Ηλεκτρονικά γυαλιά για σοβαρά προβλήματα όρασης eSight 3

Τα eSight 3 είναι ηλεκτρονικά γυαλιά υψηλής τεχνολογίας, που μπορεί να επιτρέψουν σε σχεδόν τυφλούς (άτομα με εξαιρετικά μειωμένη όραση) να δουν. Ουσιαστικά, τουλάχιστον εξωτερικά μοιάζουν με VR headsets (πχ Oculus Rift, Samsung Gear VR κλπ)  -προς το πιο μικρό και φυσιολογικό, όμως αντί να βλέπεις μια εικονική πραγματικότητα, σου κάνει αναμετάδοση ενισχυμένο υψηλής ανάλυσης «πραγματικού χρόνου» βίντεο, ακριβώς μπροστά στα μάτια σου.


Γυαλιά eSight 3 ελπίδα για σοβαρά προβλήματα όρασης


Ποια άτομα με  μειωμένη όραση επωφελούνται από τα ηλεκτρονικά γυαλιά 

Ο όρος που χρησιμοποιούν τα αμερικάνικα μέσα -όσον αφορά ποια κατηγορία ατόμων με μειωμένη όραση μπορούν επωφεληθούν από τα ηλεκτρονικά γυαλιά- φαίνεται να είναι "legally blind", δηλαδή «από νομική άποψη τυφλός» (εννοεί την αμερικάνικη νομοθεσία).
Ηλεκτρονικά γυαλιά για σχεδόν τυφλούς
Ηλεκτρονικά γυαλιά για σχεδόν τυφλούς [photo credit eSight] 

Διαβάστε ακόμα: WebbIE, ένας περιηγητής για άτομα με προβλήματα όρασης

Legally blind κατά την αμερικανική νομοθεσία

Εάν είστε από νομική άποψη τυφλός, μπορείτε ακόμα να δείτε - απλά όχι τόσο καθαρά. Η φυσιολογική όραση είναι 20/20. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να δείτε καθαρά ένα αντικείμενο που είναι 20 πόδια (~6 μέτρα) μακριά από εσάς.

Εάν είστε από νομική άποψη τυφλός, η όρασή σας είναι 20/200 ή λιγότερο. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα αντικείμενο είναι 200 πόδια μακριά (~61 μέτρα), θα πρέπει να σταθείτε 20 πόδια μακρυά από αυτό για να το δείτε καθαρά. Αλλά ένα άτομο με φυσιολογική όραση μπορεί να σταθεί 200 πόδια μακριά και να δει αυτό το αντικείμενο τέλεια.Διαβάστε ακόμη: Περιηγητής για αυτιστικά παιδιά


Ηλεκτρονικά γυαλιά για ΑΜΕΑ eSight 3
Ηλεκτρονικά γυαλιά για ΑΜΕΑ eSight 3 [esight site screenshot]Μερικές κατηγορίες* πιθανά ωφελουμένων ΑΜΕΑ σύμφωνα με την εταιρία


 • εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
 • διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
 • οφθαλμικός Αλβινισμός
 • οπτική ατροφία
 • δυστροφία Cone-Rod
 • Μορφές γλαυκώματος
 • Νόσος του Stargardt
 • Υποπλασία του οπτικού νεύρου
 • Κληρονομική οπτική νευροπάθεια του Leber
 • νυσταγμός
 • πρώιμη Αμφιβληστροειδοπάθεια 
 • Μορφές μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας
*συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, η μετάφραση των όρων είναι μηχανική, με ολίγη δική μου βοήθεια

Βίντεο με τα θαυματουργά γυαλιά νέας γενιάς eSight 3

Τι δεν κάνουν τα γυαλιά eSight

 • δεν θεραπεύουν την αιτία (πχ αν σας είπε ο οφθαλμίατρος ότι η όραση θα μειώνεται, θα συνεχίσει να μειώνεται εννοείται)
 • αν βλέπετε πχ μόνο λίγο φως σε ένα μάτι κι όχι κάτι, έστω περιγράμματα, σκιές, περιφερειακή όραση κλπ, αμφιβάλλω αν βοηθάει
 • δεν χρησιμοποιούν κάποια τεχνολογία, αν υπάρχει, που να επεμβαίνει στον εγκέφαλο ή το οπτικό νεύρο κλπ υποβοηθώντας τίποτα την ανασύνθεση μορφής όρασης

Πως λειτουργούν τα γυαλιά

Κατά την εταιρία,

Τα ηλεκτρονικά γυαλιά eSight διαθέτουν μια υψηλής ταχύτητας και υψηλής ευκρίνειας κάμερα που καταγράφει ό, τι ο χρήστης κοιτάζει. Αλγόριθμοι του eSight ενισχύουν την τροφοδοσία βίντεο και το εμφανίζουν σε δύο, οθόνες OLED μπροστά στα μάτια του χρήστη.
Οι full-color εικόνες του βίντεο γίνονται αντιληπτές καθαρά από το χρήστη των γυαλιών eSight με πρωτοφανή οπτική καθαρότητα και σχεδόν καθόλου χρονοκαθυστέρηση (lag). Oι χρήστες μπορούν να ρυθμίσουν τη συσκευή στην ακριβή θέση που, γι 'αυτούς, παρουσιάζει την καλύτερη προβολή του βίντεο, ενώ μεγιστοποιεί την πλευρική περιφερική όραση. Αυτό εξασφαλίζει την ισορροπία του χρήστη και προλαμβάνει τη ναυτία.


Κόστος 

Περίπου 10.000 δολάρια, μη καλυπτόμενα προς το παρόν ασφαλιστικά τουλάχιστον στην Αμερική, πόσο μάλλον στην κατεστραμμένη Ελλάδα των capital controls του... «αξέχαστου» Γιάννη Βαρουφάκη. Όμως η τιμή έχει ήδη πέσει από $16.000 που ήταν όπως λέει, η τεχνολογία υπάρχει, το προϊόν κυκλοφορεί, όπως υπαινίσσεται η εταιρία, «με άδεια FDA», και είδα ότι σοβαρότατες έρευνες και clinical trials είτε έγιναν, είτε γίνονται ή προγραμματίζονται να γίνουν για την αποτελεσματικότητα και τυχόν βελτίωση τους..