω στο μυαλό μου ένα φόβο για φύλαξη των passwords online σε κάποιον server έστω και κρυπτογραφημένα και προστατευόμενα με password. Από την άλλη μπορείς να χάσεις και το USB.
@eirini ευχαριστώ που πέρασες :)
xmarks addon και ολα γινονται αυτοματα, συγχρονισμος κωδικων και bookmarks μεταξυ υπολογιστων. Με εχει σωσει
@dimitris Ωραίο, ευχαριστούμε. Δουλεύει και σε άλλους browsers όπως ΙΕ αν δεν κάνω λάθος. Κύρια δουλειά του είναι bookmarks sync αλλά με δυνατότητα για password sync online κι αυτό.
kalo
Δημοσίευση σχολίου