7 Δωρεάν προγράμματα για επεξεργασία φωτογραφιών

Στο άρθρο αυτό θα αναφέρουμε γνωστά και δωρεάν προγράμματα για επεξεργασία φωτογραφιών (εικόνων) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο από απλούς χρήστες όσο και από επαγγελματίες της ψηφιακής φωτογραφίας.

Τα δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας εικόνων που θα αναφέρουμε είναι:
  • Picasa από τη Google
  • XnView
  • IrfanView
  • FastStone
  • PhotoScape
  • GIMP(πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων, συγκρίνεται με το Photoshop)
  • Incscape παρόμοιο με Illustrator, ανοιχτού κώδικα όπως το GIMP

Picasa από τη Google

Πρόγραμμα για οργάνωση, προβολή, επεξεργασία εικόνων και online sharing φωτογραφιών. Το Picasa Είναι αρκετά απλό στη χρήση δωρεάν πρόγραμμα από τη Google. Επίσης σας επιτρέπει να κάνετε κολλάζ αλλά και ταινία(movie) με φωτογραφίες. Μπορείτε να φτιάξετε και CD φωτογραφιών πχ για δώρο.

Κατά τη διάρκεια εγκατάστασης στον υπολογιστή σας, σας ζητά να του πείτε ποιους φακέλους να σαρώσει στα Windows ώστε να έχετε άνετη προβολή εικόνων όταν ανοίγετε το πρόγραμμα. Αν του ορίσετε όλο τον υπολογιστή, θα καταλήξετε με ένα σωρό άσχετες φωτογραφίες που υπάρχουν σε έναν υπολογιστή και δεν τις βάλατε εσείς εκεί. Πχ αν τις φωτογραφίες σας τις φυλάτε στο My Documents ορίστε αυτόν τον φάκελο(κατάλογο).

Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι γενικά το Picasa δεν αποθηκεύει μέσα του οποιαδήποτε φωτογραφία όταν μιλάμε για φακέλους(folders). Όταν σκανάρει τον υπολογιστή απλώς σας δειχνει τους αντίστοιχους φακέλους στον υπολογιστή.

Όταν μιλάμε όμως για λΕΥΚΏΜΑΤΑ(ALBUMS), αυτά υπάρχουν μόνο στο Picasa. Πχ μπορείτε να φτιάξετε ένα άλμπουμ με κάποιο όνομα και να βάλετε μέσα διάφορες φωτογραφίες από φακέλους(που υπάρχουν στον σκληρό σας). Αν σβήσετε μια φωτογραφία ενός λευκώματος, δεν σβήνεται και από το σκληρό. Πάντως δοκιμάστε πρώτα και διαβάστε τη βοήθεια του Picasa προσεκτικά.

XnView

Θυμίζει λίγο τον Windows Explorer στην εμφάνιση το XnView. έχει πάρα πολλές δυνατότητες. Αν το συνηθίσετε είναι απλό στη χρήση. "Καταλαβαίνει" πάρα πολλά image formats, μετατρέπει από το ένα φορμάτ στο άλλο, επεξεργάζεται εικόνες. Έχει plugins.

Η περιήγηση και προβολή εικόνων είναι εύκολη. Από τη αριστερή στήλη διαλέγουμε φάκελο και στη δεξιά επιλέγουμε και κάνουμε διπλό κλικ σε φωτογραφία.

Κατά την εγκατάσταση ρωτά μεταξύ άλλων αν θέλετε context menu item στον Windows Explorer. Αν πείτε ναι, μετά στον Windows Explorer με δεξί κλικ σε εικονίδιο φωτογραφίας πχ στην επιφάνεια εργασίας, στο μενού έχετε preview της φωτογραφίας, μπορείτε κατευθείαν να την μετατρέψετε σε πολλά format) πχ GIG, jpg, bmp, TIFF κλπ. και άλλες δυνατότητες.

Το HELP του XnView, εντός προγράμματος, είναι καλό.

IrfanView

Το IrfanView είναι γρήγορο, απλό και δωρεάν για ατομική χρήση. Υποστηρίζει πολλά image formats, αλλά και sound, video formats και με τα κατάλληλα plugins.

Μετά την εγκατάσταση έχουμε στην επιφάνεια εργασίας δυο εικονίδια. Το IrfanView που με αυτό πχ ανοίγεται κάποια φωτογραφία και το IrfanView Thumbnails όπου κάνετε περιήγηση στις εικόνες που υπάρχουν στον υπολογιστή και μετά τις ανοίγετε για επεξεργασία εικόνων(ή για να τις δείτε καλύτερα).

FastStone

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβολής και επεξεργασίας φωτογραφιών, το FastStone, δεν το έχω δοκιμάσει βλέπω όμως στην αξιόπιστη και virus-free υπηρεσία download.com από όπου σήμερα δινω links για downloads, είναι ψηλά. Να τι λέει το download.com για το FastStone:

"FastStone Image Viewer is a fast, stable, user-friendly image browser, converter and editor. It has a nice array of features that include image viewing, management, comparison, red-eye removal, emailing, resizing, cropping and color adjustments..."

PhotoScape

Τι λέει το download.com για PhotoScape:
"Add another name to the roster of feature-rich freeware image editors: PhotoScape. Although it eats and leaks about as much memory as Firefox, this editor is perfect for those making the jump between JPEG and am-pro dSLR work..."

GIMP και μαθήματα Gimp(tutorials)

Το Gimp δεν ανήκει ακριβώς στην κατηγορία των προηγούμενων προγραμμάτων. Είναι πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων κλάσης, τύπου photoshop, αλλά δωρεάν και μπορεί να εγκατασταθεί αποό Windows, ubuntu μέχρι mac.


Update 2012: Το GIMP τώρα με ένα παράθυρο


Για Windows μπορείτε να  κατεβάσετε το GIMP εδώΣτην αρχή θα ξενίσει ότι το interface του είναι...δύο κομμάτια[update 2012, αυτο αλλαξε]. Αλλά συνηθίζει κανείς. Το help του GIMP(documentation) είναι εκτενέστατο.

Δείτε και τα πολύ καλά βίντεο που ετοιμάζει ένας φωτογράφος με μαθήματα για GIMP(πρώτο λινκ):