**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

Πως κατεβάζω και αποθηκεύω τα δεδομένα μου στο Facebook

Η απάντηση στο ερώτημα μου "πως ψάχνω στο Facebook όλους τους συνδέσμους(links) μου που έχω δημοσιεύσει κατά καιρούς" με οδήγησε στο όχι μόνο να βρω λύση, αλλά να σώσω όλα αυτά τα links και σε αρχείο ως backup. Σαν μπόνους, βρήκα πως εξάγω και τη λίστα των φίλων μου, τις σελίδες που είμαι fan, τα σημειώματα(notes)μου, σχόλια και άλλα πολλά.

update 2012/9 η ανάρτηση είναι παλιά, το facebook προσφέρει το ίδιο δυνατότητα backup τώρα(δες πως κατεβάζω και αποθηκεύω τα δεδομένα μου στο Facebook, στα ελληνικά είναι)!
 ------------------------------------

Σημείωση 22/9/10: Βλέπω έχει αλλάξει το Facebook API Test Console(όπως μας έχει συνηθίσει στις αλλαγές) και αμφιβάλλω αν λειτουργεί η μέθοδος μας πια. Το PC Magazine αναφέρει αν θέλετε σε άρθρο του ορισμένα πρόσθετα Firefox και μια ιστοσελίδα για Facebook backup

Αν θυμάστε, έγραψα πρόσφατα για το πως κάνουμε backup τα μη απόρρητα email φίλων στο Facebook.

Η μέθοδος που μεταφέρω εδώ δεν χρησιμοποιεί κάποιο πρόγραμμα η τρίτη υπηρεσία. Και φυσικά είναι δωρεάν. Φαίνεται να είναι νόμιμη και προς το παρόν επιτρέπεται. Εννοείται κι εγώ, όπως δηλώνει και αυτός που μας παρουσιάζει τις μεθόδους αυτές στο μπλογκ του,  δεν αναλαμβάνω ευθύνη αν σας παρουσιαστή τίποτα στραβό.

Πάμε λοιπόν στο Facebook API Test Console (αν δεν λειτουργεί θα κάνουν συντήρηση δοκιμάστε αργότερα) ενώ είστε συνδεδεμένη στο Facebook(logged in) ήδη. Μην σας απασχολεί αν δεν θα καταλαβαίνετε λέξη. Θα κάνετε copy-paste.  Εκεί βλέπουμε


Facebook Developer Tools. Test Console.


Το User ID που γράφει είναι το δικό σας, επειδή σας αναγνώρισε αφού ήσασταν logged in στο Facebook. Αυτό το νούμερο θα το χρησιμοποιήσουμε παρακάτω.
Backup τα links(συνδέσμους) μου στο Facebook


Πάμε να δούμε όλα τα links που έχετε ποστάρει(δημοσιεύσει) μέχρι σήμερα στο Facebook. (Αν είστε πολλά χρόνια στο Facebook ή ποστάρετε πολλούς συνδέσμους πιθανόν να θέλετε να περιορίσετε λίγο το αποτέλεσμα. Βλέπε το λινκ της ορίτζιναλ δημοσίευσης). Στο Application πρέπει να είναι επιλεγμένο το test console. Response Format: XML. Callback κενό. Method επιλέξτε fql.query.

Στο κουτάκι query αντιγράψτε και επικολλήστε το παρακάτω με προσοχή:

SELECT link_id, owner_comment, created_time, title, summary, url, image_urls FROM link WHERE owner = 00000000

Σβήστε τώρα το 00000000 και γράψτε το User ID σας όπως είπαμε παραπάνω. Κλικ στο κουμπί call method. Περιμένετε μέχρι να εμφανιστούν στο δεξί μεγάλο κουτί τα αποτελέσματα. Αργεί. Κάνει κάποια λεπτά αρκετά, περιμένετε. Αν δεν γίνεται τίποτα, ενώ είστε στο κουτί που επικολλήσατε τα παραπάνω πατήστε το πληκτρο tab και μετά Enter.

Αφού εμφανιστούν τα στοιχεία στο μεγάλο κουτί, κάντε δεξί κλικ εκεί μέσα και "επιλογή όλων"(select all). Μετά πάλι δεξί κλικ και "αντιγραφή"(copy). Αν δεν υπάρχει το "επιλογή όλων" τότε ξεκινήστε την επιλογή του κειμένου με mouse και πατήστε στο μεταξύ το end. Όταν το έχετε επιλέξει όλο δεξί κλικ copy ή Ctrl-C.

Ανοίξτε τώρα το Σημειοματάριο ή κάποιον editor και paste ή Ctrl-V. Σώστε το αρχείο ως πχ links.xml .


Αναζήτηση στα Facebook links(συνδέσμους, βίντεο Youtube κλπ) σας


Ανοίξτε το αρχείο που σώσατε με κάποιον Editor, πχ Σημειωματάριο. Έστω ότι ψάχνετε εκείνο το link που δημοσιεύσατε μήνες πριν για "Free Music Service". Ψάξτε λοιπόν στο αρχείο μέσα με "Αναζήτηση" το Free music service. Πολλοί editor αν κάνετε Ctrl-F σας βγάζουν την αναζήτηση.

 Πρέπει να σημειώσω ότι το μόνο που δοκίμασα ήταν το backup των συνδέσμων μου στο Facebook λογαριασμό μου.


Backup τις σελίδες που είμαστε fan στο Facebook


SELECT page_id, name, pic_big, website, type FROM page WHERE page_id IN (SELECT page_id FROM page_fan WHERE uid = 00000000)


Backup Τα σημειώματα μου Notes στο Facebook


SELECT note_id, title, created_time, content FROM note WHERE uid = 00000000


Backup Τα σχόλια μου στις Σημειώσεις μου στο Facebook


SELECT object_id, post_id, fromid, time, text FROM comment WHERE object_id IN (SELECT note_id FROM note WHERE uid = 00000000)


Βλέπε όλο το άρθρο και τις πολλές και διάφορες δυνατότητες backup του Facebook σας.

Αν λοιπόν, εκτός από Backup σε GMail, Twitter, Blogger blog σας ενδιαφέρει να σιγουρέψετε και να κάνετε backup μέρος των πληροφοριών σας στο Facebook χωρίς τη χρήση τρίτων υπηρεσιών, ιδού η ευκαιρία.