Πως θα βρω που είναι το αρχείο ή ο φάκελος που ψάχνω (file path)

Κάθε αρχείο (πχ έγγραφο ή βίντεο ή φωτογραφία κλπ) έχει μια καθορισμένη θέση στον υπολογιστή σας (στο σκληρό δίσκο). Μια διεύθυνση. Το ίδιο και κάθε φάκελος. Έχει διεύθυνση κι αυτός. Το αρχείο πάντα είναι μέσα σε φάκελο. Ο φάκελος αυτός είναι μέσα σε έναν άλλο (μεγαλύτερο ας πούμε) φάκελο. Ο οποίος μπορεί (πιθανόν) να είναι πάλι μέσα σε ένα μεγαλύτερο φάκελο. Αυτό λέγεται σύστημα αρχείων. Τα αρχεία και οι φάκελοι επίσης έχουν ονόματα.

Ας υποθέσουμε ότι έχετε να κάνετε μια εργασία. Να στείλετε με email ένα έγγραφο σε φίλο σας. Πως θα γίνει αυτό; Θα επισυνάψετε, όπως λέγεται, το συγκεκριμένο αρχείο στο email που ετοιμάζετε. Θα το κάνετε συνημμένο αρχείο και θα το στείλετε με GMail πχ ή με Yahoo. Μάλιστα. Ακούγεται εύκολο. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Ας δούμε τη διαδικασία και θα καταλάβουμε καλύτερα. Στο GMail λοιπόν, γράφουμε ένα email. Το ετοιμάζουμε, και θέλουμε να επισυνάψουμε ένα αρχείο που έχουμε στον υπολογιστή(σωσμένο στο σκληρό δίσκο). Στο GMail κάντε κλικ(πατάμε) στην εικονίτσα με τον συνδετήρα


Ανοίγει αμέσως ένα παραθυράκι όπου εκεί ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ στον υπολογιστή μας.
Attaching filesΠως θα βρώ το φάκελο και το αρχείο στα Windows


Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να ξέρουμε


 1. το όνομα του αρχείου
 2. τι αρχείο είναι(φώτο, έγγραφο κλπ)
 3. το όνομα και τη θέση(διεύθυνση ή αλλιώς path) του φακέλου που περιέχει το αρχείο μας
Ας υποθέσουμε, γυρίζοντας για λίγο το χρόνο πίσω ότι σώσαμε το αρχείο μας με το όνομα DOS στο φάκελο my documents(πιο σωστά DOS.txt). Στα "έγγραφα μου" δηλαδή. Όμως πριν το σώσουμε το βάλαμε στο φάκελο με το όνομα textfiles που βρίσκεται μέσα στο φάκελο "τα έγγραφα μου"(My Documents). Ας δούμε τώρα που το βάλαμε το έγγραφο, ποια η διεύθυνση του, αναλυτικά. Για να το κάνουμε αυτό κοιτάζουμε στο κουτάκι διεύθυνσης του φακέλου για λίγο. ΑΝ δεν είναι ορατό το κουτί διεύθυνσης φανερώστε το όπως παρακάτω(να είναι επιλεγμένο με "v" η γραμμή διεύθυνσης(address bar). Πώς; Με κλικ πάνω του.


Windows Explorer--Address bar

Θα πρέπει να βλέπετε κάτι σαν


Windows file path


Μα τι γίνεται. Στο κουτί διεύθυνσης δεν γράφει τίποτα κατατοπιστικό, λέει textfiles το όνομα απλώς του φακέλου που βρισκόμαστε μέσα. Ας το διορθώσουμε:Windows foldersFolder options


Επιλέξτε λοιπόν τα δυο κουτάκια που φαίνονται παραπάνω. Προβολή πλήρους διαδρομής στη γραμμή διεύθυνσης και στο title bar. Κλικ εφαρμογή και κλικ οκ.

Τώρα το έχουμε σωστό

file pathΤι λέει λοιπόν στη γραμμή διεύθυνσης(και στο title bar γραμμή τίτλου):

C:\Documents and Settings\USER\My Documents\textfiles  Windows XP My Documents= Τα εγγραφα μου
ή C:\UsersUSER\Documents\textfiles   Documents=Εγγραφα Users= χρήστες Win7, 8, 10
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει το εξής:

"Στο σκληρό μας δίσκο, τον γνωστό C:(που θεωρείται ας πούμε η τσάντα που περιέχει όλους τους φακέλους) έχουμε στα Windows ένα φάκελο με όνομα "Documents and Settings". Μέσα σε αυτόν έχουμε φακέλους με τα ονόματα του χρήστη ή των χρηστών του συγκεκριμένου υπολογιστή. Εμάς μας λένε στην περίπτωση μας USER. Φάκελος USER. Μέσα στο φάκελο με το όνομα του χρήστη έχουμε τα έγγραφα του("Έγγραφα Μου--My Documents"). Φάκελος "My Documents" λοιπόν. Μέσα στο φάκελο "My Documents" μου έχω άλλους φακέλους, έγγραφα, βίντεο κλπ. Μην ξεχνάμε ότι εδώ έχουμε φτιάξει το φάκελο textfiles. Μέσα στον textfiles έχουμε κι ένα αρχείο με το όνομα DOS(DOS.txt είπαμε)."

Ας πούμε τώρα που μιλάμε ότι κόπηκε το ρεύμα. Τι θυμάστε; Το αρχείο λέγεται DOS.txt και είναι στα έγγραφα μου(σας). Θα το βρούμε, ξεκινώντας τον υπολογιστή πάλι :) , μαζί.

 • Διπλό κλικ στον "Υπολογιστή Μου" στην Επιφάνεια Εργασίας
 • Βρείτε το C: και διπλό κλικ πάνω του
 • Βρείτε το "Documents and Settings" και διπλό κλικ πάνω στο φάκελο
 • Βρείτε το φάκελο με το όνομα σας(εδώ είπαμε λέγεται USER). διπλό κλικ πάνω στο φάκελο
 • Βρείτε τον φάκελο My Documents--Τα Εγγραφα Μου διπλό κλικ πάνω στο φάκελο
 • Βρείτε το φάκελο textfiles διπλό κλικ πάνω στο φάκελο
 • Βρείτε μέσα στο φάκελο το αρχείο που ονομάζεται DOS.txt
Δείτε τη γραμμή διεύθυνσης τώρα:

C:\Documents and Settings\USER\Documents\textfiles

Καταλάβατε τώρα την έννοια της "διεύθυνσης" αρχείου; Η διεύθυνση ουσιαστικά δείχνει την ΠΟΡΕΙΑ που ακολουθούμε από το C:(αριστερά) ώστε να φτάσουμε στο τελικό textfiles(δεξιά).

Ας επανέλθουμε λοιπόν στο παράδειγμα με το GMail. Μας είχε ανοίξει ένα παράθυρο και περίμενε να βρούμε και να επιλέξουμε το αρχείο μας DOS.txt το οποίο θα στείλουμε με email. Δείτε ξανά τη δεύτερη φωτογραφία. Στην αριστερή στήλη έχουμε εδώ εικονίδια(εσείς μπορεί να έχετε ελαφρώς διαφορετικά):
 • DESKTOP(Επιφάνεια Εργασίας)
 • DOCUMENTS(Τα Έγγραφα Μου)
 • USER
 • Videos
 • My Computer(Ο Υπολογιστής μου)
Τι κάνουμε; Ο εύκολος τρόπος είναι διπλό κλικ στα "έγγραφα μου" οπότε δεξιά στο παράθυρο εμφανίζονται φάκελοι και αρχεία που περιέχονται μέσα στο φάκελο "έγγραφα μου". Βρείτε εκεί τον φάκελο textfiles. Διπλό κλικ πάνω του. Βρείτε τώρα πάλι στο ίδιο παράθυρο το αρχείο DOS.txt. Διπλό κλικ πάνω του. Αποστολή εξετελέσθη. Άλλος τρόπος: Διπλό κλικ στο Υπολογιστή Μου στην αριστερή στήλη που είπαμε. Βρείτε το "Documents and Settings". Διπλό κλικ, βρείτε το φάκελο με το όνομα σας, διπλό κλικ βρείτε τον φάκελο "έγγραφα μου", διπλό κλικ βρείτε το textfiles.

Σημείωση: Ο υπολογιστής Windows συνήθως είναι ρυθμισμένος να ΜΗΝ δείχνει τις επεκτάσεις αρχείων(το κομμάτι .txt στο αρχείο DOS.txt που λέγαμε). Οι επεκτάσεις δηλώνουν τον τύπο αρχείων στα Windows(δηλαδή τι είναι βίντεο, μουσική, έγγραφο κλπ). Δείτε πως φανερώνω τις επεκτάσεις αρχείων στα Windows.

Σημείωση: Εννοείται ότι με την αναζήτηση Windows(πατήστε το πλήκτρο με το σηματάκι των Windows και το F ή πηγαίνετε στην Έναρξη, δες επίσης και το Windows Search 4.0 για XP από τη Microsoft ή χρησιμοποίησε κανονικά την αναζήτηση) μπορείτε αν ξέρετε το όνομα του αρχείου να το ψάξετε

Συμπερασματικά. Όταν σώζουμε, μετακινούμε, αντιγράφουμε ένα αρχείο πρέπει οπωσδήποτε να ξέρουμε που το βάζουμε. Να ξέρουμε το όνομα του φακέλου, το όνομα αρχείου, τον τύπο αρχείου(την κατάληξη). Να ήμαστε ενήμεροι σε ποια διεύθυνση τελικά το βάλαμε. Όχι τυχαία πράματα.