Επεξεργασία video online και μετατροπή βίντεο!

Η επεξεργασία video online είναι ακόμη ζωντανή. 4 ιστοσελίδες για αυτή τη δουλειά παρουσιάζονται σε αυτό το άρθρο. Και 2 για μετατροπή βίντεο.Οι δωρεάν τους υπηρεσίες, όπως συνηθίζει το blog εδώ.

Το ιστορικό


Το 2007 είδε τις σελίδες για online επεξεργασία video να ανθίζουν. Μέχρι και το Youtube μπήκε στο παιχνίδι επεξεργασία βίντεο.

Youtube Remixer: ατυχήσαμε


Το Youtube ξεκίνησε τότε κι αυτό το πείραμα για online επεξεργασία  video (ή remix) μέσα από το site του το 2007. Χρησιμοποιούσε το Adobe Premiere Express και επέτρεπε εισαγωγή γραφικών, κειμένου, ήχου, video transitions και overlays. Στις αρχές του 2008 δεν υπήρχε πια. Πήρε κακές κριτικές, αλλά μάλλον έκλεισε υπό το βάρος των απειλών για μηνύσεις από διάφορες εταιρίες παραγωγής μουσικής, κινηματογράφου κλπ για αλλοίωση του προϊόντος τους.UPDATE Από 14/6/2010  επανέφεραν στο Youtube video editor online!


Ακολουθούν τα...ζωντανά παραδείγματα.


jaycut

Φαινεται έκλεισε!

Με το Jaycut μπορείτε να:


  • επεξεργαστείτε τα  video σας στον editor τους(βλέπε παρακάτω)
  • να εξάγετε(μεταφέρετε) τα video σας στο Facebook και Youtube με 1 κλικ
  • να τα κάνετε embed στο blog σας
  • κάνετε download τα επεξεργασμένα βίντεο σε πολλά φορματ!!(δωρεάν)
  • να τα εξάγετε στο iphone
Editing(επεξεργασία) στο Jaycut κατά κύριο λόγο σημαίνει:


  • Remix/κόψε ράψε(trim, cut, reorder) videos και φωτογραφίες
  • Προσθήκη μουσικής(ήχου) transitions και διαφόρων εφέ
  • Προσθήκη υποτίτλων
Ένα επιπλέον καλό με το Jaycut είναι ότι μπορείτε να το  δοκιμάσετε(έχουν βιντεάκια για αυτό το σκοπό έτοιμα στον editor) αμέσως χωρίς τίποτα εγγραφή. Χρησιμοποίησα λοιπόν για σας το demo, Στην αρχή αντικρίζετε αυτό στον editor τους:


JAYCUT-EDITOR

Καταρχήν να τονίσω ότι δεν είμαι εξπέρ στην επεξεργασία video. Συνεχίζω. Είμαστε στην καρτέλα των βίντεο(που μας προσφέρουν ευγενικά αυτοί για να τα...κατασπαράξουμε) και βλέπουμε διάφορα βίντεο κλιπς. Στη δεξιά πλευρά βλέπουμε τον player όπου θα δούμε τα αποτελέσματα της δουλειάς μας πριν τη σώσουμε.

Παρακάτω, εκεί που γράφει Video A, Video B έχουμε κάποιες "ζώνες". Την Timeline. Κλικάροντας σύρετε  ένα βίντεο στη θέση Video A, κι ένα στη Video B. Εκεί μπαίνουν βίντεο ή φωτογραφίες. Τώρα κλικ στην ετικέτα transitions, επιλέξτε ένα που σας αρέσει και σύρτε το στη timeline στη θέση transitions μεταξύ των δύο βίντεο. Κάπως έτσι, δοκιμάστε κι άλλες θέσεις:


JAYCUT-TRANSITIONS


Παρόμοια με text(κείμενο) και audio(ήχος). Για να κάνετε trim, να ξεφορτωθείτε δηλαδή μερικά(συνεχόμενα) λεπτά στο τέλος ή στην αρχή του βίντεο σας βάλτε το ποντίκι στο τέλος ή στην αρχή του βίντεο στη timeline, κλικ και σύρετε για να μικρύνετε. Αν θέλετε να κόψετε κομμάτια από την ταινία κλικ select, μετά επιλογή κομματιού που φεύγει, και κλικ το ψαλιδάκι(cut) και κόψτε εκεί που θέλετε. Αν θέλετε να σβήσετε κάποιο κομμάτι σύρετε το στα σκουπίδια(εικονίδιο trash- "Delete"). Για τα υπόλοιπα διαβάστε The Jaycut online video editor.


One True Media

UPDATE 2014 ΕΚΛΕΙΣΕ!

Οι δωρεάν υπηρεσίες που προσφέρει η One True Media για online επεξεργασία μοντάζ video φαίνεται να είναι παρόμοιες με του Jaycut. Κόψιμο/ράψιμο, αλλαγή μουσικής, transitions κλπ. Για τη μουσική μια σημείωση: αυτοί προσφέρουν μεν κομμάτια δεν είναι όμως για τη δωρεάν υπηρεσία τους. Έχουν κουμπί upload για δικό σας κομμάτι, δεν είμαι σίγουρος αν είναι δωρεάν.

Και το One True Media επιτρέπει δοκιμή πριν την εγγραφή:


one true media

Έχει επίσης κάτι που ονομάζει στυλάρισμα. Επιλέγεις ένα στυλ και παίζει έτσι το βίντεο. Πρέπει να το δεις για να καταλάβεις. Μια ιδέα παίρνετε από τη παρακάτω φώτο, Πρώτα επιλέγεις ένα στυλ, κάτι σαν background για το video σου:

applying style-one-true-media


Μετά δοκιμάζεις και παίζεις το βίντεο στον preview  για να δεις το αποτέλεσμα.


Το site δέχεται τα format MPEG (.MPEG, .MPG, .MP4), QuickTime (.MOV), Audio Video Interleave (.AVI), Windows Media Video (.WMV), 3G Mobile Phone Video (.3GP), and JPEG (.JPG or .JPEG).

Μπορείτε να κάνετε δωρεάν share/export το επεξεργασμένο βίντεο(Facebook, Youtube, Twitter) και να το κάνετε embed στο blog φυσικά αφού φτιάξετε λογαριασμό στο One True Media.


Motionbox

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΑ

Άλλη μια online ιστοσελίδα που διαθέτει δωρεάν όμως μικρότερο  μέρος των υπηρεσιών της για  επεξεργασία βίντεο 
online είναι η Motionbox. Τι μπορεί να κάνετε με αυτήν:

Το γνωστό trim που ανέφερα πάνω με το ποντίκι. Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα των ενεργειών σας σε player, μετά αν θέλετε κάνετε save.
Στο mixer τους όπως το ονομάζουν τον editor βάζετε κάποια βίντεο τα κολλάτε αλλάζετε σειρά.

Σημείωση: Δεν μπορείτε να κάνετε download στον υπολογιστή σας τα επεξεργασμένα video σας, δωρεάν.


Pixorial  • share όμως lower resolution video free
  • share on Facebook free
Εδώ πάλι με την Pixorial έχουμε εταιρία που διαθέτει μέρος των υπηρεσιών δωρεάν. Πως δουλεύει:

Κάνετε εγγραφή. Μπορείτε να κάνετε upload λέει έως 800ΜΒ. Το θέμα είναι τι παίρνετε πίσω δωρεάν μετά την επεξεργασία. Διαβάστε εκεί για να καταλάβετε. Λέει κάτι ότι σας φτιάχνει DVD(με λεφτά). Μάλλον να κάνετε download το επεξεργασμένο βίντεο δεν μπορείτε δωρεάν.  Κι εδώ έχετε transition, remix.


ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ VIDEO ONLINE


Θα έχετε συναντήσει διάφορες ιστοσελίδες άρπα-κόλλα αγνώστου προέλευσης που μετατρέπουν μόνο βίντεο από YouToube. Εδώ δίνω 2 ιστοσελίδες online μετατροπής video πιο...επώνυμες.MOVAVI


Η Movavi είναι καθαρά δωρεάν web υπηρεσία που επιτρέπει να κάνετε download βίντεο και να μετατρέψετε online από διάφορες ιστοσελίδες video-sharing όπως(προς το παρόν) blip.tv, break.com, dailymotion.com, video.google.com, ifilm.com, metacafe.com, myspace.com, myvideo.de, sevenload.com. Επίσης μπορείτε να μετατρέψετε αρχεία video που έχετε στον υπολογιστή σας. Μιλάμε για μετατροπή σε AVI, MPEG, MOV, FLV, MP4, 3GP.

Μπορείτε να κάνετε upload έως 5 βίντεο αρκεί όλα μαζί να μην ξεπερνάνε τα 100 MB. Επίσης μπορεί να σας συνενώσει τα βίντεο.


ZAMZAR


Zamzar είναι online Υπηρεσία μετατροπής αρχείων που μετατρέπει  σχεδόν οποιοδήποτε format αρχείου σε οποιοδήποτε άλλο. Όχι μόνο video. Αρχεία έως 100 MB.


5 Free Online Video Editing Sites Reviewed
        (μόνο 2 λειτουργούσαν)