**Έχουμε περίπου 1000 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

Τα Windows δεν αναγνωρίζουν CD, DVD δίσκο!

Συνεχίζοντας, όπως είπαμε, από τα χτεσινά βλέπουμε τώρα τι θα κάνουμε αν τα Windows δεν αναγνωρίζουν(δεν διαβάζουν) το CD, DVD δίσκο όταν τον εισάγουμε. Κάνετε διπλό κλικ στο γράμμα του drive στον Explorer και σας λέει "εισάγετε δίσκο". Θα δούμε και μια ειδική περίπτωση για τα VISTA.

Αυτή η περίπτωση δεν είναι σαν τη χτεσινή όπου εξαφανίστηκαν τα CD-DVD drive.


Καθαρίστε καλά


Καταρχήν πρέπει να είναι καθαρό το CD, DVD. Σε παλαιότερο άρθρο είδαμε μαζί πως θα διατηρήσουμε και προστατέψουμε τα CD, DVD. Για την περίπτωση που είναι βρώμικο καθαρίστε σκουπίζοντας με βαβακερό καθαρό πανί, κάνοντας κινήσεις από το κέντρο προς την εξωτερική πλευρά του δίσκου(ευθείες γραμμές). Μην χρησιμοποιείτε χαρτί και μην κάνετε κυκλικές κινήσεις. Κυκλοφορούν στην αγορά KIT καθαρισμού. Δοκιμάστε αν παίζει ο δίσκος.

Αν όχι, καθαρίστε με πανί βρεγμένο με νερό ή με διάλυμα που προμηθευτήκατε από μαγαζί. Αφήστε να στεγνώσει πολύ καλά και ξαναδοκιμάστε αν παίζει.

Μήπως είναι βρώμικες οι "κεφαλές" στο drive. Κυκλοφορούν δίσκοι καθαρισμού.

Ενημερώσεις, ενημερώσεις


Στο μεταξύ, πρέπει να είστε βέβαιοι ότι δέχεστε αυτόματα της τελευταίες ενημερώσεις από την Microsoft.

Ειδικά για Windows Vista


Αν όλα αυτά δεν κάνουν δουλειά τότε να δούμε τι προτείνει η Microsoft για τα Windows Vista. Ίσως είναι η περίπτωση σας. Μπορεί το πρόβλημα να οφείλεται επειδή:

Το audio device(συσκευή ήχου είναι απενεργοποιημένο ή λειτουργεί ήδη το Windows Media Player:

Καταρχήν πριν εισάγετε το CD,DVD βεβαιωθείτε ότι δεν είναι σε λειτουργία ο Windows Media Player. Αν είναι κλείστε τον. Δοκιμάστε μήπως τρέχει χωρίς να τον βλέπετε(υπερβολή):  CTRL-SHIFT-ESC

Αν δεν παίζει πάλι το CD, DVD πηγαίνετε στον Πίνακα Ελέγχου από την "Έναρξη". Διπλό κλικ στο "ήχος". Διαλέγουμε το "αναπαραγωγή". Δεξί κλικ σε κενό σημείο κάτω από το "διαλέξτε συσκευή αναπαραγωγής για να αλλάξετε τις ιδιότητες". Διαλέξτε "εμφάνιση απενεργοποιημένων". Αν υπάρχει απενεργοποιημένη δεξί κλικ σε ένα από αυτές και "ενεργοποίηση". Στα Αγγλικά:
  • Click Start, click Control Panel, and then double-click Sound.
  • On the Playback tab, right-click in the blank area under Select a playback device below .
  • Right-click an audio device, and then click Enable.

ΑΠΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ DRIVER;


Αν λοιπόν δεν μας βοηθάει κι αυτό ίσως πρέπει να δοκιμάσουμε να απεγκαταστήσουμε το driver και να κάνουμε επανεκκίνηση ώστε αυτόματα τα Windows να κάνουν ξανά εγκατάσταση.

ΜΗΠΩΣ ΧΑΛΑΣΕ Η ΣΥΣΚΕΥΗ;


Για να δούμε αν δεν έχει χαλάσει η ίδια η συσκευή, αφού προμηθευτούμε ένα Ubuntu live cd και ήμαστε βέβαιοι ότι το BIOS είναι ρυθμισμένο ώστε η πρώτη επιλογή εκκίνησης είναι το CD, DVD, όταν ήμαστε στα Windows βάζουμε το Ubuntu live CD στη συσκευή και κάνουμε επανεκκίνηση. Αν δείτε ότι φορτώνει το Ubuntu τότε η συσκευή δεν έχει πρόβλημα. (Δεν επιλέγουμε install αλλά την πρώτη επιλογή live cd).

Δείτε και το  cd-dvd troubleshooting guide για Windows XP

Εσείς τι προτείνετε;
Licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License.