**Έχουμε περίπου 1000 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

Εγκατάσταση Ubuntu μέσα στα Windows -- ψεύδο- Dual Boot

Αφού κατεβάσουμε το Ubuntu από το Internet(ή το παραγγείλουμε δωρεάν) και αφού το κάψουμε σε cd και δοκιμάσουμε το live cd όπως αναφέραμε σε παλιότερο άρθρο μας, ήρθε η ώρα να αποφασίσουμε αν θέλουμε έναν υπολογιστή με 2 λειτουργικά συστήματα, windows και ubuntu(dual boot). Θα ξεκινάτε τον υπολογιστή όπως πάντα, αλλά θα εμφανίζεται κάθε φορά μια οθόνη με τα δυο σας λειτουργικά συστήματα για να επιλέξετε ένα από αυτά. Τα Windows θα είναι προεπιλεγμένα. Αν δεν ακουμπήσετε δάκτυλο στο πληκτρολόγιο, σε μερικά δεύτερα θα είστε στα windows όπως πάντα. Αν με το βελάκι επιλέξετε ubuntu θα ξεκινήσει το ubuntu.Εκτός από το σπάσιμο της μονοτονίας, την πληθώρα νέων προγραμμάτων και παιχνιδιών, θα έχουμε στα χέρια μας μια ευκαιρία σιγά σιγά να μάθουμε μερικά πραγματάκια περί linux. Μην με καταλάβετε λάθος, το ubuntu πλέον είναι έτοιμο προς χρήση(με ορισμένα βηματάκια που θα σας δείξω). Συνδέεστε στο ίντερνετ, περιηγήστε με Firefox, χρησιμοποιείτε τα προγράμματα. Αλλά όλο και θα σας προκύψει ένα πρόβλημα ή μια απορία. Ίσως θα θέλατε να πληκτρολογήσετε μερικές εντολές για να το παίξετε λινουξάς(λέω). Να μάθετε για την δομή των αρχε'ιων στο λίνουξ που είναι διαφορετική από τα windows. Για αυτές τις απορίες μπαίνει στο παιχνίδι το φιλικό φόρουμ της κοινότητας του ubuntu ένα αγγλοφωνο forum.

Για ένα αντίστοιχο ελληνικό forum κλικ εδώ.

Όταν είστε στην πλευρά του ubuntu linux, δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προγράμματα που είναι γραμμένα για windows. Σωστά; Όχι απόλυτα. Κάμποσα προγράμματα γραμμένα για windows τρέχουν και στο ubuntu με τη βοήθεια μιας "εφαρμογής" που λέγεται wine. Το wine το φορτώνετε και το κάνετε εγκατάσταση όπως και τα άλλα προγράμματα για linux. Στην πλευρά του ubuntu πάντα, από ένα μενού που θυμίζει το μενού έναρξη των windows διαλέγετε το "Προσθαφαίρεση προγραμμάτων". Εκεί βρίσκονται κυριολεκτικά χιλιάδες προγράμματα ταξινομημένα και με μικρή επεξήγηση. Επιλέγετε όσα θέλετε και τελειώσατε(μέχρι την άλλη φορά).Αρχικά ας αναφέρω εν συντομία, μια πιο εύκολη μέθοδο που δεν απαιτεί καν κάψιμο cd:Wubi installer για εκατάσταση κατ'ευθείαν από ΙΝΤΕΡΝΕΤ του ubuntu 10.04 μέσα στα windows:
 Πανεύκολο!! Πηγαίνετε εδώ. Κλικ στο download now. Μετά την φόρτωση, διπλό αριστερό κλικ στο αρχείο wubi(wubi.exe) και συμπληρώστε ότι ζητάει. Όλα θα γίνουν αυτόματα. Με αυτή τη μέθοδο πάλι θα έχετε ότι και στην προαναφερόμενη ακτός από το live cd.

 

Εγκατάσταση και απεγκατάσταση ubuntu 10.04 μέσα από τα windows(από LIVE CD)


Τοποθετούμε το live cd ubuntu 10.04 που ετοιμάσαμε μόνοι ή το παραγγείλαμε(με λεφτά), στο pc μας. άν τα Windows σας είναι ρυθμισμένα να "παίζουν" το cd μόλις το τοποθετήσετε, τότε θα πεταχτεί ένα παράθυρο. Αν όχι πηγαίνετε στον "Ο υπολογιστής μου" και διπλό κλικ πάνω στο γράμμα που συμβολίζει το cd-dvd rom σας. Αν σας πεταχτεί ένα παράθυρο με επιλογές(όπως προείπαμε) τότε επιλέγετε το
Install inside Windows

Αλλοιώς θα σας ανοίξει τον Windows Explorer οπότε επιλέγετε το umenu(umenu.exe) και διπλό αριστερό κλικ. Θα σας πεταχτεί το παράθυρο που είπαμε πριν. Επιλέξτε

Install inside Windows

Τώρα απλώς ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες που θα σας εμφανιστούν.

Αν θέλετε να κάνετε απεγκατάσταση του ubuntu απλώς στα Windows πηγαίνετε στην Προσθαφαίρεση προγραμμάτων και βρίσκετε το Ubuntu.

Την μέθοδο αυτή την ανέφερα για να έχετε στα χέρια σας και το ubuntu live cd.
---------------------------------------------


Αρχικές Ρυθμίσεις Ubuntu 8.04


Ας υποθέσουμε ότι ξεκινήσατε το pc σας και τρέχετε το ubuntu. Δεν σας άρεσε η ανάλυση οθόνης. Κλικ στο

System > Preferences > Screen Resolution

Όπως αναφέρθηκε και σε προηγούμενο άρθρο, ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ο player του ubuntu δεν παίζει εξ'αρχής mp3, dvd, avi, mpg κλπ διότι οι λινουξάδες τα θεωρούν μη δωρεάν με μια έννοια του δωρεάν που δεν είναι ώρα να εξηγήσω. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να τα παίζει, τελεία και παύλα. Τι κάνουμε;

Η πιό εύκολη μέθοδος είναι να αρχίσουμε να βάζουμε να παίξουν ένα ένα dvd, mp3, avi κλπ Αν δεν παίζει θα προτείνει το ίδιο το ubuntu να λύσει το θέμα με διάφορα φίλτρα.

Η επίσημη ωστόσο λύση είναι η εξής:Ubuntu 10.04 LTS (Lucid Lynx) and 9.10 (Karmic Koala) Follow these steps to play and record most common multimedia formats, including MP3, DVD, Flash, Quicktime, WMA and WMV, including both standalone files and content embedded in web pages.Άλλο ένα βήμα που προτείνω είναι να εγκαταστήσετε όπωσδήποτε το vlc media player πάλι από προσθαφαίρεση προγραμμάτων. Παίζει τα πάντα και είναι εύχρηστο σχετικά.

Από System > Preferences > Keyboard > layout

προσθέτετε τις γλώσσες που θέλετε να πληκτρολογείτε. Και μετά για να εμφανίζεται στην μπάρα του μενού η ένδειξη γλώσσας

add the Keyboard Indicator applet to your panel:

  • Right-click on an empty space on the panel where you want to add the applet
  • Click Add to Panel...
  • Choose Keyboard Indicator from the Utilities section
  • You can now right-click on the Keyboard Indicator to manage your keyboard layouts.

Aπό System > Administration > software sources να είναι επιλεγμένα τα

Canonical supported open source software(main)
Community maintained...(universe)
proprietary drivers
software restricted for copyright issues

Τώρα αν η κάρτα γραφικών σας υποστιρίζεται καλό θα είναι να βάλετε το ορίτζιναλ ντραιβερ, πράγμα που δεν θυμάμαι πως γίνεται(έχω την εντύπωση ότι θα το προτείνει το ubuntu.

Αν ο υπολογιστής σας είναι κάπως παλιός κι όχι δυνατός καλό είναι να μην έχετε ενεργοποιημένα special effects. Απενεργοποίηση από system > preferences > appearance > special effects. Διότι θα σας δημιουργήσει προβλήματα εκεί που δεν το περιμένετε.

Περισσότερα σε άλλο άρθρο.

Update:

Πρέπει να ειπωθεί ότι αυτή η μέθοδος(εγκατάσταση εντός windows) είναι μια από τις υποστηριζόμενες μεθόδους εγκατάστασης αλλά δεν είναι κατάλληλη για υπολογιστές (δεν είναι και πολλοί είναι αλήθεια) με FAT32 σκληρό δίσκο. Επίσης για "υπολογιστές παραγωγής"(της δουλειάς) καλύτερα να χρησιμοποιθεί η κλασική μέθοδος με ξεχωριστό partitition για κάθε ΛΣ.


Εγγραφή στο blog

Διαβάστε επίσης: 


Creative Commons(attribution non-commercial)