Spybot S&D εναντίον spyware(κακόβουλων προγραμμάτων)

Ένα δωρεάν αλλά πολύ καλό πρόγραμμα για την ανίχνευση και απομάκρυνση των spyware είναι το Spybot Search & Destroy.

Ο όρος spyware, που σημαίνει κυριολεκτικά «λογισμικό κατασκόπευσης», περιγράφει το λογισμικό το οποίο εγκαθίσταται λαθραία στον ηλεκτρονικό υπολογιστή με σκοπό να υποκλέψει ή να πάρει τον μερικό έλεγχο της επικοινωνίας του χρήστη με τον υπολογιστή, χωρίς να υπάρχει προηγουμένως η συγκατάθεση του χρήστη κατόπιν πληροφόρησης(ελλ. wikipedia).

Διαφορά ιών-spyware


Θα πρέπει να έχει υπόψη του κανείς ότι το antivirus που διαθέτει πιθανότατα να μην προσφέρει προστασία εναντίον των spyware μια που αυτά διαφέρουν από τους ιούς.

  • Και οι δυο κατηγορίες είναι καθαρά κακόβουλα προγράμματα που εγκαθίστανται χωρίς την άδεια σας ή χωρίς να το καταλάβετε ότι είναι κακόβουλα.
  • Εγκαθίστανται κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε ιστοσελίδες, όταν φορτώνετε ένα πρόγραμμα ή μέσω των συνημμένων αρχείων στα email.
  • Ένας ιός επιζητεί να μολύνει έναν υπολογιστή και να πολλαπλασιαστεί. Στόχος, να αντιγραφεί σε όσο περισσότερους υπολογιστές μπορεί όσο πιο γρήγορα μπορεί(χρησιμοποιώντας πλέον τον υπολογιστή σας).
  • Τα spyware από την άλλη είναι παρασιτικά, στάσιμα. Επιζητούν να κρυφτούν να μην ανακαλυφτούν και έτσι κρύβονται μέσα σε άλλα αρχεία. Ή δείχνουν προς τα έξω ότι είναι νόμιμα προγράμματα. Περισσότερα εδώ.

Πως καταλαβαίνετε ότι έχετε κολλήσει spyware


Αν δείτε ξαφνικά ότι έχει εγκατασταθεί μια toolbar στον browser(Internet Explorer, Firefox κλπ)  σας, αν το Home page σας ξαφνικά έχει αλλάξει, αν εμφανίζονται περίεργα διαφημιστικά μηνύματα πιθανότατα έχετε μολυνθεί με spyware. Πιθανότατα βέβαια, ΝΑ ΜΗΝ δείτε καμία εξωτερίκευση και όμως να έχετε κολλήσει.

Εγκατάσταση Spybot S&D εναντίων Spyware


Μόνο antivirus για την προφύλαξη σας ΔΕΝ αρκεί. Εκτός από ενεργό τείχος προστασίας και antivirus απαιτείται και τουλάχιστον δύο anti-spyware. Το Spybot Search & Destroy επιβάλλεται. Είχαμε γράψει για την ασφάλεια στα Windows.

Πάμε λοιπόν στη σελίδα αυτή να φορτώσουμε το Spybot! Ξεκινάμε την εγκατάσταση και επιλέγουμε τη γλώσσαΣτην επόμενη οθόνη επιλέγουμε ταΜε το "download updates immediately" το πρόγραμμα ενημερώνεται για τα τελευταία spyware αμέσως στη διάρκεια της εγκατάστασης. Το secure shredder είναι εφαρμογή εντός του Spybot για να σβήνει όποια αρχεία ρίξετε μέσα χωρίς να αφήσει ίχνος(ενώ το delete δεν τα σβήνει τα αρχεία από το σκληρό σας δίσκο). Το explorer plugin σας εξασφαλίζει ότι όταν κάνετε δεξί κλικ πάνω σε ένα αρχείο να υπάρχει η επιλογή να το σκανάρετε με το Spybot.

Μετά βλέπουμε την επόμενη οθόνη επιλέγονταςTeaTimer, SDHelper


 Το SDHelper προστατεύει τον Internet Explorer εμποδίζοντας την λήψη και εκτέλεση αρχείων από κακόβουλες ιστοσελίδες. Το TeaTimer τρέχει συνεχώς στο παρασκήνιο παρακολουθώντας τις διεργασίες που προσπαθούν να τροποποιήσουν ρυθμίσεις του συστήματος.Εδώ(πάνω φώτο) επιλέγουμε να τρέξει το Spybot τώρα για πρώτη φορά(επιβάλλεται βλ. παρακάτω) και να λειτουργεί συνεχώς το teatimer.


 Ένα αντίγραφο του μητρώου δημιουργείται κλικάροντας το πλήκτρο Create registry backup(βλέπε πάνω φώτο). Δεν είναι απαραίτητο μεν αν πάει κάτι στραβά όμως αποκαθιστά το μητρώο των Windows.Η Ανοσοποίηση-immunization απαραίτητη!


Εδώ κάνουμε την ενημέρωση που λέγαμε του προγράμματος. Όταν ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των νέων ενημερώσεων και επιλεχθεί ΕΧΙΤ, εμφανίζεται  ένα ενημερωτικό παράθυρο διαλόγου που αναφέρει συμβουλές και καλές πρακτικές, (να γίνεται πάντα ανοσοποίηση-immunization και έλεγχος των αρχείων για spyware μετά από εγκατάσταση νέων αρχείων με αποτυπώματα spyware).

Εάν δεν προταθεί να ανοσοποιηθεί το σύστημα (Immunize this system) ή απλά επιλεχθεί να μην γίνει, μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει ανοσοποίηση από το μενού του κεντρικού προγράμματος. Δε χρειάζεται να ξανακάνετε immunize σε κάθε έναρξη του προγράμματος εκτός και αν το ζητήσει μετά από κάποια ενημέρωση μεγάλη.

Σκανάρουμε όποτε θέλουμε κάνοντας κλικ στο έλεγχος προβλημάτων check for problems:Ασυμβατότητες και προβλήματα


Διαβάστε εδώ. Ανέφερα ήδη ότι πιθανόν να έχετε πρόβλημα αν έχετε σε real time και Adaware και Spybot. Μόνο το ένα real time.

Επίσημη παρουσίαση-tutorial εδώ.

Forum Spybot για προβλήματα εδώ.

Υποστήριξη/επικοινωνία εδώ

Φωτογραφίες από το ωραίο κείμενο-tutorial αυτό

Licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.