Εξωτερικός σκληρός δίσκος: Τι είναι πόσο κοστίζει;

Εξωτερικός σκληρός δίσκος(External hard drive) είναι είδος σκληρού δίσκου που μπορεί να συνδεθεί με τον υπολογιστή μας εξωτερικά μέσω USB 2.0, USB 3.0Firewire) καλωδίου.

Στους υπολογιστές μας έχουμε συνήθως εσωτερικό σκληρό δίσκο ο οποίος στεγάζει το λειτουργικό σύστημα μας(windows, ubuntu, mac κλπ), και σε αυτόν αποθηκεύουμε έγγραφα, κάθε είδους αρχεία και εγκαθιστούμε τα προγράμματα μας. Όταν σβήσουμε τον υπολογιστή, λόγω της κατασκευής του τα δεδομένα στον σκληρό δεν χάνονται.

Σύγκριση τιμών από διάφορα ελληνικά καταστήματα(ηλεκτρονικά και μη) για εξωτερικούς σκληρούς σε Skroutz.gr
 Πηγαίνετε επισης σε Amazon.uk για να δείτε τιμές σήμερα("live" τιμές).


Αιτίες απόκτησης εξωτερικού σκληρού δίσκου

Γιατί λοιπόν, αφού όλα λειτουργούν ρολόι, να θέλουμε κι έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο;
  • Με την εξάπλωση χρήσης του internet, και με κάποια δυσάρεστα προβλήματα που αυτό έφερε, όπως ιοί, trojan horses κλπ, βάλαμε όλοι προγράμματα antivirus, antispyware και θέσαμε σε λειτουργία firewalls. Αυτά τα μέτρα δεν είναι, όπως είναι φανερό, 100% αποτελεσματικά.
  • Σε πολλά σπίτια, ο ίδιος υπολογιστής χρησιμοποιείται από πολλά μέλη της οικογένειας και αυτό συνεπάγεται όχι πάντα ελεγχόμενες συνθήκες ασφάλειας.
  • Έχει εξαπλωθεί η χρήση και αποθήκευση αρχείων media, μουσικά ή video για παράδειγμα, που αθροιστικά απαιτούν τεράστιο αποθηκευτικό χώρο στο σκληρό δίσκο μας.
  • Ο φόβος για κάποιο κρασάρισμα και καταστροφή του ευαίσθητου εσωτερικού σκληρού δίσκου οδηγεί σε αναζήτηση κάποιου μέσου backup μεγάλου όγκου  δεδομένων.

Τι είναι εξωτερικός σκληρός δίσκος


Ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος, είναι παρόμοιος με τους εσωτερικούς σκληρούς που βρίσκουμε σε desktop ή laptops. Μόνο που αυτός έχει τοποθετηθεί σε δικό του κουτί. Είναι ορατός σε μας όπως είναι ένας εκτυπωτής για παράδειγμα τοποθετημένος πάνω στο τραπέζι.

Οι εξωτερικοί σκληροί υπάρχουν σε 2 μεγέθη: 2,5" και 3,5". Ο μεγέθους 2,5" εξωτερικός σκληρός ομοιάζει με αυτά που βρίσκουμε στα laptops και ο 3,5" με αυτά που συναντάμε στα desktops.

Τον εξωτερικό σκληρό δίσκο τον συνδέουμε με το pc μας με καλώδιο USB, πράγμα που σημαίνει ότι τα λειτουργικά συστήματα Windows 2000 και πάνω, όπως και διανομές Linux 2.4 και πάνω δεν έχουν πρόβλημα να το αναγνωρίσουν. Τα windows του αναθέτουν ένα γράμμα, πχ E:\ και οι σύγχρονες διανομές όπως το Ubuntu το κάνει mount αυτόματα και βάζει εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας. Από κει και πέρα η μεταφορά αρχείων είναι εύκολη υπόθεση.

Είδη εξωτερικών σκληρών δίσκων


Το μέγεθος 2,5" είναι portable external hard drive για laptops. Είναι μικρά σε μέγεθος για εύκολη μεταφορά και επιέον είναι USB powered δηλαδή δεν απαιτούν τροφοδοτικό. Παίρνουν το ρεύμα από το pc που θα συνδεθούν(αρνητικό σημείο αν υπάρχουν και άλλες συσκευές usb powered.

Το μέγεθος 3,5" είναι για desktop pc. Είναι μεγαλύτερο και έχει ξεχωριστό τροφοδοτικό για ρεύμα. Φυσικά μπορεί πάλι να μεταφερθεί αλλά δεν μπαίνει και σε τζέπη(ακόμη).

Χωρητικότητα σύγχρονων εξωτερικών σκληρών δίσκων


Είναι τώρα μέχρι και 12 TB(1 terrabyte=1000GB !) στην Ελληνική Αγορά.
Τιμές εξωτερικών σκληρών δίσκων

Οι τιμές τους έχουν πέσει πάρα πολύ. Βλέπε ότι και παραδοσιακά μέσα το "κάνανε είδηση".


                                       

FireWire vs. USBphotos http://en.wikipedia.org/wiki/File:Seagate_160_GB_hard_drive_box.jpg
           http://projectandseminartopics.blogspot.com/2009_02_01_archive.html

 Licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.