**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

Εισαγωγή στη σχεδίαση λογότυπου

Σε τι χρησιμεύει σε έναν blogger να έχει το δικό του λογότυπο ή σήμα στο ιστολόγιο του; Πρακτικά για λόγους αναγνώρισης διακόσμησης, αισθητικής και έκφρασης.

Τι είναι λογότυπο; Τι είναι σήμα; Ποια η διαφορά μεταξύ τους;


Λογότυπο είναι η σύνθεση γραμμάτων και σήμα(αν υπάρχει) είναι η εικόνα που το συνοδεύει. Ο σχεδιασμός τους σε επαγγελματικό επίπεδο γίνεται από γραφίστες.

Πώς μπορώ να σχεδιάσω το δικό μου λογότυπο ή σήμα;

Με κάποιο σχεδιαστικό πρόγραμμα. Τα πιο δημοφιλή είναι το corel και το illustrator. Χωρίς να προτείνω κάποιο το illustrator είναι καλό για να ξεκινήσετε αλλά και το corel έχει αρκετά όμορφες λειτουργίες. Στο τέλος σίγουρα θα επιλέξετε εκείνο που σας ταιριάζει περισσότερο.

Παρουσίαση του Illustrator CS3Τα προγράμματα γραφιστικής συνεχώς ανανεώνονται και βελτιώνονται. Δε χρειάζεται κάθε φορά να προμηθεύεστε την καινούρια έκδοση αν η υπάρχουσα σας εξυπηρετεί και δεν ασχολείστε επαγγελματικά.


Επειδή είναι ακριβά καλό είναι να μην επιχειρήσετε να τα κατεβάσετε ''δωρεάν'' από το διαδίκτυο γιατί δωρεάν θα κατεβούν και οι ιοί στον υπολογιστή σας... Συμβουλευτείτε έναν προγραμματιστή ή τεχνικό για εναλλακτικά δωρεάν προγράμματα από αξιόπιστες τοποθεσίες.


Ανοίγετε το πρόγραμμα κλείνετε το πορτοκαλί παράθυρο που θα σας εμφανιστεί και πηγαίνετε στο file και μετά new δίνετε τις διαστάσεις που θέλετε να έχει η επιφάνειά σας.


Συνήθως A4 υπάρχει ως προεπιλογή και πατάτε ok.


Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε το λογότυπό σας είναι μαρκαρισμένα με κίτρινο χρώμα. Η εργαλειοθήκη αυτή βρίσκεται αριστερά όπως κοιτάτε την οθόνη σας. Το τρίτο εργαλείο από την πρώτη στήλη είναι η πένα. Την επιλέγετε με αριστερό κλικ και κάνοντας κλικ μέσα στην A4 αρχίζετε να σχεδιάζετε. Εκεί που κάνετε κλικ δημιουργούνται κυκλάκια οι λεγόμενοι κόμβοι. Κρατώντας πατημένο το ποντίκι σε έναν κόμβο ενώ τον δημιουργήσατε εμφανίζονται 2 μοχλοί με αυτούς μπορείτε να αλλάζετε κατεύθυνση και μορφή στη γραμμή σας για να πάρει το σχήμα που θέλετε. Το τελευταίο κλικ το κάνετε στον αρχικό σας κόμβο και με αυτόν τον τρόπο κλείνετε το σχήμα σας και μπορείτε να το χρωματίσετε. Το μαύρο βελάκι είναι για να επιλέγετε σχήματα και το λευκό για να κάνετε κλικ πάνω σε έναν κόμβο και να τον μετακινείτε με σκοπό να αλλάξετε τη θέση του και κατά συνέπεια και το σχήμα σας. Για να χρωματίσετε το σχέδιο σας πρώτα το επιλέγετε με το μαύρο βελάκι. Το ολόκληρο τετράγωνο είναι το γέμισμα και το τετράγωνο με το άνοιγμα στη μέση είναι το περίγραμμα. Με το βελάκι στα δεξιά εναλλάσετε τα 2 αυτά τετράγωνα.


Πως χρωματίζω το σχέδιο μου;

Θα πάτε κάτω από τη γραμμή τίτλου και θα επιλέξετε window από την αναπτυσσόμενη λίστα θα κάνετε κλικ στο color και στο swatches. Θα σύρετε την κάθε εργαλειοθήκη ξεχωριστά όλο δεξιά στην οθόνη σας και μόλις εμφανιστεί μια γαλάζια γραμμή θα την επικολλήσετε εκεί.
Κάθε φορά που θα ανοίγετε το πρόγραμμά σας θα υπάρχουν εκεί χωρίς να χρειαστεί να τα ψάχνετε.


Επιλέξτε με το μαύρο βελάκι το σχέδιο σας Κάνοντας κλικ στο λευκό τετράγωνο επιλέγετε ένα χρώμα από την παλέτα swatches για το γέμισμα το ίδιο ισχύει και για το περίγραμμα. Κάτω αριστερά υπάρχει μαρκαρισμένο στην εργαλειοθήκη color ένα φακελάκι από αυτό μπορείτε να βρείτε κι άλλα χρώματα. Έτσι θα εξασκηθείτε στο χρώμα.


Επειδή όμως το σήμα θα είναι για το web πρέπει να διαλέξετε το κατάλληλο χρωματικό μοντέλο κι αυτό είναι το RGB. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζετε ότι τα χρώματα που επιλέξατε θα εμφανίζονται σωστά σε κάθε υπολογιστή. Θα πάτε στο βελάκι που έχω μαρκάρει με κίτρινο από την εργαλειοθήκη color και θα επιλέξετε RGB. Καθώς μετακινείτε τα βελάκια φτιάχνετε το χρώμα της επιλογής σας. Στο τέλος επιλέγετε με το μαύρο βελάκι και shift κάθε σχέδιο ξεχωριστά στη θέση που αποφασίσατε να το τοποθετήσετε κάνετε δεξί κλικ και group.

Πώς αποθηκεύω το σήμα μου;

Τα αρχεία του illustrator αποθηκεύονται με την κατάληξη ai. Εσείς όμως θέλετε να το εξάγετε ως jpeg για να το χρησιμοποιήσετε στο blog σας. Γι αυτό θα πάτε file export και στις επιλoγές θα το αποθηκεύσετε ως jpeg. Επομένως θα ανοίγει με το προεπιλεγμένο πρόγραμμα προβολής εικόνων. Σίγουρα υπάρχει κάποιο εργαλείο για να κόψετε την εικόνα σας στις διαστάσεις που θέλετε. Συγχαρητήρια! Μόλις φτιάξατε το πρώτο σας σήμα!

--------------------------
Σήμερα μας γράφει η νέα blogger νυχτολούλουδο ένα guest post για τη δημιουργία σήματος, χρήσιμο για εμάς τους bloggers.Για αναδημοσιεύσεις διαβάστε πρώτα αυτό το άρθρο μου και αυτή τη σελίδα Creative Commons(attribution non-commercial) και επικοινωνείστε με τη φόρμα επικοινωνίας