**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

Εγκατάσταση γραμματοσειρών Microsoft στο Ubuntu


Σήμερα θα προσθέσουμε (εγκατάσταση) γραμματοσειρές Microsoft στο Ubuntu. Αυτό μπορεί να γίνει με διαφόρους τρόπους, όλοι εύκολοι.

Μα γιατί να χρειαστώ γραμματοσειρά Microsoft(TrueType κατά βάσιν);
Υπάρχουν δυο κύριοι λόγοι για αυτήν την ενέργεια μας


 • Το ίντερνετ είναι γεμάτο με ιστοσελίδες που οι κατασκευαστές του έχουν φτιάξει έχοντας στο νου τις γραμματοσειρές Microsoft. Άρα, αυτές οι σελίδες για να φαίνονται στον browser σας όπως έχουν σχεδιαστεί, απαιτείται αυτή η εγκατάσταση.
 • Εκατομμύρια έγγραφα Word (.doc) ή παρουσιάσεις(powerpoint) χρησιμοποιούν γραμματοσειρές Microsoft και δεν θα θέλαμε κάποιο υποκατάστατο γραμματοσειράς(όπως γίνεται στο Linux) να αντικαταστήσει την ορίτζιναλ. Αυτό ισχύει ακόμα και αν χρησιμοποιείτε OpenOffice κι όχι Word.
Τρόπος πρώτος -- msttcorefonts


Αν ακολουθήσατε τα λεγόμενα του άρθρου του sotostips για την εγκατάσταση του Ubuntu μέσα στα Windows και εγκαταστήσατε το ubuntu-restricted-extras για να παίζετε αρχεία βίντεο όλων των τύπων, έχετε εγκαταστήσει και το msttcorefonts. Αυτό περιλαμβάνει τις γραμματοσειρές Truetype

 • Andale Mono
 • Arial Black
 • Arial (Bold, Italic, Bold Italic)
 • Comic Sans MS (Bold)
 • Courier New (Bold, Italic, Bold Italic)
 • Georgia (Bold, Italic, Bold Italic)
 • Impact
 • Times New Roman (Bold, Italic, Bold Italic)
 • Trebuchet (Bold, Italic, Bold Italic)
 • Verdana (Bold, Italic, Bold Italic)
 • Webdings
Το msttcorefonts μπορεί να εγκατασταθεί και από το Synaptic ξέχωρα

System > Administration > Synaptic

όπου Synaptic είναι μια πιό εξελιγμένη μορφή του "Προσθαφαίρεση Προγραμμάτων" που είδαμε στο προηγούμενο άρθρο για το Ubuntu.

Τρόπος δεύτερος -- αντιγραφή από τα Windows σας

Αν κάνετε Dual Boot Windows -- Ubuntu μπορείτε να αντιγράψετε όσα TrueType fonts θέλετε από την πλευρά των Windows στο Ubuntu. Η νομιμότητα αυτής της ενέργειας αμφισβητείται από κάποιους, αλλά αν έχετε, λένε μερικοί, πληρώσει για να αγοράσετε τα Windows δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα.Πηγαίνετε, ενώ είστε στο Ubuntu, στο φάκελο Fonts στη μεριά των Windows.
Εδώ να διευκρινίσω ότι όταν είστε στο Ubuntu έχετε επαφή με τα αρχεία σας στα Windows. Φυσικά δεν μπορείτε να τρέξετε τα προγράμματα γραμένα για Windows αλλά διαβάζετε ή αντιγράφετε στο Ubuntu αρχεία άνετα.
Στο φάκελο Fonts λοιπόν
Places > Computer > File System > host > (Εδώ, είστε στο σκληρό σας δίσκο όπως ακριβώς το βλέπετε όταν είστε στα Windows)
Βρίσκετε που είναι ο φάκελος Fonts ανάλογα με τη βερσιόν των Windows σας
(πχ Windows > Fonts για XP)
Αντιγράφετε όσες γραμματοσειρές θέλετε(να λήγουν σε TTF). Μετά πάτε πίσω στο Ubuntu
Fonts > Windows > host > / > home > όνομα χρήστη
Τώρα είστε στο home το προσωπικό σας(όπως λέγεται). Δεξί κλικ και δημιουργείστε νέο φάκελο. Ονομάστε τον
.fonts (τελεία fonts)
Από το μενού
View > Show Hidden Files
Όταν μετονομάσατε το νέο σας φάκελο με την τελεία μπροστά, αυτός εξαφανίσθηκε. Έτσι είναι στα συστήματα Linux. Αν το αρχείο έχει τελεία μπροστά είναι "κρυφό". Το φανερώσαμε με την δεύτερη ενέργεια μας παραπάνω.
Μπαίνουμε μεσα στον φάκελο
.fonts
και κάνουμε επικόλληση τις γραμματοσειρές. Τώρα από τον Firefox και το Microsoft word viewer(που λειτουργεί στο Ubuntu μέσω Wine το οποίο αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο, μέχρι το Open Office βλέπουν τις νέες γραμματοσειρές και θα τις χρησιμοποιούν.

Εγκατάσταση των νέων γραμματοσειρών Vista στο Ubuntu


Φορτώνετε το MS PowerPoint Viewer 2007 αφού ήδη έχετε, όπως είπαμε εγκατεστημένο το Wine. Διπλό κλικ όπως στα Windows. Τελειώσατε, αυτόματη εγκατάσταση των γραμματοσειρών Vista είναι γεγονός. Η νομιμότητα εδώ δεν αμφισβητείται. Μπορεί το powerpoint 2007 να μην λειτουργήσει βέβαια, αλλά οι γραμματοσειρές μπαίνουν.(το powerpoint 2003 λειτουργεί αλλά δεν έχει τις γραμματοσειρές Vista.

Εγκατάσταση των νέων γραμματοσειρών στο Wine

Αν πάτε στον φάκελο του wine θα δείτε ότι η δομή του μοιάζει με αυτήν των windows πράγμα λογικό αφού μιμείται τα windows.
Places > Home Folder > (
Από το μενού
View > Show Hidden Files
)

.wine > drive_c > Windows > Fonts

Εκεί, όπως πάνω, επικολλάμε τις αντεγραμμένες γραμματοσειρές. Για αυτές των Vista αρκεί νομίζω η εγκατάσταση του powerpoint 2007.

Τώρα, γιατί το κάνουμε αυτό; Στο wine παίζουν όπως είπαμε προγράμματα γραμμένα για windows. Είναι σαν ένας υπολογιστής μέσα στον υπολογιστή. Άρα θέλει αυτή τη διαδικασία για να έχει επαφή με τις γραμματοσειρές Truetype Microsoft.Για αναδημοσιεύσεις διαβάστε πρώτα αυτό το άρθρο μου και αυτή τη σελίδα Creative Commons(attribution non-commercial) και επικοινωνείστε με τη φόρμα επικοινωνίας