Τι είναι το Hosts file

Το Hosts file που υπάρχει σε υπολογιστές Windows. linux κλπ μπορεί να περιγραφεί σαν μια ατζέντα με τηλέφωνα. Τι κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε τέτοια λίστα; Βρίσκουμε Όνομα και Επίθετο(και διεύθυνση) που μας ενδιαφέρει και διαβάζουμε τον αριθμό τηλεφώνου που αντιστοιχεί σε αυτό το όνομα. Και πραγματοποιούμε την κλήση μας.

Όταν στον Firefox ή Internet Explorer πληκτρολογήσουμε μια διεύθυνση πχ www.yahoo.com που ονομάζεται Domain Name, ο υπολογιστής μας κοιτάζει να δει πρώτα στο Hosts file αν υπάρχει τέτοια καταχώριση για το Yahoo. Αν υπάρχει βρίσκει τον "τηλεφωνικό αριθμό" που αντιστοιχεί σε αυτή τη διεύθυνση. Ο αριθμός αυτός ονομάζεται IP Address. Έτσι "τηλεφωνεί" σε αυτόν τον αριθμό και έτσι βλέπουμε στην οθόνη μας την σελίδα του Yahoo. Στο αρχείο Hosts λοιπόν, στην περίπτωση μας, υπάρχει η καταχώρηση

69.147.76.15 www.yahoo.com

Δοκιμάστε να πληκτρολογίσετε το  69.147.76.15 στο browser. Θα σας πάει στο Yahoo!

Οι υπολογιστές δεν ξέρουν από λέξεις, ονόματα και διευθύνσεις, καταλαβαίνουν από αριθμούς. Κάθε διεύθυνση, όπως πχ το www.in.gr αντιστοιχίζεται με μια IP διεύθυνση με νούμερα. Έτσι συνδεόμαστε στον υπολογιστή του Yahoo.com ή in.gr και βλέπουμε τις σελίδες τους.

Αν το Hosts file μας είναι κενό όπως πιθανότατα είναι στην πλειοψηφία των υπολογιστών σήμερα ή απλώς δεν έχει καταχώριση για το Yahoo, ο υπολογιστής μας συνδέεται με τον ISP μας(πχ Forthnet) και από κεί οδηγείται σε ειδικό κομπιούτερ, τον DNS Server. Ο DNS server κάνει τη δουλειά του Hosts file μόνο που περιλαμβάνει εκατομμύρια από καταχωρίσεις. Ότι Domain Name πληκτρολογήσετε αντιστοιχίζεται με μια διεύθυνση IP και βλέπετε έτσι τη σελίδα που θέλετε.

Άρα ο υπολογιστής ελέγχει πρώτα το HOSTS μετά DNS. Την τοπική ατζέντα πρώτα και την μεγάλη απομακρυσμένη ατζέντα αν δεν βρει πληροφορίες στην πρώτη.

Έτσι, μερικοί σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν αυτή τη σειρά ενεργειών. Γιατί να μένει άχρηστο το Hosts file;

Γιατί, στο Hosts file, να μην αντιστοιχίσουμε έναν "ψεύτικο" αριθμό(IP adress) στο Domain name(ιστοσελίδα) που υποπτευόμαστε ότι είναι επικίνδυνη ιστοσελίδα ώστε να ήμαστε σίγουροι ότι ο υπολογιστής μας δεν θα συνδεθεί με αυτήν, ούτε αυτή μαζί μας, ποτέ.

Γιατί, στο Hosts file, να μην αντιστοιχίσουμε έναν "ψεύτικο" αριθμό(IP adress) στο Domain name που έρουμε ότι μας σερβίρει διαφημίσεις και μας παρακολουθεί για να μάθει τις συνήθειες μας ώστε να μας σερβίρει κατάλληλες διαφημίσεις;

Ή γιατί, στο Hosts file, να μην εμποδίσουμε το παιδί μας να επισκέπτεται ορισμένες ύποπτες σελίδες;

Πως γίνεται αυτό; Ο υπολογιστής μας έχει, σε χαμηλότερο επίπεδο, την εξής διεύθυνση

127.0.0.1

Γράφοντας λοιπόν σε μια γραμμή την καταχώριση

127.0.0.1  www.poliepikindiniistoselida.com

στο αρχείο Hosts file, όσοι προσπαθήσουν να πληκτρολογήσουν την παραπάνω διεύθυνση δεν θα μπορέσουν να την επισκεφτούν!

Τώρα, εμείς μπορεί να ξέρουμε μερικές επικίνδυνες διευθύνσεις. Δεν τις ξέρουμε "όλες". Στο διαδίκτυο λοιπόν διάφοροι φτιάξανε έτοιμα Hosts file. Λίγο επιπόλαιη και επικίνδυνη κατάσταση αν δεν ήμαστε σίγουροι τι κάνουμε!

Εγώ προτείνω στα Windows να εγκαταστήσετε το Spybot Search & Destroy. Μια από τις ενέργειες του, για την προστασία σας, είναι να σας ενημερώσει το Hosts file αυτόματα με αρκετές διευθύνσεις επικίνδυνων ιστοσελίδων, Μια blacklist. Μετά αν θέλετε προσθέτετε με το χέρι κι άλλες αν βασίζεστε ότι δεν θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα στις περιηγήσεις σας. Από κει κε πέρα αν θέλετε να μπλοκάρετε ΚΑΙ διαφημίσεις βάλτε κάποιο πρόσθετο στο Firefox. Πχ το AdBlock Plus(που μπορείτε να απενεργοποιείτε όταν επισκέπτεστε το μπλογκ μου :) ).

Μετα την πρόταση μου θα πρέπει να αναφερθώ και στην ύπαρξη Ενός hosts file πολύ γνωστού, που εμποδίζει και διαφημίσεις(και της Google) θα βρείτε εδώ. Διαβάστε πολύ καλά τι λέει πριν εγκαταστήσετε κάτι. Επειδή περιλαμβάνει πάρα πολλές διευθύνσεις, όπως είπα και δικτύων που συνεργάζονται με Google δείτε μήπως δημιουργήσει προβλήματα σε ορισμένες σελίδες και blog όπως διαβάζω σε διάφορα φόρουμ.

Το Hosts file τέλος θα το βρείτε στα Windows  στη διεύθυνση

%SystemRoot%\system32\drivers\etc\

στο linux  /etc/. Στο linux διαβάστε αυτό πριν αγγίξετε το hosts file.

sources
Blocking Unwanted Parasites with a Hosts File
Hosts file-Wikipedia
Hosts file-Spybot
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Roman_shield.jpg
Licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License