Αλλάξτε το μέγεθος του video στα μέτρα του blog

Το κύριο πρόβλημα με την ενσωμάτωση(embed) ενός Youtube video είναι ότι δεν είναι συνήθως στο σωστό μέγεθος για το blog σας. Θέλετε το βίντεο να ταιριάζει τέλεια στη σελίδα της ανάρτησης σας. Για παράδειγμα, να μην καλύπτει περιεχόμενο στη sidebar. Κι όμως να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να βλέπεται ευχάριστα.

Το Youtube, θα πείτε, δίνει ορισμένες επιλογές για μικρότερα μεγέθη. Προσωπικά, ποτέ δεν έχω μείνει ικανοποιημένος με προκάτ. Θέλω κάτι, αν γίνεται, να βγει στα μέτρα μου.


Όπως γνωρίζετε, όταν βρείτε ένα βίντεο στο Youtube που θέλετε να το κάνετε embed στο blog σας, κάνετε κλικ στο κουτάκι embed(ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ) και αντιγράφεται τον κώδικα(embed code), αν αυτό το έχει επιτρέψει ο ιδιοκτήτης.UPDATE 2011: Ειδικά για το Youtube, τώρα αυτό επιτρέπει τον ορισμό οποιουδήποτε μεγέθους με την επιλογή "Προσαρμοσμένα"!Μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος ενός βίντεο ΚΑΙ με την τροποποίηση του embed codeΑν αντιγράψετε έναν οποιοδήποτε κώδικα video και το επικολλήσετε πχ στο Σημειωματάριο για να το περιεργαστείτε, θα δείτε ότι έχει 2 σημεία, όπου αναφέρει το ύψος και το πλάτος του βίντεο. Για παράδειγμα:

....width="425" height="344".....

Το width="425" εννοεί ότι το πλάτος του βίντεο να είναι 425 pixel. Δεν είναι ώρα να εξηγήσουμε τα περί pixel. Είναι μονάδες που χρησιμοποιούν στο σχεδιασμό ιστοσελίδων. Αν τώρα επικολλούσατε όλο τον κώδικα στο blog θα βλέπατε πόσο πλάτος εννοεί αυτό το 425px.

Για να σας βοηθήσει στο μέτρημα διαφόρων μηκών, μπορείτε στο Firefox να βάλετε το πρόσθετο MeasureIt. Αυτό είναι ένας χάρακας, που όποτε κάνετε κλικ στο εικονιδιάκι του MeasureIt(στο κάτω μέρος του Firefox αριστερά) θα εμφανίζεται στη θέση του mouse pointer σας ένας σταυρός. Ξεκινάτε το μέτρημα από όπου θέλετε έχοντας πατημένο το αριστερό κουμπί στο ποντίκι. Μόλις φτάσετε στο τέλος του αντικειμένου που μετράτε αφήνετε το κουμπί. Βλέπετε και σημειώνετε το μέγεθος σε pixel. Τέλος, ξανακάνοντας κλικ στο εικονίδιο που λέγαμε εξαφανίζεται ο χάρακας.

Αλλάζοντας λοιπόν τους αριθμούς αυτούς μπορούμε να έχουμε βίντεο με τις επιθυμητές διαστάσεις για το blog μας.


Πως υπολογίζω το σωστό μέγεθος του βίντεο κρατόντας αναλογίες


Το πρόβλημα τώρα με την αλλαγή αυτή προκύπτει ως εξής: συνήθως θα θέλετε να ρυθμίσετε το πλάτος. Αν αλλάξετε όμως νούμερο στο πλάτος και αφήσετε όπως είναι το ύψος, η αρχική αναλογία του βίντεο θα καταστραφεί και το βίντεο θα μοιάζει γελοίο και άχρηστο.

Το νούμερο του width ας πούμε ότι το αλλάξατε στο 400. Το νέο height θα μπορούσαμε, για το παραπάνω παράδειγμα μας πάντα, να το βρούμε ως εξής:

ύψος = ( 400 / 425 ) * 344

όπου * είναι το σύμβολο του πολλαπλασιασμού. Δηλαδή γενικά

νέο ύψος = (νέο πλάτος / παλιό πλάτος) * παλιό ύψος

Με τον ίδιο τρόπο αν αλλάζατε το ύψος θα μπορούσατε να βρείτε το αντίστοιχο πλάτος με τον παραπάνω τύπο.


Την μέθοδο μπορείτε να τη δοκιμάσετε και σε video από άλλα site σαν το Youtube.
Licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.