**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**

Windows Clipboard (Πρόχειρο)

Το Clipboard των Windows επιτρέπει την διαδικασία copy-paste. Αποθηκεύει προσωρινά στη μνήμη αυτό που έκανα αντιγραφή(κείμενο, εικόνα, κλπ). Μετά με την επικόλληση μπορώ να αντιγράψω όσες φορές θέλω το περιεχόμενο του Προχείρου. Αν αντιγράψω κάτι άλλο, αντικαθίσταται το περιεχόμενο του Clipboard με αυτό που αντέγραψα. Αν σβήσω τον υπολογιστή και ξεκινήσω ξανά, έχει σβηστεί και το περιεχόμενο του Προχείρου.

2018 update: get windows 10 clipboard

Στα Windows XP, μπορούμε εύκολα με το Clipbook viewer να

  • δούμε τη περιέχει το Clipboard
  • να σβήσουμε το περιεχόμενο του Clipboard
  • να σώσουμε στον υπολογιστή το περιεχόμενο του Προχείρου ως αρχείο .clp
  • να ανοίξουμε ένα αρχείο .clp εισάγοντας έτσι το περιεχόμενο του στο clipboard
Ας το δοκιμάσουμε μαζί. Κάνε διπλό κλικ στη λέξη μαζί ή επιλέξτε την με το ποντίκι. Αφού επιλεγεί κάντε πάνω της δεξί κλικ και Αντιγραφή(Copy). Τώρα από το μενού Έναρξη(Start) κλικ στο Εκτέλεση(Run). Γράψτε στο κουτάκι clipbrd.exe .

Windows Run Dialog

Πατήστε ΟΚ. Με αυτή τη διαδικασία γενικά μπορούμε εύκολα να ξεκινάμε προγράμματα, να ανοίγουμε φακέλους, έγγραφα κλπ. Μόλις πατήσαμε ΟΚ, ξεκινά το προγραμματάκι που περιέχουν τα ίδια τα Windows XP. Το clpbrd.exe (Clipbook viewer), ένας υποτυπώδες Clipboard manager(Διαχειριστής Προχείρου):

ClipBook Viewer (Clipboard)

Είδατε; Το περιεχόμενο του Clipboard είναι το "μαζί". Αυτό αντιγράψαμε, αυτό έχει. Τώρα, αν θέλαμε με το X που φαίνεται σε κυκλάκι στην εικόνα μπορούμε να σβήσουμε το μαζί. Οποιοδήποτε περιεχόμενο δηλαδή τυγχάνει εκείνη τη στιγμή να βρίσκεται στο Πρόχειρο των Windows. Αν χωρίς να έχετε κλείσει το πρόγραμμα αντιγράψετε πχ τη λέξη Windows βλέπετε αμέσως ότι αντικαθίσταται το "μαζί" με την τελευταία αντιγραφόμενη λέξη.

Με το μενού File, όπου θα βρείτε το Save as, μπορούμε να σώσουμε σε αρχείο το περιεχόμενο του clipboard για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα. Πχ σώστε το με το όνομα mazi στην Επιφάνεια εργασίας ή στα Έγγραφα μου. Θα δείτε ότι σώζεται ως mazi.clp. Αυτό ανοίγει μόνο με το πρόγραμμα Clipbook viewer. Πχ για να το δούμε στην πράξη αντιγράψτε τη λέξη δείτε. Τώρα το  clipboard περιέχει τη λέξη "δείτε". Κλικ στο File και μετά Open. Επιλέξτε το αρχείο που σώσατε ως mazi.clp. Ανοίξτε το. Θα βγεί μήνυμα αν θέλετε να αντικατασταθεί το περιεχόμενο του Clipboard με τη λέξη μαζί. Πείτε ναι.

Πχ στη Wikipedia αντιγράψτε με Copy Image μια φωτογραφία. Για δείτε το C;lipbook Viewer:

Viewing an image in Clipbook Viewer


Άρα, το Clipboard αντιγράφει και εικόνες και το Clipbook Viewer τις δείχνει.

Τώρα. Η χρησιμότητα του ότι μπορούμε να δούμε τι περιέχει και να το ΣΒΗΣΟΥΜΕ αν θέλουμε θα γίνει φανερή. Πρώτον, αν δουλεύουμε με άλλους ή σε είμαστε σε Internet Cafe ή σε ξένο υπολογιστή. Ας πούμε ότι κάναμε τη δουλειά μας και φεύγουμε. Κάναμε logout από τους λογαριασμούς μας GMail, Facebook κλπ. Το clipboard το ελέγξαμε; Εκείνο το Password που ήταν σε αρχείο txt και το αντέγραψα με Copy για να το επικολλήσω στο λογαριασμό μου τάδε; Η φωτογραφία που αντέγραψα μήπως παρέμεινε στο clipboard;

Το σβήσιμο ευαίσθητων στοιχείων από το Πρόχειρο είναι καλή πρακτική. Είναι γνωστό ότι τα προγραμματάκια keyloggers που μπορούν να μας φυτέψουν στον υπολογιστή και αντιγράφουν ότι πληκτρολογούμε, έχουν εξελιχθεί και μια από τις δουλειές τους είναι να αντιγράψουν το περιεχόμενο του Clipboard.

Βέβαια το σβήσιμο μπορεί να γίνει απλά αντιγράφοντας κάτι άσχετο(αντικατάσταση ουσιαστικά). Για παράδειγμα τα Windows Vista δεν έχουν Clipbook viewer. Πως θα σβήσετε το περιεχόμενο της Clipboard στα Vista. Με αντικατάσταση όπως είπα.

Πάντως, η βασική λειτουργία του Windows Clipboard να κρατά στη προσωρινή μνήμη ένα "αντικείμενο" κάθε φορά είναι ελλιπής για τις σύγχρονες χρήσεις. Θα έπρεπε να κρατά αρκετά  και να διαλέγω κάθε φορά ποιο θα χρησιμοποιήσω Το εκμεταλλεύτηκαν διάφοροι τρίτοι λοιπόν και φτιάξανε προγράμματα clipboard για Windows. Η Wikipedia προτείνει μερικά προγράμματα clipboard software. Στο download.com υπάρχουν επίσης clipboard software. Μόνο ορισμένα είναι μόνο για κείμενο(text).


Licensed under a Creative Commons Attribution Non Commercial Licence