**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

OpenOffice ή LibreOffice: Η δωρεάν σουίτες γραφείου

Η σουίτα γραφείου OpenOffice είναι μια δωρεάν εναλλακτική λύση για όσους δεν θέλουν να πληρώσουν για την αγορά του Microsoft Office. Η σουίτα(που είναι open source και πίσω βρίσκεται τώρα η Oracle) περιλαμβάνει επεξεργασία κειμένου, λογιστικά φύλλα, βάση δεδομένων, παρουσιάσεις, γραφικά και επεξεργαστή μαθηματικών τύπων. Μπορεί να εξάγει έγγραφα και σε pdf μορφή. Το OpenOffice μπορεί να διαβάζει και να γράφει, μεταξύ άλλων, αρχεία Word, Excel και Powerpoint.

Με το OpenOffice μπορείτε επίσης να διαβάσετε έγγραφα που σας στέλνουν σε μορφή .docx(Microsoft Office 2007-2010), δεν μπορείτε όμως να επεξεργαστείτε και να σώσετε σε .docx. Μπορείτε να σώσετε πχ σε doc.Ρυθμίσεις για να σώζει το OpenOffice σε .doc

Το OpenOffice Writer, ο επεξεργαστής κειμένου(σαν το MS Word) είναι ρυθμισμένος ώστε όταν γράψετε ένα κείμενο και θέλετε να το σώσετε, να το σώζει σαν έγγραφο odf(με την κατάληξη .odt). Αυτό φυσικά μπορείτε να το αλλάζετε κάθε φορά ώστε να σώζει σε doc αν θέλετε(αλλά είναι κουραστικό, θα δούμε έναν πιο μόνιμο τρόπο παρακάτω)

Saving with OpenOffice.org

Μπορούμε λοιπόν από τις ρυθμίσεις να αλλάξουμε το default .odt που σας προτείνει κάθε φορά να το σώσετε και να το κάνουμε πχ .doc. Κλικ στο Εργαλεία(Tools>Options):


Τώρα, βρείτε το Load/Save στην αριστερή στήλη και κλικ(πατήστε) στο -. Βρείτε το General και κλικ. Στη δεξια πλευρά του παραθύρου βρείτε το Always Save as και κλικ στο βελάκι. Επιλέξτε το Microsoft Word 97/2000/XP. Κλικ στο ΟΚ:

OOo Save as

Αυτό ήταν. Από δώ και πέρα θα προτείνει το OpenOffice να σώζετε το έγγραφο σε .doc μορφή.

Το OpenOffice Greek(download) και ο ορθογραφικός έλεγχος στο OpenOffice

Το Ελληνικό OpenOffice Greek είναι εδώ. Η Ελληνική Έκδοση του OpenOffice.org (OΟo έκδοση 3.2.1 όταν γραφόταν το άρθρο) περιλαμβάνει  ενσωματωμένο Ορθογραφικό Έλεγχο και Συλλαβισμό(αν θέλετε και Θησαυρό δοκιμάστε σε αυτή τη σελίδα να κατεβάσετε τον θησαυρό. Έρχεται σε zip. Διαβάστε μετά τι λέει το Readme αρχείο. Η εγκατάσταση προσθέτων είναι πανεύκολη στο OpenOffice. Εδώ όμως στην περίπτωση του Ελληνικού θησαυρού μόνο οι Έλληνες μας τα χαλάνε) για την ελληνική γλώσσα.  Μπορείτε φυσικά να κατεβάσετε αν προτιμάτε την Αγγλική έκδοση OOo.

Σε κάθε περίπτωση, αν θέλετε Ορθογραφικό Έλεγχο, Συλλαβισμό και θησαυρό για άλλες γλώσσες κλικ στο Tools>Language>More Dictionaries Online

OpenOffice dictionaries
για να οδηγηθείτε στη σελίδα των λεξικών. Θα πρέπει να τονίσω ότι το OpenOffıce δέχεται επεκτάσεις σαν τα πρόσθετα(extensions) του Firefox που λέει ο λόγος. Η σελίδα των προσθέτων για OOo.

Νέα από το...μέτωπο: LibreOffice

Ως γνωστόν οι σχέσεις μεταξύ της κοινότητας ελεύθερου λογισμικού και της Oracle που αγόρασε την Sun και έτσι ελέγχει το λογισμικό OpenOfice.org δεν είναι καλές. Μάλλον η εταιρία αυτή δεν έδωσε καλά σημάδια συνεργασίας μαζί τους.

Ένα αστείο παράδειγμα είναι πόσο κοστίζει το odf plugin που ήταν κάποτε δωρεάν από την Sun.

Έτσι λοιπόν ιδρύθηκε το The Document Foundation το οποίο(δηλαδή το Libre office) υποστηρίζεται σιγά σιγά από ονόματα όπως η Google, Novell. Αυτοί έχουν έτοιμο μια beta έκδοση του LibreOffice που βασίζεται στο OpenOffice. Διαβάστε περισσότερα για το LibreOffice εδώ.