**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

Αργό ξεκίνημα Windows: Αιτίες, αντιμετώπιση

Τα Windows σας αργούν να ξεκινήσουν. Μια αιτία είναι τα προγράμματα στο φάκελο Startup. Για την ακρίβεια εδώ έχουμε συντομεύσεις των προγραμμάτων. Τοποθετήθηκαν στο φάκελο Startup για να ξεκινάνε αυτόματα όταν ανοίγετε τον υπολογιστή και ξεκινάνε τα Windows.

Ξεκινήστε τον Windows Explorer


Ανοίξτε τον Windows Explorer πατώντας το πλήκτρο με το εικονίδιο Windows στο πληκτρολόγιο σας και ταυτόχρονα πατήστε το γράμμα Ε. Ή απλώς κάντε διπλό κλικ στο Υπολογιστή Μου(My Computer).

Που είναι ο φάκελος Startup


Πληκτρολογείστε ή αντιγράψτε και επικολλήστε στο κουτάκι της "διεύθυνσης" το

%userprofile%\Start Menu\Programs\Startup

πατήστε Enter στο πληκτρολόγιο.

Καθαρισμός τον φάκελο Startup(ή... προσθέστε κι άλλα)


Όπως ίσως βλέπετε, πιθανόν να υπάρχουν κάμποσα εικονίδια, συντομεύσεις στο φάκελο Startup. Όλα αυτά τα προγράμματα , αν υπάρχουν, ξεκινάνε αυτόματα με το ξεκίνημα των Windows. Και τα καθυστερούν. Αν δείτε ότι δεν είναι δα και πρώτη ανάγκη να ξεκινάνε κάποια από αυτά μπορείτε να τα σβήσετε κατά περίπτωση. Ή αντίθετα μπορείτε και να προσθέσετε συντόμευση μόνος-η σας(Στο άρθρο αυτό για άλλο θέμα, αναφέρεται πως να φτιάξετε συντόμευση για κάποιο πρόγραμμα).

Εμποδίστε τα προγράμματα του Startup ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ


Tip
Υπάρχει εύκολος τρόπος να εμποδίσετε προσωρινά ΟΛΑ τα προγράμματα του φακέλου Startup να ξεκινήσουν χωρίς να σβήσετε τίποτα, ώστε να δείτε αν πράγματι το περιεχόμενο του φακέλου Startup είναι η κύρια αιτία της καθυστέρησης:
Όταν κάνετε login, εισάγετε δηλαδή username και password πριν κάνετε κλικ στο ΟΚ πατήστε το shift , κάντε κλικ έχοντας πατημένο το Shift και συνεχίστε να το πατάτε σταθερά μέχρι να εμφανιστεί η επιφάνεια εργασίας.

Βέβαια ο φάκελος Startup(το περιεχόμενο του, αν υπάρχει) είναι μια μόνο από της αιτίες καθυστερημένης έναρξης των Windows.

Δωρεάν Προγράμματα για έλεγχο των Προγραμμάτων Startup


Τα προγράμματα startup, αυτά που ξεκινάνε δηλαδή αυτόματα, δυστυχώς δεν υπάρχουν μόνο στο φάκελο Startup. Μπορεί να είναι στο μητρώο των Windows και αλλού. Δύσκολο να τα ανακαλείψετε. Εκτός, και αν χρησιμοποιήσετε δωρεάν προγράμματα και εφαρμογές που με αυτές ελέγχετε τα startup Προγράμματα στα Windows

Απενεργοποίηση άχρηστων Windows services


Η Απενεργοποίηση άχρηστων Windows services μπορεί να βοηθήσει πολύ μια που είναι μια από τις αιτίες της αργοπορίας.

Καθαρισμός προσωρινών αρχείων


Πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμα να κάνετε τακτικό καθαρισμό άχρηστα και Προσωρινά αρχεία(temporary files) πχ με τη χρήση του δωρεάν και καλού CCleaner  ή ακόμη και με τα εργαλεία που προσφέρουν τα Windows συμβάλλοντας έτσι στην αποδοτικότερη(πιο γρήγορη) λειτουργία του υπολογιστή σας.

Ανασυγκρότηση δίσκων(disk defragmentation) / boot defrag


Πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμα, 1 φορά το μήνα να κάνετε ανασυγκρότηση δίσκων. Εκτός του ότι θα βελτιωθεί η ταχύτητα ανοίγματος φακέλων, προγραμμάτων πιθανόν να συμβάλλει η ανασυγκρότηση και σε  γρηγορότερο ξεκίνημα μέσω του "boot defrag" που θα γίνεται αυτόματα(στους περισσότερους υπολογιστές το boot defrag είναι ενεργοποιημένο. Για τους μη αρχάριους ελέγξτε αν είναι ενεργοποιημένο το boot defrag).

Update: Υπάρχουν μεν προγράμματα καθαρισμού registry(μητρώου) το ccleaner που αναφέρεται πάνω όμως κάνει αυτή τη δουλειά επίσης. Υπάρχει και το πρόγραμμα Auslogic Registry Defrag για την "ανασυγκρότηση" του μητρώου των Windows. Δεν συμφωνούν όλοι στη χρησιμότητα της ανασυγκρότησης μητρώου βέβαια αλλά μια δοκιμή δε βλάπτει. Είναι σοβαρό πρόγραμμα(15 νέρες Trial). Η ίδια εταιρία δίνει δωρεάν το κανονικό Auslogic's Disc Defrag για ανασυγκρότηση δίσκων.

Η γνώμη σας ποια είναι; Κάνετε αυτά που λέμε παραπάνω; Τι άλλο κάνετε για να βελτιώσετε την ταχύτητα έναρξης των Windows;Licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License