**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

Το Πρόγραμμα Boxee Media Center(ενημερώθηκε)

Το Boxee ανήκει στην κατηγορία προγραμμάτων media center. Είναι εξαιρετική εμπειρία να το χρησιμοποιεί κανείς και μπορεί να μετατρέψει το pc σας ή και την τηλεόραση σας αν συνδέσετε το pc μαζί της σε κέντρο διασκέδασης.

Στο συγκεκριμένο άρθρο κάνουμε μαζί μια απλή γνωριμία με το Boxee. Δεν έχουμε δηλαδή ένα tutorial αλλά παρά ταύτα δείνουμε ένα-δύο tips για τη ίδια τη χρήση του στο pc.


UPDATE 2913 -- Σταμάτησε η υποστήριξη στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Boxee για PC, καιρό τώρα. Συνιστώ XBMC για το οποίο έγραψα.
UPDATE 14/9/2010: Κυκλοφόρησε και το Boxee Box, ένα set-top box που συνδέεται με την τηλεόραση. 

Το Boxee μπορεί να βρεί και μετά να παίξει τα μουσικά σας αρχεία, αρχεία βίντεο και φωτογραφίες. Επίσης μπορεί, αν έχετε μια ταινία πχ, να κατεβάσει διάφορες πληροφορίες για αυτήν(IMDB). Βρίσκει εύκολα τα αρχεία που είναι σε λεγόμενα media folders αλλά μπορείτε να ορίσετε τους φακέλους που θέλετε εσείς.

Αλλά αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι μπορεί να παίξει βίντεο από διάφορες υπηρεσίες όπως Youtube, Google video αλλά και διάφορα podcast ή μάλλον βίντεο cast πχ από διάφορα κανάλια όπως ABC News, NBC News(το προσθέτετε οι ίδιοι αν δεν υπάρχει) ή γνωστές πηγές όπως NASA, CNET, TEDTalks, CNN, AP, Discovery, Open Coursware. Μπορεί να παίξει από πάρα πολλές πηγές(βλ. και στο τέλος του άρθρου), και μη σοβαρές που δε χρειάζεται να τις αναφέρω...θα τις ανακαλύψετε. Υπάρχει δυνατότητα επίσης να επιτρέψετε και περιεχόμενο adult(2-3 πηγές) αν και αυτό πρέπει να ρυθμιστεί από τα settings και είναι δύσκολο να το βρει κανείς.


Αυτό που γίνεται όταν ξεκινάτε το πρόγραμμα έχει ως εξής. Εξαφανίζεται η γνωστή επιφάνεια εργασίας του pc και τη θέση του παίρνει ένα καλαίσθητο περιβάλλον όπου με μερικά κλικ επιλέγετε ποιο βίντεο θα δείτε από ποιά υπηρεσία ή τοποθεσία. Πάτε πχ στα λεγόμενα APPS και εκεί ήδη έχουν προεπιλέξει για σας μερικές υπηρεσίες. Αν το ποντίκι το πάτε στην αριστερή πλευρά της οθόνης αναδύεται μενού από όπου μπορείτε να προσθέσετε όλα αυτά που ανέφερα και δεκάδες άλλα.

Βέβαια, αυτό σας προτείνει διάφορα βίντεο όταν ξεκινήσει(feed) και αν έχετε φίλους στο Boxee ή έχετε προσθέσει στις ρυθμίσεις δίκτυα όπως Facebook, Twitter μπορείτε υποτίθεται να δείτε εδώ και τα βίντεο των φίλων σας.[ξέχασα να πω ότι απαιτείται όταν φορτώνεται το πρόγραμμα, να φτιάξετε λογαριασμό με username, password]

Υπάρχει περίπτωση ορισμένα app να μη λειτουργούν επειδή είναι μόνο για Αμερική ή μόνο για Αγγλία. Υπάρχει επίσης περίπτωση, να έχετε πρόβλημα ανάλογα μετο σύστημα σας  δηλαδή να έχετε ήχο όχι όμως εικόνα σε μερικές υπηρεσίες. Πρέπει να έχετε την τελευταία βερσιόν του flash player ή ακόμη και το beta αυτού αν είστε ριψοκίνδυνοι. Εγώ κάνοντας ξανά εγκατάσταση στα Windows XP SP3 και το DirectX από τη Microsoft έλυσα περιέργως κάποια προβλήματα.

Γενικά παίζοντας θα ανακαλύψετε εσείς πολλά.  Έχει και like(favorite) στα βίντεο.Αλλά προσοχή στο privacy settings μην κάνετε γνωστό στους άλλους κάτι που είδατε, ακούσατε αλλά δεν θέλετε να το μοιραστείτε. Το Boxee ουσιαστικά είναι και... Social Media Center.

Υ.Γ. Για να έχετε...επαφή με το υπόλοιπο κομπιούτερ, alt-tab ή ctrl-esc. Αν κολλήσει το πρόγραμμα και δεν ανταποκρίνεται Ctrl-shift-esc και μετά επιλογή Boxee δεξί κλικ και τερματισμός διεργασίας(end process)
Υ.Γ. 2 Όταν ανοίγουμε ένα app για να δούμε αν θα το προσθέσουμε, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις με δεξί κλικ κλείνει.
Με Esc πάμε στην προηγούμενη σελίδα. Όπως και με δεξί κλικ. Με το πλήκτρο S βγαίνει παραθυράκι με επιλογές Κλείσιμο του Boxee, αλλαγή χρήστη ή stand by του υπολογιστή.
Τα Flickr, Twitter, Facebook κλπ απαιτούν, όπως θα σας πει να πάτε σε ειδική σελίδα του Boxee για να συνδέσετε τους λογαριασμούς σας ή να κάνετε sign in...
Υπάρχει ιδιωτικό repository με διάφορα άλλα κανάλια http://dir.fuzzthed.com/ το προσθέτετε στο Repositories > Add repository [βλέπετε Sky Sports, Gol TV-χωρίς ήχο, UEFA-χωρίς ήχο(και κάμποσα άλλα)

Download Boxee(Windows, Ubuntu,...)
FAQ Boxee
How to get started with Boxee
Wikipedia Boxee

Licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.