**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**

Ζιπάρισμα και NTFS συμπίεση αρχείων και φακέλων(αρχάριοι)

Τα Windows XP μας δίνουν τη δυνατότητα να συμπιέσουμε αρχεία και φακέλους για εξοικονόμηση χώρου στο δίσκο ζιπάροντας(.zip) τα ή με τη λιγότερη γνωστή συμπίεση NTFS. Θα δούμε σύντομα και τις δυο μεθόδους και τις διαφορές στη χρήση τους(εύκολα πράγματα). Όσοι αναγνώστες θέλουν να διαβάζουν μόνο για τη συμπίεση/αποσυμπίεση zip και rar μπορούν να διαβάσουν το κομμάτι με τίτλο "ZIP με Windows" λίγο παρακάτω και για περισσότερες λεπτομέρειες για τη χρήση προγράμματος συμπίεσης/αποσυμπίεσης το άρθρο "δωρεάν και πολύ καλό πρόγραμμα συμπίεσης" 7zip .

NTFS?

Το NTFS είναι καθιερωμένο σύστημα αρχείων στα  Windows. Μη σας μπερδεύει αυτό. Εμείς θα μιλήσουμε τώρα για τη συμπίεση NTFS. Παρακάτω λέμε για το zip.

Ανοίξτε πρώτα τον "Υπολογιστή μου" και κάντε δεξί κλικ στο σκληρό δίσκο (C:) επιλέγοντας "Ιδιότητες". Αν δείτε να γράφει NTFS τότε το σύστημα σας μπορεί να κάνει συμπίεση NTFS:


Μια παρένθεση. Συμπίεση για να τα μικρύνουμε κάνουμε γενικά σε αρχεία που δεν είναι συμπιεσμένα. Γιατί; Διότι αν συμπιέσεις ξανά συμπιεσμένο αρχείο δεν το μικραίνεις αισθητά. Μπορεί και να ...μεγαλώσει. Πχ ξέρατε ότι
  • οι φωτογραφίες .jpg, .gif, .png είναι συμπιεσμένες; Ενώ οι .bmp, .tif όχι.
  • .avi, .mpg, .mkv κλπ είναι συμπιεσμένα αρχεία βίντεο.
  • .mp3, wma κλπ είναι συμπιεσμένα αρχεία ήχου.
  • Τα αρχεία εγγράφων όπως .doc, .txt δεν είναι συμπιεσμένα ενώ τα .docx είναι συμπιεσμένο(έτσι τα αρχεία αυτά του Office 2007 πορείτε να τα "ανοίξετε" με διάφορα πρόγραμμα zip, αν και δε θα σας χρησιμέψει)
Συμπίεση με NTFS δεν κάνουμε σε αρχεία που βρίσκονται σε φακέλους του συστήματος μας όπως ο φάκελος Windows ή φακέλους και αρχεία που δεν ξέρουμε!!

Το θετικό με τη συμπίεση NTFS είναι ότι, ας πούμε έχουμε συμπιέσει ένα φάκελο. Ανοίγουμε μετά το συμπιεσμένο αυτό με NTFS συμπίεση φάκελό και τα συμπιεσμένα αρχεία που περιλαμβάνει χωρίς καν να καταλάβουμε ότι είναι συμπιεσμένα(γρήγορα). Τα windows το αποσυμπιέζουν όταν το ανοίξουμε και το συμπιέζουν όταν τα κλείσουμε. Επίσης, στο δίσκο μας, όταν ΑΝΤΙΓΡΑΨΟΥΜΕ κάποιο αρχείο σε συμπιεσμένο με NTFS φάκελο, συμπιέζεται αυτόματα και το αρχείο αυτό. Αν ΜΕΤΑΚΙΝΉΣΟΥΜΕ δεν συμπιέζεται.

Φυσικά δεν στέλνουμε ένα συμπιεσμένο με NTFS συμπίεση αρχείο σε φίλο μας με email. Για αυτό το σκοπό υπάρχει το ζιπάρισμα που λέμε παρακάτω.

Ξεκινάμε λοιπόν. Επιλέγουμε κάποιο φάκελο στα "Εγγραφα μου" και δεξί κλικ. Μετά κλικ στο "Advanced"(για προχωρημένους)


Μετά επιλέγω το κουτάκι "compress contents to save disk space"(συμπίεση περιεχομένου για εξοικονόμηση χώρου)


Κλικ στο ΟΚ και ξανά ΟΚ(Εντάξει).

Τώρα πως αποσυμπιέζω; Απλώς αποεπιλέγω το κουτάκι που αναφέραμε πριν και οκ.

Βλέπουμε στο pc μας με μια ματιά ποιοι φάκελοι είναι συμπιεσμένοι διότι αλλάζουν χρώμα. Αν σε εσάς δεν αλλάζουν, ανοίξτε κάποιο φάκελο και Εργαλεία>Επιλογές φακέλων>Προβολή και βρείτε και επιλέξτε την κατάλληλη επιλογή.

ZIP με Windows


Αν δεν έχετε εγκαταστήσει κάποιο πρόγραμμα συμπίεσης-αποσυμπίεση όπως πχ το WinRAR το οποίο και θα αναλάμβανε πλέον το ίδιο να ζιπάρει ή να συμπιέσει σε rar τα αρχεία και τους φακέλους σας, αν κάνετε δεξί κλικ σε κάποιο φάκελο που έχει αρχεία μέσα και επιλέξετε Send to(αποστολή) και μετά επιλέξετε "συμπιεσμένος(ζιπαρισμένος)φάκελος" τα Windows δημιουργούν ένα ζιπαρισμένο φάκελο με τα συμπιεσμένα αρχεία μέσα. Έχουμε δηλαδή αρχείο της μορφής tade.zip. Ο ορίτζιναλ φάκελος σας παραμένει άθικτος(έτοιμος να τον σβήσετε).  Έτσι ανοίγετε χώρο στο σκληρό δίσκο, αν χρειάζεται βέβαια.

Γενικά, όπως καταλαβαίνετε οι αρχάριοι, το δεξί κλικ παίζει σημαντικό ρόλο στα Windows. Η πρώτη κίνηση σας να είναι το ψάξιμο στο μενού που αναδύεται με το δεξί κλικ μήπως υπάρχει λύση στο πρόβλημα σας.

Φυσικά συμπίεση-αποσυμπίεση δεν κάνουν μόνο τα Windows XP. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προγράμματα όπως το Winrar, winzip και το δωρεάν και καλό 7zip που έχουν και περισσότερες δυνατότητες.

Πότε να χρησιμοποιήσετε αυτή τη δυνατότα ζιπαρίσματος των Windows;


  • Για αποθήκευση αρχείων που σπάνια χρησιμοποιείτε στον υπολογιστή.
  • όταν θα στείλετε στο φίλο σας κάποιο μεγάλο αρχείο με email.
  • Το ζιπάρισμα κάνει καλύτερη δουλειά. Άρα όταν θέλετε να εξοικονομήσετε περισσότερο χώρο στον υπολογιστή.
Licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License