**Έχουμε περίπου 1000 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

TweetDeck: Το κέντρο ελέγχου του Twitter

Πριν από λίγους μήνες εκτέθηκα σε έναν επικίνδυνο ιό: Τον ιό του Twitter… Και όπως ήταν αναμενόμενο … κόλλησα! Κόλλησα για τα καλά!

Το Twitter είναι μία σύγχρονη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων κι αποτελεί ένα πολυδιάστατο και πανίσχυρο εργαλείο. Όπως όλα όμως τα εργαλεία έτσι και αυτό πρέπει να χρησιμοποιείται σωστά προκειμένου να είναι αποτελεσματικό και αποδοτικό.

Τι είναι το TweetDeck


Η δημοφιλής εφαρμογή TweetDeck αποτελεί ένα εξαιρετικό βοήθημα οργάνωσης και διαχείρισης της πυκνής ροής πληροφοριών που λαμβάνετε στο Twitter. Το δυνατότερο σημείο του προγράμματος είναι ότι σας παρέχει τη δυνατότητα να κατατάξετε τους ανθρώπους που ακολουθείτε σε ομάδες. Με τον τρόπο αυτό τα εισερχόμενα tweets εμφανίζονται σε ξεχωριστές στήλες του προγράμματος, είναι ευδιάκριτα και δε χάνονται μέσα στην πληθώρα των υπόλοιπων μηνυμάτων.

Οι κύριες στήλες οι οποίες εμφανίζονται μετά την εγκατάσταση του προγράμματος είναι οι εξής:

 • Στήλη Αll Friends, στην οποία εμφανίζονται τα tweets όλων των φίλων
 • Στήλη Replies, στην οποία εμφανίζονται οι απαντήσεις που απευθύνονται σε εσάς (είναι αντίστοιχη της καρτέλας Replies του Twitter.com)
 • Στήλη Direct Messages, στην οποία εμφανίζονται τα προσωπικά μηνύματα που έχετε στείλει και έχετε λάβει
 • Στήλη Favorites – τα Tweets τα οποία έχετε ορίσει ως αγαπημένα
 • Στήλη TwitScoop , η οποία παρουσιάζει σύννεφο με τις δημοφιλέστερες λέξεις της twit-όσφαιρας σε πραγματικό χρόνο
Στη συνέχεια προσαρμόζετε το πρόγραμμα στα μέτρα σας προβαίνοντας στη δημιουργία εξειδικευμένων ομάδων. Για να πάρετε μία ιδέα για το πώς έχω προσαρμόσει το πρόγραμμα στις δικές μου ανάγκες, εγώ έχω δημιουργήσει τις εξής ομάδες: • την ομάδα Greek Network στην οποία ανήκουν οι έλληνες φίλοι
 • και την ομάδα Following Closely στην οποία ανήκουν αγαπημένοι φίλοι αλλά και καταξιωμένοι επαγγελματίες (αθλητές, συγγραφείς, ομιλητές κλπ) τους οποίους θαυμάζω και θέλω να παρακολουθώ στενά
Μία άλλη εξαιρετική δυνατότητα του προγράμματος είναι ότι μπορείτε να δημιουργήσετε μία ξεχωριστή στήλη στην οποία να συγκεντρώνονται τα tweets που περιέχουν ένα συγκεκριμένο όρο αναζήτησης: το όνομά σας, το username σας, το όνομα της εταιρείας ή του οργανισμού που αντιπροσωπεύετε, ένα θέμα του ενδιαφέροντός σας. Σημειωτέον ότι εδώ μιλάμε για τα tweets όλης της twit-όσφαιρας και όχι μόνο όσων ακολουθείτε.

Το TweetDeck παρέχει πολλές ακόμα δυνατότητες ορισμένες από τις οποίες είναι:

 • Σμίκρυνση του URL με την υπηρεσία της αρεσκείας σας μέσα από το ίδιο το πρόγραμμα
 • Ανέβασμα φωτογραφιών στο TwitPic μέσα από το ίδιο το πρόγραμμα
 • Απάντηση, άμεσο μήνυμα, προσθήκη στα αγαπημένα και retweet με ένα μόνο κλικ
 • Ορθογραφικός έλεγχος (στα Αγγλικά)
 • Μετάφραση του tweet σας σε διάφορες γλώσσες με το πάτημα ενός κουμπιού
 • Φιλτράρισμα των tweets
Κατά την εγκατάσταση του προγράμματος θα εγκατασταθεί αυτόματα στον υπολογιστή σας και το Adobe Air, εάν δεν είναι ήδη εγκατεστημένο.

Για την απόλυτη εμπειρία, προτείνω το εξής: Σύστημα με δύο οθόνες, το ΤweetDeck μεγιστοποιημένο στη μία από τις δύο ενώ εσείς θα ασχολείστε με τις υπόλοιπες δραστηριότητές σας στην άλλη. Θα έλεγα ότι αυτός είναι ο ορισμός του παραδείσου της twit-όσφαιρας (που ονομάζεται επίσης και Twitter-άδεισος αλλά ας μη σφυρίξει κανείς στον Μπαμπινιώτη ότι τόλμησα να δημιουργήσω τέτοια λέξη)!

Κατεβάστε το και δοκιμάστε το – θα το αγαπήσετε! Happy Tweeting!------------------
Το sotostips φιλοξενεί σήμερα σε ένα guest-post την Άσπα. Η Άσπα εκτός από φανατική υποστηρίκτρια του TweetDeck, είναι και συγγραφέας του ιστολογίου Aspa Online
Συνδεθείτε μαζί της στο
twitter @aspaonline

Για αναδημοσιεύσεις διαβάστε πρώτα αυτό το άρθρο μου και αυτή τη σελίδα Creative Commons(attribution non-commercial) και επικοινωνείστε με τη φόρμα επικοινωνίας