**Έχουμε περίπου 1000 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

Αυτόματα κλικ στο Farmville σε linux

Στον υπολογιστή μας με linux υπάρχει η δυνατότητα να παίξουμε Farmville με μερική αυτοματοποίηση. Μιλάμε για τη χρήση του υπάρχοντος στο Ubuntu 9.10(βλέπε Synaptic)  xdotool. Αν έχετε 8.04 ή άλλη διανομή Debian και δεν το βρίσκετε στα repositories δείτε κι εδώ. Σε αυτή την περίπτωση δείτε μήπως χρειάζεστε πρώτα και το libxdo.

Για το xdotool το Synaptic γράφει: "xdotool lets you programatically (or manually) simulate keyboard input and mouse activity, move and resize windows, etc. It does this using X11's XTEST extension and other Xlib functions."

Ένας κύριος λοιπόν, έφτιαξε ένα ωραίο bash script εκμεταλλευόμενος απλώς αυτή τη δυνατότητα του linux, να κάνει κλικ δηλαδή αυτόματα στην "οθόνη".

Αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκατεστημένο το xdotool, από εδώ φορτώνετε το script για αυτόματα--μονά--κλικ στο Farmville. Φυσικά είναι δική σας δουλειά να ελέγξετε το αρχείο για οτιδήποτε ύποπτο. UPDATE: Στο Farmville άλλαξαν τα μεγέθη των τετραγώνων στο χωράφι. Πάλι στο link που δίνω σε αυτή την παράγραφο πηγαίνετε στα σχόλια κα βρείτε το σχόλιο 11 May 2010 04:43 . Αντιγράψτε τον κώδικα και σώστε τον ως αρχείο πχ fv.sh. Αλλάξτε τώρα τις τιμές xdis, ydis σε


xdis="20.00000000000000000000"
ydis="9.50505050505050505050"και save(πρέπει να έχετε εγκατεστημένο το bc, δείτε Synaptic).

Ανοίγετε τον Firefox, και στο Facebook κανονικά πηγαίνετε στο Farmville. Αφού έχετε κάνει με δεξί κλικ-Properties εκτελέσιμο το script, το ανοίγετε με έναν text editor και κάνετε uncomment(αν έχετε Firefox) τις γραμμές 4 έως και 7(δηλ. αφαιρείτε το αρχικό #). Σώσιμο.

Στο Farmville τώρα, ξεζουμάρετε όσο παίρνει(zoom-out). Μας ενδιαφέρουν μόνο τα "κτήματα" μας. Αυτά λειτουργούν με ένα κλικ:

  • όργομα
  • φύτεμα
  • συγκομιδή
Το script, μη επαγγελματικό, δεν κάνει τίποτα άλλο. Ούτε με τα ζώα, ούτε με τα δέντρα κλπ. Απλώς σας ξεκουράζει στα μονά κλικ στο χωράφι, ειδικά αν έχετε μεγάλη φάρμα.

Έχουμε λοιπόν ανεμπόδιστη θέα, χωρίς άλλα παράθυρα κλπ, "τα κτήματα" μας. Αν το χωράφι είναι ομοιόμορφο τετράγωνο πχ 12χ12 έχει καλώς. Αλλιώς αν είναι ακανόνιστο σχήμα, "διαλέγουμε"(στο μυαλό μας) πρώτα το μεγαλύτερο τετράγωνο(ή ορθογώνιο). Μετά προχωράμε και στα άλλα τετράγωνα, όσα μπορούμε.

Ας πούμε ότι είναι 12χ12 τετράγωνα. 12 στήλες(ο πρώτος αριθμός) επί 12 γραμμές(ο 2ος αριθμός).

Ξεκινάμε τη γραμμή εντολών. Αν το script είναι στο Desktop:

cd Desktop

μετά ή πιάστε με το ποντίκι και ρίξτε μέσα στη γραμμή εντολών το script ή πληκτρολογείστε

./farmville_click.sh 12 12

Μην πατήσετε έντερ. Δεξί κλικ στη μπάρα τίτλου της γραμμής εντολών και επιλογή

Always on top

Ας πούμε τώρα ότι θα οργώσουμε.

Κάντε maximize το παράθυρο με το Farmville(φανερώστε το). Ρυθμίστε τη γραμμή εντολών να μην καλύπτει χωράφια(δείτε το βίντεο που έφτιαξε).

Έντερ στη γραμμή εντολών, αφού την επιλέξετε με κλικ, και ΑΜΕΣΩΣ κλικ στο πρώτο τετράγωνο(αριστερά πάνω) του 12χ12 που λέγαμε. Ο κέρσορας θα κινηθεί αυτόματα και θα κάνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων,  12χ12 μονά επιτυχημένα κλικς.

Έτσι λοιπόν λειτουργεί, πάνω κάτω. Δείτε και το βίντεο. Θα τα ανακαλύψετε μόνοι. Διαβάστε και τι λέγει στο μπλογκ του.

Το θέμα είναι, μερικές φορές θα σας ξεφύγει στην αρχή, και θα αρχίσει να χτυπά διαφημίσεις ή να ανοίγει(ή κλείνει) διάφορα παράθυρα, προγράμματα κλπ. Οπότε, θεωρητικά, μπορεί να κάνει και ζημιά. Μέχρι να σταματήσει. Δοκιμάστε με ctrl c να το σταματήσετε, αλλά δύσκολο το βλέπω να επιλέξετε τη γραμμή εντολών αφού δεν έχετε εσείς τον έλεγχο για λίγο.


Εδώ, πρέπει να πω στους φίλους-φίλες με Windows, ότι έχουν αντιληφθεί, όπως κάνουν συνήθως, διάφοροι ότι ψάχνετε για αυτοματισμό στο Farmville, και έτσι φτιάξανε διάφορα γκρουπ(μάλλον κερδοσκοπικά εν τέλει), και το χειρότερο στη Google(αποτελέσματα) είναι μπόλικες οι προσφορές προγραμμάτων που κάνουν. όπως λένε, να φαίνεται αστείο αυτό το σκριπτ. Θα ήμουν ιδιαίτερα επιφυλακτικός μην κολλήσω κάποιο ιό από μερικές από αυτές τις προσφορές.
Licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.