**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

Τι είναι το Dropbox με απλά λόγια, ολοκληρωμένα.

Τι είναι Dropbox; Το Dropbox είναι μια πολύ καλή υπηρεσία φύλαξης, συγχρονισμού και sharing των αρχείων σας.Η δωρεάν έκδοση της υπηρεσίας Dropbox σας προσφέρει 2GB χώρο στο ίντερνετ. Συνεργάζεται το ίδιο καλά με Windows και Ubuntu Linux μπορώ να βεβαιώσω(συν για Mac, Android, iPhone, iPad, Blackberry).Όλα τα άρθρα για το τι είναι Dropbox και οι νεώτερες εξελίξεις[μέχρι και 2013 κάνει θαύματα και πράματα]και για ανύσηχους techies ένα φρέσκο βίντεο, βαρύ για αρχάριους αλλά καλό:

DBX 2013 Keynote Ιούλιος:
Τι είναι το Dropbox

Το Dropbox λειτουργεί ως εξής:


 • Κατεβάζω την εφαρμογή Dropbox σε έναν υπολογιστή σας ή για άλλη κινητή συσκευή, tablet
 • Κάνετε εγκατάσταση.
 • Δημιουργείτε έναν λογαριασμό Dropbox.
 • Στον υπολογιστή σας δημιουργείται αυτόματα ένας ειδικός φάκελος Dropbox δικός σας.(βλέπε πρώτη εικόνα παρακάτω, κλικ για μεγέθυνση)
 • Στο internet δημιουργείται αυτόματα παρόμοιος χώρος Dropbox με τον παραπάνω φάκελο.(βλέπε δεύτερη εικόνα παρακάτω, κλικ για μεγέθυνση)
 • Τώρα, όποια αρχεία προσθέσετε στον ειδικό φάκελο Dropbox του υπολογιστή, συγχρονίζονται και αντιγράφονται στον χώρο σας Dropbox στο Internet.
 • Άρα τώρα όσα αρχεία έχετε στον φάκελο Dropbox στο PC τα έχετε και στο ίντερνετ στο δικό σας χώρο Dropbox.
Τώρα ας υποθέσουμε ότι έχετε και δεύτερο υπολογιστή ή iphone. Αν εγκαταστήσετε και σε αυτό την εφαρμογή Dropbox, και όταν ζητηθούν τα στοιχεία σας βάλετε τα ΙΔΙΑ στοιχεια που βάλατε στον άλλο υπολογιστή, αμέσως συγχρονίζονται τα αρχεία που είπαμε ότι υπάρχουν στο χώρο σας στο ίντερνετ με τον δεύτερο υπολογιστή ή iphone. Αντιγράφονται στον ειδικό φάκελο Dropbox στον δεύτερο υπολογιστή.

Άρα είναι σαν να ΜΕΤΑΦΕΡΑΤΕ εύκολα ορισμένα αρχεία σας από τον ένα υπολογιστή σας στον άλλον. ΚΑΙ κρατήσατε και αντίγραφο online!

Και μη νομίζετε ότι τα αρχεία τα τοποθετείτε με δυσκολία στο φάκελο Dropbox στον υπολογιστή. Ο φάκελος αυτός μοιάζει με όλους τους άλλους φακέλους που έχετε! Πετάτε μέσα του αρχεία, σβήνετε, δημιουργείτε κλπ.Πρόσβαση στα αρχεία σας Παντού!

Σενάριο 3. Βρίσκεστε σε μέρος που δεν έχετε δίπλα τον δικό σας υπολογιστή ή iphone. Χρησιμοποιόντας τον κάθε υπολογιστή μπορείτε να έχετε πρόσβαση στον χώρο σας Dropbox στο ίντερνετ και να διαβάσετε, μεταφέρετε, αντιγράψετε, σβήσετε, μετονομάσετε όσα αρχεία θέλετε online σαν να ήσασταν σε αληθινό φάκελο. Μπορείτε να φτιάξετε φακέλους κλπ. Μόλις πάτε σπίτι και ανοίξετε τον υπολογιστή αυτά που κάνατε online θα συγχρονιστούν με τον φάκελο Dropbox του υπολογιστή σας. Πχ αν σβήσατε ένα αρχείο online, θα σβηστεί τώρα και εδώ στο PC. Αν μετονομάσατε ένα, θα μετονομασθεί κι εδώ.

Update 2013: ΝΕΑ


 1. Το Dropbox πλέον έχει Facebook sharing, photo-video viewer, νέο σχεδιασμό.
 2. Ανεβάζει αυτόματα φωτογραφίες, βίντεο από κινητό μέσω υπολογιστή μόλις συνδέσετε τη συσκευή.
 3. Το Dropbox Προσφέρει επεξεργασία εγγράφων
 4. Μπορείτε να δουλέψετε μαζί με μια ομάδα σε ένα αρχείο αν ρυθμίσεται ποιος βλέπει τι.
 5. AES-256 bit encryption και two-step verification όπως στο GMail
 6. Θεωρητικά μπορείτε να έχετε έως και 18 GB δωρεάν χώρο στο σύννεφο, αν πείσετε φίλους να γραφτούν μέσω ειδικού συνδέσμου.Δημόσιοι, ιδιωτικοί και μοιραζόμενοι φάκελοι στο Dropbox

Οι φάκελοι τώρα, και στους υπολογιστές σας(μέσα στο φάκελο Dropbox) και στο χώρο σας sto internet, είναι 3 ειδών:

 • Δημόσιοι φάκελοι
 • Ιδιωτικοί φάκελοι
 • Αυτοί που μοιράζεστε με συγκεκριμένα μόνο άτομα
Το περιεχόμενο των Δημόσιων φακέλων το βλέπουν όλοι στο ίντερνετ. Μπορεί βέβαια να τους έχετε άδειους. Οι ιδιωτικοί φάκελοι έχουν πρόσβαση ΜΟΝΟ από εσάς. Οι μοιραζόμενοι φάκελοι έχουν πρόσβαση από εσάς και από όσους ΠΡΟΣΚΑΛΕΣΑΤΕ να τους δουν ή και να επεξεργαστούν κάποιο αρχείο που βρίσκεται μέσα.

Με την τρίτη περίπτωση, είναι φανερό ότι, μπορείτε να δουλέψετε μαζί με συναδέλφους. Το Dropbox κρατάει και αρκετές βερσιόν του εγγράφου. Αν δεν σας άρεσε κάτι γυρίζετε στην προηγούμενη βερσιόν(ιστορία 30 ημερών νομίζω). Επίσης, αν σβήσατε κατά λάθος αρχείο στο φάκελο Dropbox ή στο χώρο σας online μπορείτε να το επαναφέρετε!

Τώρα, όταν για πρώτη φορά κάνετε την παραπάνω διαδικασία και επισκεφτείτε το χώρο σας Dropbox στο ίντερνετ ή πάτε στο αντίστοιχο φάκελο σας μέσα στον υπολογιστή θα δείτε 2 φακέλους προ-δημιουργημένους. Public και Photos. Και οι δύο είναι δημόσιοι! Αν φτιάξετε οποιοδήποτε φάκελο εκτός, θα είναι ιδιωτικός. Εκτός κι αν μετά κάποια στιγμή αλλάξετε γνώμη. Όλοι οι άλλοι φάκελοι λοιπόν που είναι εκτός των 2 παραπάνω γίνονται ιδιωτικοί.
 

Αυτόματος συγχρονισμός αρχείων με Dropbox

Αφού κάνατε την πρώτη φορά τις απαιτούμενες ενέργειες μετά ο φάκελος σας ΑΥΤΟΜΑΤΑ θα συγχρονίζεται. Δεν πατάτε κανένα κουμπί συγχρονισμού. Πετάτε μέσα στο φάκελο Dropbox στον υπολογιστή κάποιο αρχείο ή αφαιρείτε κάποιο άλλο και τελειώσατε.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί για τον τύπο των αρχείων που συγχρονίζετε μέσω Dropbox.

Είναι φανερό ότι το 2 GB δωρεάν online αποθηκευτικού χώρου του  Dropbox μπορεί να φανεί κάπως πενιχρό σε σχέση πχ με το Skydrive των 25 GB δωρεάν online αποθηκευτικού χώρου, αλλά αν σκεφτεί κανείς τις δυνατότητες, συγχρονισμό και ευελιξία που προσφέρει το Dropbox νομίζω θα αλλάξει γνώμη.
Dropbox Help: Εδώ υπό μορφήν ερωτήσεων-απαντήσεων προσπαθούν να λύσουν τις απορίες των χρηστών για Dropbox(μενού κατηγοριών-- αριστερή στήλη).

Dropbox Forums