**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**

Blog RSS, email gadget με Feedburner (2011, Ενημερώθηκε)

Θα δούμε πως βάζουμε Blog RSS και Email gadget με Feedburner (της Google) στο Blogger blog μας κυρίως για να βελτιώσουμε την εμφάνιση και χρηστικότητα του RSS feed μας και να αποκτήσουμε πρόσβαση σε υπηρεσίες και στατιστικά, όπως το ποιοι παρακολουθούν με email το blog. Η Google λέει για το Feedburner:
Το FeedBurner είναι ένα προϊόν, που αποκτήθηκε από τη Google το 2007, το οποίο βοηθά τους εκδότες να αναλύουν, να βελτιστοποιούν και να δημοσιοποιούν τις ροές δεδομένων RSS.
Σημείωση: Πάτε στην Feedburner. Αν εμφανίζονται οι ροές σας(feed) για τα(ή το) blog σας(το όνομα του blog σας), τότε δες βήμα 1) ii παρακάτω. Όμως μην επαναπαύεστε, έχετε δουλειά να κάνετε. Δες μετά βήμα 2!!

 Αν δεν εμφανίζονται ξεκινήστε με βήμα 1:


1) Αν δεν εμφανίζεται το blog μας στη Feedburner:


i) Καταρχήν πάμε στη σελίδα της Feedburner. Γενικά ακολουθείτε οδηγίες(νέο 2011)!

Συμπληρώνουμε στο κουτάκι που λέει "Ready to burn your feed?"(Έτοιμοι να κάψετε τη ροή δεδομένων RSS -- ή κάτι παρόμοιο) τη διεύθυνση του blog μας προσεκτικά. Αν ζητά τύπο feed, επιλέγω RSS. Κλικ στο "Επόμενο(Next).

Στη νέα σελίδα "Identify your feed source"(προσδιορίστε την πηγή της ροής σας--ή κάτι παρόμοιο) στο κομμάτι Welcome(καλωσορίσατε) συμπληρώνω στο Feed Title το πως θα ονομάσω το feed μου ώστε να το ξεχωρίζω από άλλα blog πυ τυχόν έχω. Στο Feed address(διεύθυνση ροής) θα αναφέρεται η διεύθυνση του feed μας. Το κομμάτι http://feeds.feedburner.com δεν αλλάζει, είναι κοινό για όλους. Συμπληρώστε στο κουτάκι λέξη ή κολλητές λέξεις που θα συμπεριλαμβάνονται στη διεύθυνση του feed(και θα το βλέπουν όλοι). Άρα η τελική διεύθυνση του feed θα συμπεριλαμβάνει το  http://feeds.feedburner.com μετά το / και μετά ότι γράψατε στα λατινικά στο τέλος(όλα κολλητά). Σημειώστε κάπου τη νέα διεύθυνση του feed.


feedburner redirection


Σημειώνω εδώ ότι, για να μην πανικοβληθούμε, ότι η διεύθυνση του feed του blog είναι διαφορετικό πράγμα από τη διεύθυνση του blog. Η τελευταία μένει ως έχει.

Εμφανίζεται η σελίδα Create or Sign In To Your FeedBurner Account(δημιουργείστε ή συνδεθείτε στο λογαριασμό σας). Αν έχετε ήδη Λογαριασμό Google τα στοιχεία θα είναι ίδια(και συμπληρωμένα πιθανόν). Μετά λοιπόν την συμπλήρωση των στοιχείων εδώ κλικ στο ACTIVATE(ενεργοποίηση).

Εμφανίζεται η σελίδα Congrats. Διαβάστε την. Κλικ Next διότι δεν τελειώσατε.
Στη σελίδα stat configuration επιλέξτε τι στατιστικά θέλετε να μελετάτε για το blog σας όταν θα συνδέεστε στο λογαριασμό Feedburner. Το pro φαντάζομαι είναι με λεφτά. Κλικ Next και τελειώσατε με το πρώτο μέρος.

ii) Το ίδιο σημαντικό είναι το δεύτερο μέρος των οδηγιών.  Πρέπει τώρα να ενημερώσετε το Blogger blog σας για το "νέο" feed. Πάτε στο Blogger blog σας και κλικ στο Settings(Dashboard>Settings, Πανόπτης>Ρυθμίσεις). Κλικ στο Site feed(Ροή Δικτυακού Τόπου). Στο πρώτο κουτάκι που λέει τα περί Post feed URL(Διεύθυνση URL ανακατεύθυνσης ροής δεδομένων δημοσίευσης) γράψτε προσεκτικά το ΝΕΟ feed που δημοιυργήσατε και σημειώσατε λίγο πριν. Γράφετε όλη τη διεύθυνση του feed http:// συμπεριλαμβανομένου.


Blogger settings and feed redirection


Κλικ Save Settings(αποθήκευση ρυθμίσεων).2) ΠΡΩΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ ΒΗΜΑ ΣΤΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ FEEDBURNER: ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ "ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ FEED ΤΟΥ BLOG" ΣΕ ΟΡΑΤΟ ΣΗΜΕΙΟ!!Τώρα όμως μπορούμε να κάνουμε και ένα βήμα ακόμη, αν χρειάζεται. Πρέπει να βλέπουν το Feedburner feed μας σε ορατό σημείο στο blog, συνήθως πάνω πάνω σε κάποια στήλη που έχουμε(δεξιά ή αριστερά) ώστε να γραφτούν στο feed του blog μας του ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ και να ενημερώνονται για νέα άρθρα από το RSS feed με feed reader. Το πορτοκαλί εικονίδιο BLOG RSS:

Στο λογαριασμό μας feedburner, για το συγκεκριμένο blog μας, θα βρούμε και θα κάνουμε κλικ στο Publicize(στο οριζόντιο μενού, εκεί που είναι οι καρτέλες) και μετά κλικ στο chiclet chooser. Επιλογή του μεγάλου εικονιδίου(πορτοκαλί). Και κάτω κάτω στη σελίδα επιλέξτε blogger ("Use as a widget in"). Κλικ Go. Ακολουθείστε οδηγίες ώστε ατόματα να τοποθετηθεί στο Blogger blog σας, στη στήλη σας, το blog RSS gadget.


feedburner chiclet chooser

Στην ίδια σελίδα Publicize στο Feedburner μπορείτε να βάλετε αλλάξετε και άλλες ρυθμίσεις/επιλογές αν τις θέλουμε. Και βάλτε οπωσδήποτε και το  Email gadget με Feedburner για παρακολούθηση του blog μας από τους αναγνώστες μέσω email. Δείτε πως:3) EMAIL GADGET: Κουτακι "ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕ EMAIL" ΣΤΟ BLOGGER BLOG(νέο)


Κλικ(πάτησε) publicize, κλικ email subscriptions, εκεί που λέει Use as a widget in επέλεξε blogger αν έχεις blogspot blog kai klik go. Οπότε, αυτόματα θα εμφανιστεί παράθυρο του Blogger που θα μας ρωτά αν θέλουμε να βάλουμε το EMAIL GADGET "γραφτείτε με email" κουτάκι στη στήλη μας στο blog. ΠΡΟΣΟΧΗ, αν εχετε πάνω από 1 blogger blog ΕΠΙΛΕΓΕΤΕ στο παράθυρο αυτό σε ποιο blog ακριβώς θέλετε να μπει το νεο email gadget κουτάκι της Feedburner.  Δείτε screenshot(νέο):


Feedburner HELP, δυστηχώς μόνο στα Αγγλικά(ενημερωμένο 2011)

Σημείωση: Ένα άλλο θετικό του Feedburner feed. Ο Google Chrome δεν έχει υποστήριξη για feeds μόνο του αλλά με πρόσθετο (όταν γραφόταν το άρθρο). Αν όμως κάνει κάποιος κλικ σε εικονίδιο feed ενός blog που χρησιμοποιεί Feedburner το βλέπει κανονικότατα(και εγγράφεται). Ο Chrome έχει ολοένα αυξανόμενο μερίδιο αγοράς στους περιηγητές!
Bloggers, Διαβάστε τώρα κάτι σημαντικό για blogging:

Licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial 3.0 Greece License