Το Alt + Tab δεν κάνει εναλλαγή μεταξύ των παραθύρων σε Gnome Classic (Flashback)

Παρά την ύπαρξη πολλών νέων desktop environments όπως το Unity, Cinnamon, Mate, LXDE, Razor-Qt κλπ, υπάρχουν κάμποσοι χρήστες που προτιμούν το παλιό καλό Gnome Classic περιβάλλον πχ σε Ubuntu linux. Εγώ είμαι ένας από αυτούς αν κι χρησιμοποιώ αμέτρητα περιβάλλοντα κι Λ.Σ. κι όλα έχουν τα καλά και κακά τους σημεία. Ένα πράγμα που μπορεί να σας τύχει, είναι να μην λειτουργεί η εναλλαγή των παραθύρων σε Gnome Classic (Flashback)  με τα πλήκτρα ALT + TAB. Συντόμευση πληκτρολογίου η οποία υπάρχει και στα MS Windows.

Γεγονός που μου συναίβει, και το έλυσα με τον παρακάτω τρόπο. Ίσως φανεί χρήσιμος.


Compbiz και Compiz Config Settings Manager 

Έτσι όπως έχουν τα πράματα σήμερα, τουλάχιστον όσον αφορά το Ubuntu 16.04 LTS, και αν εγκαταστήσεις με το Ubuntu Software Center το Synaptic Manager για ευκολία και αξιοπιστία (άλλη μια χαζομάρα τους, το ότι δεν εγκαθίσταται από τη μάνα του ως default) μπορείτε να αναζητήσετε gnome flashback κι να το εγκαταστήσετε με μερικά κλικ. Με τη γραμμή εντολών, από την άλλη, γίνεται ως εξής:

sudo apt-get update
sudo apt-get install gnome-session-flashback

Οπότε αν κάνετε log out θα βρεθείτε με μια λίστα επιλογής περιβαλλόντων εργασίας, όπου τώρα προστέθηκαν τα
  • Gnome Flashback (Compiz)
  • Gnome flashback (Metacity)
εκτός από το Ubuntu (default), που είναι και το Unity.
Δεν λειτουργεί το Alt-Tab

Ένα θέμα με το compiz composite manager είναι ότι δεν σου κάνει την εγκατάσταση του ρυθμιστή του, διότι μπορεί να προκαλέσεις χαμό στον υπολογιστή με λάθος ρυθμίσεις.

Τέλος πάντων, σε εμάς, που έτυχε το πρόβλημα μη λειτουργίας του συνδυασμού πλήκτρων Alt + Tab για εναλλαγή στα παράθυρα χωρίς ποντίκι, θα εγκαταστήσουμε το Compiz Config Settings Manager. Και θα αλλάξουμε ΜΙΑ ρύθμιση. Αυτό κανονικά έχει γραφικό περιβάλλον (GUI).

Οπότε, αναζητούμε το Compiz Config Settings Manager και το εγκαθιστούμε όπως πάνω με synaptic Package manager ή 

sudo apt-get update
sudo apt-get install compizconfig-settings-manager

Από το μενού της εφαρμογής που άνοιξε τσεκάρετε (επιλέξτε αν δεν είναι επιλεγμένο) το

window management >> application switcher