**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

Σχόλια στα blogs: Nofollow στους συνδέσμους(links)

Stop sign
Θα έχετε παρατηρήσει: Μερικοί σχολιαστές βάζουν στο blog σας σχόλια που συμπεριλαμβάνουν άσχετα links(συνδέσμους). Πιο πιθανό είναι, αυτά τα links δεν λαμβάνονται υπόψιν από τις μηχανές αναζήτησης όπως η Google και έτσι να μην μετράνε σαν link. Αυτό σημαίνει ότι οι ιστοσελίδες ή blog που δείχνουν αυτοί οι σύνδεσμοι δεν καρπώνονται τα οφέλη που προσφέρει ένα link.
Ένα φυσιολογικό link φτιάχνεται ως εξής:

<a href="http://σούπερμπλογκ.com">Το σούπερ μπλογκ μου</a>

Αυτό τον σύνδεσμο τον ακολουθεί και λαμβάνει υπόψη η Google. Αν σας βάλουν, για το blog σας, ένα τέτοιο link είναι μια από τις παραμέτρους που μετρά για την κατάταξη στη Google.


Στις πλατφόρμες όμως blogging, όπως ο Blogger, ή πιθανά σε διάφορα forum κλπ, όποιος σχολιαστής βάλει ένα link με τον παραπάνω τρόπο σαν σχόλιο, αυτό μετατρέπεται αυτόματα σε

<a href="http://σούπερμπλογκ.com" rel="nofollow">Το σούπερ μπλογκ μου</a>

Αυτό το rel="nofollow" λοιπόν λέει στις μηχανές αναζήτησης να μην λάβουν το συγκεκριμένο σύνδεσμο υπόψη. Το link βέβαια εμφανίζεται στο σχόλιο κι έτσι αυτός που το έβαλε έχει πάλι οφέλη από τυχόν κλικ στο σύνδεσμο από επισκέπτες του blog που έβαλε το σχόλιο. Το site ή μπλογκ το δικό του όμως δεν θα έχει οφέλη από τις μηχανές αναζήτησης.

Το κόλπο αυτό το εισήγαγε η Google το 2005 και το αποδέχτηκαν όλες οι μηχανές αναζήτησης και πολλές πλατφόρμες blogging όπως Blogger και Wordpress.

Γιατί το εισήγαγε; Διότι το να βάζεις άσχετα links σε σχόλιο ξεκάρφωτα θεωρείται παγκοσμίως μια μορφή comment spamming. Spam.

Έλα που όμως σε πολλούς bloggers δεν άρεσε αυτή η ιδέα. Έτσι ανέπτυξαν ένα "κίνημα". Το dofollow. Αυτό που κάνανε είναι να αφαιρέσουν από το template(πρότυπο) του blog τους το rel="nofollow" από το κομμάτι των σχολίων.

Υπάρχουν πρόσθετα του Firefox όπως το NoDoFollow που δείχνουν σε μια ιστοσελίδα ποιά links είναι nofollow.Image