**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**

Google Chrome για Windows ΚΑΙ Linux

Ο Google Chrome είναι ο γρήγορος, ασφαλής, σταθερός και όμορφος browser της Google. Τρέχει σε Windows αλλά κυκλοφόρησε πρόσφατα και για Linux και Mac!

Google Chrome gr δεν υπάρχει, υπάρχει όμως η ελληνική έκδοση Google Chrome αν δηλαδή είσται από την Ελλάδα αυτόματα σας παρουσιάζει την ελληνική έκδοση όταν πάτε να τον κατεβάσετε.


Γιατί είναι τόσο γρήγορος


Η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από την ταχύτητα του Google Chrome είναι το λεγόμενο rendering engine ονόματι Webkit. Αλλά ο Chrome χρησιμοποιεί την V8 javascript engine. Με απλά λόγια, ο Chrome ξεπερνά  σχεδόν όλους τους browser όσον αφορά την απόδοση της javascript.Γιατί είναι ασφαλής και σταθερός


Κάθε tab στο Chrome τρέχει σε δική του διεργασία. Στα Windows αν θυμάστε πχ βλέπουμε ποιές διεργασίες τρέχουν με το Ctrl-Shift-Esc. Στο chrome έχουμε παρόμοιο task manager και βλέπουμε με Ctrl-Shift ποιές διεργασίες τρέχουν όταν τρέχει ο Google Chrome. Ενώ στο Firefox η διεργασία είναι μια, και αν κάτι πάει στραβά ή στο flash ή κάπου σε ένα tab, τότε κρασάρει ο Firefox και κλείνουν όλα τα tab στο Chrome αν κάτι πάει στραβά με κάποιο plugin σταματάει η διεργασία του plugin μόνο. Αν κάτι πάει στραβά σε ένα tab, "κρασάρει" μονάχα εκείνο το tab.
.
Ο Chrome έχει υλοποιήσει το λεγόμενο sandbox. Με λίγα λόγια, το sandbox είναι μηχανισμός ασφαλείας που χρησιμοποιείται για να τρέχει μια εφαρμογή σε περιορισμένο από τον "έξω κόσμο" περιβάλλον. Αν με κάποιο tab επισκεφτείτε ένα ύποπτο site που είναι έτοιμο να σας φυτέψει κάποιο malware για παράδειγμα, το sandbox θεωρητικά θα εμποδίσει τον κώδικα αυτό να πειράξει το σύστημα σας.


Μνήμη


Το ότι κάθε καρτέλα(tab) έχει ξεχωριστή ανεξάρτητη μνήμη σημαίνει ότι όταν κλείνετε μια καρτέλα, σταματά μια διεργασία και αποδεσμεύεται πολύτιμη μνήμη που είχε χρησιμοποιηθεί εκεί.


Χρήσιμα πρόσθετα(extensions) για τον Google Chrome σαςΔείτε τώρα ένα γρήγορο tutorial video για τη χρήση του Google Chrome

Licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.