**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**

18 δωρεάν Προγράμματα μεγάλης γκάμας

Open Source και δωρεάν προγράμματα
Σήμερα σας έχω μια λίστα με 18 δωρεαν προγραμματα υπολογιστων που καλύπτουν μεγάλη γκάμα από τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Όλα είναι πολύ καλές, πρώτης κατηγορίας εφαρμογές.

Όταν λέμε δωρεάν προγράμματα υπολογιστών, σε αυτό το άρθρο εννούμε δωρεάν και open source(ανοιχτού κώδικα). Δείτε ένα άρθρο για το θέμα: Δεν είναι όλα τα free...free

Λοιπόν, η λίστα μας με τα 18 δωρεάν προγράμματα έχει ως εξής:

1- OpenOffice-Σουίτα γραφείου


Αν δεν έχετε καθόλου ή δεν κατέχετε νόμιμα Microsoft Office, εδώ έχουμε μια σοβαρότατη σουίτα προγραμμάτων γραφείου που ουσιαστικά, για τις καθημερινές εργασίες μας, κάνουν ότι και αυτή. Το OpenOffice είναι από τη Sun(τώρα Oracle). Η ελληνική βερσιόν OOo download δωρεάν εδώ. Περιέχει το Writer για επεξεργασία κειμένων(αντίστοιχο του Word), το Calc για spreadsheets, το Impress για παρουσιάσεις τύπου power point, το Base για βάσεις δεδομένων, το Draw και το Math.

2- Gimp-επεξεργασία εικόνων


Το Gimp. Εκπληκτικό δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνων τύπου και δυναμικότητας Photoshop. Έγραψα για αυτό στο άρθρο για 6 δωρεάν προγράμματα επεξεργασίας εικόνων

3- Mozilla Thunderbird - email client


Εδώ έχουμε το δωρεάν και ανοιχτού κώδικα Mozilla Thunderbird. Πολύ καλό πρόγραμμα για τα email σας τύπου Outlook από τους κατασκευαστές του Firefox.

4- Audacity--επεξεργασία ήχου


Το Audacity είναι ένα ελεύθερο και δωρεάν πρόγραμμα επεξεργασίας audio(ήχου). Δείτε ένα άρθρο μου για Εγγραφή από κασέτα, πικάπ, ράδιο σε PC(ή cd) με Audacity.


5- VLC Media Player--για τα βίντεο σας


Παίζει τα πάντα χωρίς να χρειάζεται codecs. Πασίγνωστος. Δείτε συμπεριέλαβα το  vlc στο άρθρο για το Πως παίζω τα .avi, η διαφορά με τα .divx. Players.


6- Truecrypt- Πρόγραμμα Κρυπτογράφησης


Εύκολο, γενικά, στη χρήση πρόγραμμα κρυπτογράφησης αρχείων. Δείτε πως να "Κρύψετε" τα αρχεία σας με πανεύκολη κρυπτογράφηση.


7- Eraser - σβήστε τα αρχεία σας(ή όλο τον σκληρό) χωρίς να αφήσετε  ίχνος


Ναι σωστά καταλάβατε. Μόνο με το delete ουσιαστικά ναι μεν χάνεται η πρόσβαση στο αρχείο που "σβήσατε" όμως αυτό δεν εξαφανίζεται από τον σκληρό δίσκο. Μπορεί να ανακτηθεί. Δεν είναι για καθημερινή χρήση βέβαια αλλά πχ αν θέλετε να πετάξετε τον σκληρό ή να τον πουλήσετε δεν θα θέλατε να βρουν πχ την πιστωτική σας κάρτα μέσα. Χρησιμοποιείται με προσοχή διότι ότι σβήσεις πάει. Τα απόλυτα εργαλεία καθαρισμού


8- amsn-- chat. open source κλώνος msn


Αρκετά καλή προσπάθεια, που βελτιώνεται όσο περνά ό καιρός. Επικοινωνήστε με φίλους στο msn. Κάμερα, τσατ κλπ. Εδώ θα βρείτε το amsn. Για όσους είναι φανατικοί του chat είχα γράψει για το Meebo chat με όλους(χωρίς πρόγραμμα)


9- Pidgin - chat


Το pidgin υποστηρίζει


 • AIM
 • Bonjour
 • Gadu-Gadu
 • Google Talk
 • Groupwise
 • ICQ
 • IRC
 • MSN
 • MXit
 • MySpaceIM
 • QQ
 • SILC
 • SIMPLE
 • Sametime
 • XMPP
 • Yahoo!
 • Zephyr
Το Pidgin θα το βρείτε εδώ. Δείτε επίσης πως να κάνετε Facebook Chat στο Firefox sidebar και στο Pidgin


10-  7-zip - συμπίεση-αποσυμπίεση αρχείων zip, rar κλπ


Πολύ γνωστό και δωρεάν πρόγραμμα συμπίεσης αποσυμπίεσης. Συμπίεση αποσυμπίεση αρχείων zip, rar, gz, tgz


11- Firefox browser


Αν ακόμη δεν έχετε άλλον browser εκτός από τον Internet Explorer, ή ακόμη χειρότερα έχετε μόνο τον Internet Explorer 6 κατεβάστε τον Firefox


12- Miro - video player και podcast catcher


Πολύ καλό δωρεάν και open source πρόγραμμα αν σας αρέσουν τα audio video podcast. Πολλές δυνατότητες και πασίγνωστο. Κατεβάστε το Miro από εδώ.


13- Tux paint - Ζωγραφική για παιδιά


Για παιδιά 3-12 χρόνων πρόγραμμα ζωγραφικής. Δωρεάν. Κατεβάστε το Tuxpaint από εδώ


14- Torcs - Παιχνίδι με αυτοκίνητα. Racing car simulator.


Εκπληκτικό για δωρεάν πρόγραμμα παιχνίδι race simulation. Έγραψα για αυτό  εδώ: Δωρεάν Παιχνίδια για PC (ακίνδυνα και ποιοτικά)


15- Avidemux - πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο. video editor


Απλό κόψιμο ράψιμο, φιλτράρισμα και μετατροπή των βίντεο. Δείτε το Avidemux εδώ.


16- Keepass - password manager


Γνωστό πρόγραμμα password manager για τη διαχείριση των password σας. Με πολλούς φίλους. Δείτε το εδώ.


17- DosBox Για να παίζετε παλιά παιχνίδια MS DOS


DosBox: Παίξτε δωρεάν παιχνίδια για DOS στα Windows!


18- RSSOWL - RSS feed reader


Πολύ καλό πρόγραμμα για να διαβάζετε RSS feeds. Όταν το εγκαθιστάτε ρωτά αν θέλετε να εισάγετε τα προτεινόμενα(για αρχή) feed ή να τα εισάγετε από αρχείο. Πολλές δυνατότητες. Το RSSOWL δείτε το εδώ.

Έχετε να προτείνετε και εσείς κάποια δωράν προγράμματα; Τα σχόλια είναι ανοιχτά!Licensed under a Creative Commons Attribution Non Commercial Licence