**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**

Δεν είναι όλα τα free... free!

Μερικές μέρες πριν και κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών μου ένας φίλος μου κρατούσε μια εφημερίδα που είχε και ένθετο πληροφορικής. Όπως πίναμε λοιπόν την μπυρίτσα μας σε μια παραλία διαλύοντας, αναλύοντας και συνθέτοντας το φιλαράκι μου μηχανικά ξεφύλλιζε την εφημερίδα του και το μάτι του έπεσε στο ένθετο πληροφορικής της εφημερίδας. Η εφημερίδα είχε συγκριτικό κάποιον προγραμμάτων. Αυτό που του έκανε περισσότερο εντύπωση όμως ήταν ότι μεταξύ των χαρακτηριστικών των προγραμμάτων υπήρχε και η έκφραση "άδεια". Γυρίζει λοιπόν πίνει μια γουλιά μπύρα και μου λέει "Να ρε Λευτέρη, που λες για τις άδειες του software. Αυτός ο browser είναι Free και τον φτιάχνει η Microsoft"

Μου ήρθε κάπως αυτό και άρπαξα την εφημερίδα... το άρθρο ήταν ένα συγκριτικό για browsers. Είχε λοιπόν 4-5 δημοφιλείς browser και όλοι σύμφωνα με το άρθρο ήταν Free (!). Τότε αρχίσαμε μια αρκετά μεγάλη κουβέντα για το τι στην ευχή είναι Free.

Στην αγγλική γλώσσα η έννοια Free ερμηνεύεται με πολλούς τρόπους. Όπως λέμε Free beer... δηλαδή τσάμπα μπύρα (woohoo!) ή όπως λέμε Free Speech... δηλαδή ελευθερία του λόγου. Αυτά σαν έννοιες είναι πολύ ξεκάθαρα στο μυαλό μας στην καθημερινότητα μας όμως στο λογισμικό δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο πάντα. Βλέπετε ένα πρόγραμμα μπορεί να διατίθεται ως δωρεάν αλλά να μην είναι ελεύθερο... θα μου πείτε... και ποίος νοιάζεται αφού είναι τζάμπα; Δεν είναι ακριβώς έτσι όμως.Ναι σε ένα δωρεάν πρόγραμμα ο χρήστης έχει δικαίωμα να τρέξει το πρόγραμμα του συνήθως όπως εκείνος ή εκείνη επιθυμεί. Ίσως ανάλογα με την άδεια που έχει ένα δωρεάν πρόγραμμα να μπορεί να δώσει και αντίγραφα του στους φίλους του ώστε και εκείνοι να επωφεληθούν.

Μέχρι εδώ όλα ωραία και καλά αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν μπορεί να κάνει κάποιος με το δωρεάν αλλά μη-ελεύθερο λογισμικό. Μιας και το μη-ελεύθερο λογισμικό αλλά δωρεάν λογισμικό είναι κλειστού κώδικα ο χρήστης δεν είναι σε θέση να μελετήσει τον κώδικα του. Θα μου πείτε: "ρε Λευτέρη, εσύ μελετάς το κώδικα του λογισμικού που εγκαθιστάς στα μηχανήματα σου;". Η απάντηση είναι φυσικά "όχι, οι γνώσεις που έχω στο προγραμματισμό είναι πολύ βασικές για να μπορέσω να βγάλω άκρη αλλά μου αρκεί που το κάνουν αυτό εκατοντάδες (αν όχι χιλιάδες) προγραμματιστές οι περισσότεροι επαγγελματίες έτσι ξέρω πχ ότι ο browser μου δεν στέλνει το ιστορικό από τα site που επισκέπτομαι στην x ή y εταιρεία λογισμικού". Πέραν όμως από αυτό το ελεύθερο λογισμικό δίνει την δυνατότητα να γίνουν παρεμβάσεις στο κώδικα του είτε για να λειτουργεί καλύτερα, είτε ασφαλέστερα είτε σταθερότερα κτλ., βλέπετε αν ένα πρόγραμμα κλειστού κώδικα σταματήσει να υποστηρίζεται από μια εταιρεία γιατί είναι πολύ παλιό ή γιατί η εταιρεία βάρεσε κανόνι το πρόγραμμα σας πλέον παύει να υποστηρίζεται. Αντίθετα με το ελεύθερο λογισμικό ακόμη και αν μια ομάδα προγραμματιστών ή εταιρεία σταματήσει να ασχολείται με την ανάπτυξη του κάποιοι άλλοι μπορούν να συνεχίσουν.

Αυτά τα λίγα από εμένα. Ευχαριστώ το Σωτήρη για την φιλοξενία. Το δικό μου blog που ασχολείται κυρίως με το ελεύθερο λογισμικό θα το βρείτε εδώ.  

Guest post από τον Ελευθέριο Κοσμά


Licensed under a Creative Commons Attribution Non Commercial Licence