Πως ενσωματώνω χάρτες Google Earth και τουρ στο blog!

Σήμερα σας δείχνω τρόπους να ενσωματώσετε(embed) χάρτη  Google Earth ή tour κατευθείαν στην ανάρτηση σας στον Blogger(ή κι αλλού). Επίσης, σαν μπόνους, πως θα βλέπετε στους Χάρτες Google(maps) και την επιλογή Earth σε υπολογιστές με Windows Και Mac. Google Earth Player για browsers και Google Earth Plugin λοιπόν.


Εύκολος τρόπος για ενσωμάτωση ζωντανού χάρτη Google Earth. Δείτε και Earth σε maps:


1) Πρώτα ας δούμε για τι πράμα μιλάμε: Ένα ζωντανό Παράδειγμα για Ενσωμάτωση Google Earth σε ανάρτηση(σημείωση: περιμένετε λίγο να εμφανιστεί Αν σας εμφανιστεί χάρτης κι όχι 3D Earth, θα το διορθώσουμε για σας σε λίγο, συνεχίστε το διάβασμα):Προβολή μεγαλύτερου χάρτη

Εδώ βλέπουμε τα κεντρικά της Google, το γνωστό Googleplex στη Mountain View California. Τα κοντρόλ θυμίζουν το πρόγραμμα Google Earth. Με τα + - εστιάζεται λιγότερο ή περισσότερο. Με τα πρώτα κοντρόλ(το μάτι) κοιτάζεται γύρω γύρω τι υπάρχει, περιστροφή. Με το δεύτερο κοντρόλ(χέρι) μετακινήστε. Με κλικ, πατημένο πάνω στο χάρτη και σύρσιμο του ποντικιού μετακινείστε επίσης.

Θα πούμε στη συνέχεια πως το ενσωματώσαμε κι από που.


2) Για όσους δεν το βλέπουν:
Προϋποθέσεις Microsoft Windows (2000, XP, Vista, και 7)


  •  Google Chrome 1.0+ 
  • Internet Explorer 7+ (32-bit) 
  • Firefox 2.0+
  •  Flock 1.0+


 Apple Mac OS X 10.5 και πάνω (Intel και PowerPC)


  •  Google Chrome 1.0+
  •  Safari 3.1+
  •  Firefox 3.0+

Linux δεν υποστηρίζεται από Earth plugin. Ακόμα!

Να τι λέει ένα μέλος του πρότζεκτ στα τέλη Ιανουαρίου 2011:
"...please note that we do believe that we can support Linux in the future, and furthermore, we intend to support it.   However currently we do not have any timeline to announce for such a release." [source]3) Για να το δείτε:

Download το πρόγραμμα Google Earth,

ή πιο απλά εγκαθιστάτε το πρόσθετο για Google Earth Plugin για περιηγητές! Τι μας λέει η Google στη σελίδα του προσθέτου("της προσθήκης" όπως λέει):

προσθήκη Google Earth σάς επιτρέπει να πραγματοποιήσετε πλοήγηση και να εξερευνήσετε γεωγραφικά δεδομένα σε μια τρισδιάστατη υδρόγειο χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα περιήγησης ιστού. Η προσθήκη χρησιμοποιείται επίσης στη λειτουργία Προβολή Earth των Χαρτών Google."

Αν ήδη έχετε την προσθήκη τότε εμφανίζεται μήνυμα: Καλά νέα! Έχετε την προσθήκη Google Earth βερσιόν τάδε.

4) ΚΑΙ στους χάρτες Google λοιπόν και θα εμφανίζεται πλέον και σε σας η επιλογή Earth. Πως; Περάστε το ποντίκι πάνω στην εικόνα Δορυφόρος στον απλό χάρτη και ξεπετάγεται η επιλογή earth στο Google maps. Κλικ λοιπόν:


Πως θα βλέπω Earth σε Χάρτες Google


Και ο χάρτης μεταμορφώνεται, Earth Με τρισδιάστατα κτίρια όπου υπάρχουν:

Googleplex map 3D embeddable

5) ΠΩΣ βρήκα τον χάρτη, που τον βλέπουμε ζωντανό και ενσωματωμένο σε αυτή την ανάρτηση στο blog(πάνω πάνω) και ΠΩΣ τον ενσωμάτωσα έτσι, με προεπιλεγμένο το Earth;

Πάω στους Χάρτες Google και πληκτρολογώ τι θέλω, Αγγλικά ή Ελληνικά κλπ. Στην περίπτωση μας Google Headquarters. Χωρίς Enter μας εμφανίζει ήδη μερικές προτάσεις. Επιλέγω μια.

Στο χάρτη τώρα τον απλό που θα μας εμφανίσει, όπως είπαμε περνάω το mouse πάνω από το "Δορυφόρο". Κλικ στο "Earth". Εμφανίζεται κάτι σαν τη παραπάνω φώτο. Κλικ στην αλυσίδα δίπλα από το φάκελο πάνω δεξιά

Σύνδεσμος χάρτη και κωδικα ενσωμάτωσης
Τώρα, υποτίθεται, όπως θα καταλάβατε να μας εμφανίσει το link που δεν το θέλουμε σήμερα αλλά και καμιά επιλογή για ενσωμάτωση του χάρτη Earth στο blog. Σε μένα, στον Chrome beta τον μισοεμφανίζει. Μετακινώ ελαφρώς, αν υπάρχει αυτό το πρόβλημα, το ποντίκι κάτω και κλικ στο επισκόπηση ενσωματωμένου χάρτη:

Ενσωμάτωση Google Earth στο blog

Οπότε εμφανίζεται η παρακάτω σελίδα με τον κώδικα(embed code) έτοιμο να γίνει copy-paste(αντιγραφή επικόλληση). Επιπλέον μπορώ να ρυθμίσω το μέγεθος του χάρτη ανάλογα με το blog που έχω:


Κλικ στο κουτί με τον κώδικα. Επιλέγεται αυτόματα όλος. Αντιγραφή. Πάτε στο άρθρο που ετοιμάζετε. Κλικ στο HTML. Επικόλληση εκεί που θέλετε. Κλικ Σύνθεση για να δείτε πως φαίνεται ή κλικ προεπισκόπηση.

Τα τουρ Google Earth και πως τα ενσωματώνω7) Embed Tour Gadget στο blog

Παράδειγμα. Κλικ στο play για να αρχίσει το τουρ σας στη Ρώμη. Αν τα 3D κτίρια δεν φαίνονται καλά μετά το τέλος ξαναπαίξτε το:

Πως το έκανα αυτό; Μα με Embed Tour Gadget της Google για αυτόματα τουρ

Εκεί που λέει KML or My Maps URL βάλτε ένα τουρ από αξιόπιστη πηγή( ή που φτιάξατε εσείς(αν μπορείτε). Και μετά, ξέρετε, αντιγραφή κώδικα και επικόλληση στο άρθρο όπως πάνω. Το Tour gadget είναι διαφορετικό από το Embed KML Gadget. Στο τελευταίο το τουρ δεν είναι αυτόματο. Υπάρχουν οι πληροφορίες και τα σημεία στο χάρτη και φωτογραφίες που έβαλε ο κατασκευαστής πάτε όμως μόνοι σας. Δεν έχει play.

Είναι φανερό, και στις δυο πριπτώσεις, και στην ενσωμάτωση χαρτών με προεπιλογή Earth και στα ενσωματωμένα τουρ Google Earth στο blog οι αναγνώστες πρέπει να έχουν τις προυποθέσεις που ανέφερα πάνω. Αλλιώς θα τους δείχνεί απλά το χάρτη με επιλογή το "δορυφόρο". Στον player Θα δείχνει σύνδεσμο όπου με κλικ θα προτρέπει να εγκαταστήσουν το Google Earth plugin στον υπολογιστή τους.
Πρόβλημα στο Google Earth plugin;
Αυτό γίνεται στα Εργαλεία>Διαχείρηση εργασιών στον Chrome. Αν υπάρχει στη συνέχεια κάποιο πρόβλημα, κάντε καθαρισμό του Chrome ή χρησιμοποιήστε Firefox
Το τουρ το βρήκα από τη Google
Licensed under a Creative Commons Attribution Non Commercial Licence