Προσοχή όταν ψάχνετε(αναζήτηση) με Google!

Όταν κάνουμε μια αναζήτηση με Google θα πρέπει να προσέχουμε και να ελέγχουμε τι κάνουμε κλικ! Μιλάμε για την ασφάλεια μας κατά κύριο λόγο. Δεν θέλουμε ξαφνικά να βρεθούμε σε ύποπτες ή άσχετες ιστοσελίδες κατά λάθος.

Πως κάνω αναζήτηση από τον browser(Firefox, Internet Explorer κλπ)
Ξεκινάτε τον Firefox ή τον Internet Explorer και έχετε δυο κουτάκια, ένα μεγάλο και ένα μικρό. Το κουτάκι της διεύθυνσης είναι το μεγάλο. Στο μικρό αν πατήσετε το βελάκι βλέπετε πιθανόν τις λεγόμενες μηχανές αναζήτησης όπως Google, Bing, Yahoo κλπ. Επιλέγετε τη Google για παράδειγμα, γράφετε την αναζήτηση σας και κάνετε κλικ ή πατάτε Enter.


Προσοχή στα αποτελέσματα Google-ελέγξτε διευθύνσεις
Ας πούμε ότι στη Google αναζητάτε το Facebook γράφοντας "Facebook". Σας βγαίνουν τα αποτελέσματα. Πολύ πιθανόν το πρώτο αποτέλεσμα να είναι αυτό που ζητάτε.


Όμως πρέπει πριν κάνετε κλικ σε ένα αποτέλεσμα να ελέγξετε τη διεύθυνση του. 

Σε ένα αποτέλεσμα, πρώτα βλέπουμε τον τίτλο υπογραμμισμένο. Αυτός είναι ταυτόχρονα και ένας σύνδεσμος(link) προς τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα. Κάνετε κλικ και μεταφέρεστε. Μετά έχουμε μια μικρή περιγραφή ή απόσπασμα από την συγκεκριμένη ιστοσελίδα.

Μετά την περιγραφή βλέπουμε με πράσινα γράμματα ξεκάθαρα ποια είναι η διεύθυνση που οδηγεί ο σύνδεσμος που είπαμε. ΕΛΕΓΧΕΤΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗ. Βλέπετε κάτι περίεργο; Δεν είναι αυτή που θέλετε; Μην κάνετε κλικ τότε!


ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΨΟΥΝ ΜΕΣΩ GOOGLE


Υπάρχουν περιπτώσεις που ή τυχαία ή σκόπιμα ο τίτλος μόνο μπορεί να σας ΓΕΛΑΣΕΙ. Για παράδειγμα ο τίτλος μπορεί να λέει "Καλωσορίσατε στο www.yahoo.gr". Αν ελέγξετε τα πράσινα γράμματα και δείτε σαν διεύθυνση το tadetadetadeblog.blogspot.com/yahoo, ξέρετε ότι κάνοντας κλικ δεν πάτε στο yahoo.gr αλλά σε ένα άρθρο ενός blog!!

Τραγελαφικές καταστάσεις παρατηρήθηκαν όταν χιλιάδες άτομα που  πληκτρολόγησαν "Facebook login" στη Google για να κάνουν login στο Facebook κάνανε κλικ σε ένα άρθρο με τίτλο  "Facebook Wants to Be Your One True Login" πιστεύοντας ότι πάνε στο Facebook(ίσως μπερδευτήκανε με όλα αυτά που ακούνε για αλλαγές στο Facebook). Όχι μόνο μπήκανε σε ένα άρθρο ενός γνωστού μπλογκ αντί για Facebook, αλλά γράψανε και πολλά σχόλια του τύπου "ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΟ FACEBOOK ΜΟΥ", "Τι χάλια το νέο Facebook" κλπ...

Ελέγξτε λοιπόν τη διεύθυνση, αλλά καλύτερα προσθέστε στα αγαπημένα σας(bookmark) στον Internet Explorer ή Firefox τις σελίδες που επισκέπτεστε συχνά.


Η Google σπεύδει σε βοήθεια: Αστεράκια(stars) αντί bookmark!

Ας πούμε ότι είστε συνδεδεμένοι στη Google(πχ έχετε GMail και έχετε κάνει ήδη login). Πάτε στη αναζήτηση Google. Πως καταλαβαίνετε ότι είστε συνδεδεμένοι; Βλέπετε την email διεύθυνση σας πάνω δεξιά.

Γράφετε ότι θέλετε να αναζητήσετε και βγαίνουν τα αποτελέσματα. Ας πούμε ότι το αποτέλεσμα(ιστοσελίδα) που σας ενδιαφέρει είναι το 6ο αποτέλεσμα στη σελίδα αποτελεσμάτων της Google. Βλέπετε ένα αστεράκι δίπλα από τα αποτέλεσμα που σας ενδιαφέρει; Κάντε το κλικ! Από δω και πέρα όποτε κάνετε τη συγκεκριμένη αναζήτηση, δε χρειάζεται να ψάχνετε! Η Google πάνω πάνω στα αποτελέσματα θα εμφανίζει τα "αστεράτα" αποτελέσματα για ΑΥΤΗΝ την αναζήτηση.


ΠΡΟΣΩΠΟΟΙΗΣΗ ΑΠΟ GOOGLE


Θυμάστε είχαμε γράψει για το ΙΣΤΟΡΙΚΟ σας στη Google και πως η Google σας εμφανίζει προσωποποιημένα αποτελέσματα; Τώρα με τα αστέρια(stars) η Google το πάει ένα βήμα πιο πέρα με την προσωποποίηση.

Το καλό με τα αστέρια είναι ότι δεν χρειάζεται να θυμάστε εσείς τίποτα. Βάζετε τα αστέρια σας και την άλλη φορά που κάνετε τις αναζητήσεις τις συγκεκριμένες εμφανίζονται όπως είπαμε και τα αστεράτα αποτελέσματα. Επίσης αστέρια μπορείτε να βάζετε και με τη Google toolbar σε όποια σελίδα και αν βρίσκεστε, όχι μόνο σε αποτελέσματα αναζήτησης.

Όλα τα αστέρια σας, τα οποία ουσιαστικά είναι bookmarks, θα τα βρείτε στο Google Bookmarks!


Stars make search more personal

 Licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License