Προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών για αλλαγή μεγέθους, υδατογράφημα, μετατροπή

Δυο δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών για Windows σας επιτρέπουν την αλλαγή μεγέθους  φωτογραφίας εύκολα και γρήγορα. Το ένα από αυτά επίσης μετατρέπει μεταξύ jpg, bmp, png, gif, tif, προσθέτει εφέ όπως υδατογραφήμα, αλλάζει tag και έχει πολλές άλλες ρυθμίσεις.

  • Το θετικό είναι, ότι σας επιτρέπουν κάνοντας δεξί κλικ σε κάποια φωτογραφία στον υπολογιστή να έχετε πρόσβαση στο αντίστοιχο μενού επεξεργασία φωτογραφιών.
  • Κάνοντας κλικ στο μενού λοιπόν, έχετε κατευθείαν τις επιλογές μπροστά σας για αλλαγή μεγέθους ή μετατροπή της συγκεκριμένης εικόνας.


Image Resizer από τα γνωστά Microsoft Powertoys(520 KB μόνο !)


UPDATE Γενικά τα Power Toys δεν λειτουργούν σε Windows 7 αλλά σε XP άρα και το συγκεκριμένο. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί το παλιό μεν ακόμη "αξεπέραστο" για τα μέτρα του δωρεάν Microsoft Calculator Plus(αριθμομηχανή και μετατροπέας μονάδων και συναλλαγματικές ισοτιμίες από ΕΚΤ) που λειτουργεί και σε 7 και σε linux(καλά δεν είναι power toy αλλά το αδελφάκι του στο σύνδεσμο που δίνω είναι). 

Εδώ έχουμε μια μίνι εφαρμογή για αλλαγή μεγέθουςφωτογραφίας με λιγότερες δυνατότητες από το επόμενο δωρεάν πρόγραμμα. Μετά την εγκατάσταση, η παρουσία αυτής της εφαρμογής Image Resizer γίνεται αντιληπτή μόνον αν κάνουμε δεξί κλικ σε κάποια φωτογραφία που έχουμε σώσει στον υπολογιστή μας. Τότε εμφανίζεται ένα νέο στοιχείο του μενού με το όνομα Resize Pictures:

Με την επιλογή λοιπόν του Resize Pictures εμφανίζεται το εξής παραθυράκι:
Φαίνονται κάποια προεπιλεγμένα μεγέθη. Αν κάνουμε κλικ στο Advanced θα μπορούμε να ορίσουμε εμείς όποιο μέγεθος θέλουμε στα αντίστοιχα κουτάκια στην επιλογή Custom που φαίνονται παρακάτω:
TIP-α!!: Ενώ επιτούτου σας δίνω λινκς απο CNET downloads αφού είναι σίγουρη καθαρή πηγή, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, τα μάτια 14 να αποεπιλέγετε, αν δεν τα θέλετε, όσα "έξτρα" και καλά που προσπαθούν να σας πασάρουν cnet και μετά το κανονικά το program installer. Βλέπε και screenshot παρακάτω.
TIP-β!!: Ας υποθέσουμε ότι κατεβάσαμε wallpapers απο το site της Microsoft. Είναι 1900Χ1200px. Η δικιά μας επιφάνεια έστω είναι 1280Χ1024. Αν κάνετε κλικ στο advanced στο microsoft image resizer και βάλετε τις τιμές 1280 και 1024 ΔΕΝ θα πάρετε δυστυχώς 1280Χ1024 αλλά 1280Χ800. Διότι το resizer προσπαθεί κρατά τις αναλογίες. Για αυτή τη δουλειά θα προτιμήσω το VSO Image Resizer όπως θα αναφέρω παρακάτω.

Tο πρόγραμμα MS Image Resizer όταν επεξεργάζεται τη φωτογραφία σας κρατάει αντίγραφο της πρωτότυπης. Εκτός αν επιλέξετε το τετράγωνο κουτάκι "Resize the original pictures(don't create copies)".

Επίσης μπορείτε με το πρόγραμμα αυτό να επιλέξετε πολλές φωτογραφίες μαζί ώστε να τις αλλάξετε μέγεθος! Στις δοκιμές που έκανα, για παράδειγμα για να αλλάξω μέγεθος σε μια φωτογραφία 1600x974 επέλεξα την προεπιλογή Handheld PC(for a 240x320 screen, δηλαδή για οθόνη 240x320). Οπότε μου το μίκρυνε σε 240x146 κρατώντας δηλαδή τις αρχικές αναλογίες.

Δείτε μετά και 6 πλήρη δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας εικόνων

Light Image Resizer 4.0.9.8 (October 18, 2011 version)-πρώην VSO

Το πρόγραμμα Light Image Resizer οργανώνει τις φωτογραφίες σας, αλλάζοντας τις διαστάσεις τους ή μετακινώντας τους μέσα στο σκληρό δίσκο σας. Το LIGHT Image Resizer είναι εργαλείο για εκείνους που αποθηκεύουν τις ψηφιακές εικόνες τους και γενικά τις τις εικόνες στον υπολογιστή τους και που θέλουν να αλλάξουν το μέγεθος, το compression , na μετατρέψουν τις εικόνες, να δημιουργήσoyn αντίγραφα, να δημιουργήσoyn μικρογραφίες(icons), και na εισαγουν ή να οργάνωσουν τις φωτογραφιες τους.

Πιο απλά,  το πρόγραμμα Light Image Resizer μπορεί να κάνει αλλαγή μεγέθους φωτογραφίας  σε πολλά  φορμάτ(jpg, bmp, png, gif, tif). Μπορεί να προσθέσει υδατογράφημα και άλλα εφέ, να αλλάξει την ποιότητα κλπ. Η νέα βερσιόν λοιπόν σε ένα βίντεο 30 δευτερολέπτων:

Το πρόγραμμα μπορεί να ξεκινήσει με εικονίδιο στην επιφάνεια εργασίας αλλά έχει την ευκολία όταν κάνουμε δεξί κλικ σε φωτογραφία να εμφανίζει στοιχείο μενού:Σημείωση¨Τώρα γράφει Light image Resizer
Όταν επιλέξουμε λοιπόν VSO(ή τώρα Light IMAGE resizer) εμφανίζεται το πρόγραμμα ώστε να επιλέξουμε γρήγορα τις ρυθμίσεις για την φωτογραφία μας.

Εκεί που λέει "Προφίλ" είναι οι προεπιλεγμένες τιμές για το μέγεθος(ανάλυση). Κάτω από αυτό μπορεί με το χέρι να γράψουμε ότι τιμή θέλουμε στα πεδία "Ανάλυση" Πλάτος, Ύψος.

Το νέο Light Image Resizer 4
Στο ¨Λειτουργία¨ έχουμε 5 επιλογές

  1. Ταιριασμα fit
  2. Τέντωμα stretch
  3. Κέντρο center
  4. Περικοπή crop
  5. "επικεντρωμα"
Στο ταίριασμα, με την αλλαγή μεγέθους διατηρείται η αρχική αναλογία πλάτους υψους. Στο τέντωμα δεν διατηρείται.

TIP: Αν πάρουμε το παραπάνω παράδειγμα με τα wallpapers, θα πρέπει να επιλέξουμε stretch για να τα;ιριάξει η ταπετσαρία στην αναλογία της οθόνης μας 1280χ1024.


 Στην αναδυόμενη λίστα στο πεδίο "Διαμόρφωση" επιλέγουμε αν θα μετατρέψουμε κιόλας την εικόνα μας και σε τι format και ποιότητα.

 Στην αναδυόμενη λίστα "Ενέργεια" αν είναι επιλεγμένο το "Δημιουργία Αντιγράφων" το πρόγραμμα κρατά αντίγραφο την πρωτότυπη φωτογραφία. Αν επιλέξω "Αλλαγή μεγέθους πρωτοτύπων" προφανώς όποια ενέργεια κάνω θα επηρεάσει το προτότυπο(αν κάνω λάθος θα έχω χάσει την πρωτότυπη εικόνα).Επίσης στο "Mode" κάντε κλικ για να διαβάσετε το βοηθητικό μπαλονάκι που εμφανίζεται. Πχ αν επιλέξετε Center το μέγεθος της ορίτζιναλ φωτογραφίας μένει ίδιο αλλά ουσιαστικά μεγαλώνει διότι τοποθετείται πλαίσιο κάποιου χρώματος που επιλέγετε γύρω γύρω ώστε να έχουμε το μέγεθος που επιλέξαμε στο πεδίο Ανάλυση. Οι περισσότεροι δεν θα ασχοληθούν με αυτές τις επιλογές και θα το αφήσουν στο προεπιλεγμένο "Fit".

Για προσθήκη υδατογραφήματος κλικ στην καρτέλα "Εφέ" και επιλέξτε το κουτάκι "Ενσωμάτωση Υδατογρφήματος". Μετά κλικ στο κουμπάκι υδατογράφημα

Εδώ φαίνεται το VSO, είναι ίδιο και σε Light Image ResizerΜετά θα μπορέσετε να επιλέξετε πχ "κείμενο", ώστε να πληκτρολογήσετε αυτό που θέλετε να εμφανιστεί ως υδατογράφημα ή αν θέλετε επιλέγετε εικόνα. Με τον σύρτη που υπάρχει επιλέγεται πόσο διαφανή θα είναι τα γράμματα. Μετά επιλέξτε τη θέση του υδατογραφήματος επάνω στην εικόνα.Είδαμε στο άρθρο αυτό λοιπόν 2 λύσεις, 2 μικρά και εύχρηστα προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφιών, το 2ο πιο δυνατό, που θα επιτρέψουν χρησιμοποιώντας το δεξί κλικ(context menu σε Windows Explorer όπως λέγεται) την αλλαγή μεγέθους φωτογραφίας και μετατροπή φωτογραφίας σε διάφορα format(jpg, bmp, png, gif, tif) χωρίς να  χρησιμοποιείτε τεράστια προγράμματα.Δείτε και


Licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License