Προσοχή στις αγορές σας στο internet

Tips για online αγορές, Sotostips blog
Γιορτές επιτέλους! Χριστούγεννα έρχονται και θα αυξηθούν οι επικίνδυνες αναζητήσεις στη Google για δώρα. Θα παρατηρηθεί κύμα με online αγορές και στην Ελλάδα. Και θα αυξηθούν κατακόρυφα οι μολύνσεις(ιοί, spyware, trojans κλπ). Και θα κατακλυστούμε από spam(ανεπιθύμητα ή phishing email). Και θα συναντήσουμε διαφημίσεις πιθανά επιζήμιες για το πορτοφόλι μας. Καιρός για εγρήγορση, κοινή λογική και για μερικά tips για την online ασφάλεια μας. Του υπολογιστή και του πορτοφολιού μας.

Πρώτα ας δούμε τον πιθανό κίνδυνο από αναζητήσεις στη Google. Σενάριο: Είναι γιορτές και ψάχνετε για δώρα στη Google. Ο σκοπός σας είναι να βρείτε αυτό που σας αρέσει και είτε να το αγοράσετε online ή να εξοπλιστείτε με πληροφορίες και να πάτε για κλασσικά ψώνια. Το θέμα είναι ότι ο κόσμος εμπιστεύεται τυφλά τις πρώτες 1-2 σελίδες των αποτελεσμάτων Google. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό το γεγονός το πήραν χαμπάρι και οι "κακοί". Και μπορεί να πλασαρίστηκαν στις πρώτες θέσεις. Για παράδειγμα ψάχνετε Kinect for Xbox ή Toy Story 3 και παρατηρείτε τα αποτελέσματα. Πάτε σε ένα από αυτά και μολύνεται ο υπολογιστής. Η αγοράζετε κάτι ψεύτικο ή σας κλέβουν τα στοιχεία. Η λίστα είναι μεγάλη...Έγραψα λοιπόν ένα άρθρο για τις Επικίνδυνες λέξεις κλειδιά σε αναζήτηση Google και το ενημέρωσα για τις γιορτινές επικίνδυνες αναζητήσεις 2010. Έγραψα επίσης ότι χρειάζεται Προσοχή στους συνδέσμους όταν ψάχνετε(αναζήτηση) με Google!

TIP: Θέλετε online αγορές; Πηγαίνετε απευθείας σε ιστοσελίδες γνωστές ή/και μεγάλες πληκτρολογώντας τη διεύθυνση τους οι ίδιοι, εκεί αναζητήστε το προϊόν σας. Όταν είναι να δώσετε στοιχεία ή να πληρώσετε δείτε στη διεύθυνση του περιηγητή σας να γράφει https όχι http. Ή να εμφανίζεται κάποια κλειδαριά(εικονιδιάκι) στο status bar(στο κάτω μέρος του περιηγητή) ή πράσινο χρώμα στη διεύθυνση. Ή το site να χρησιμοποιεί verisign.

Tips για online αγορές, Sotostips
©Sotostips
Μιλώντας για ασφάλεια, πρέπει οπωσδήποτε να έχετε σύγχρονο antivirus. Τα σημερινά antivirus δεν είναι μόνο για ιούς. Είναι και antispyware. Έγραψα για τα Top 4 δωρεάν Antivirus Προγράμματα 2010-2011. Ελέγχουν και τους συνδέσμους στα αποτελέσματα της Google ΠΡΙΝ τις επισκεφτείτε, για κινδύνους και έχουν ένα πράσινο(όλα οκ) ή κόκκινο(πιθανός κίνδυνος). Όπως το Free AVG 2011(μην το αναζητάτε αν δεν εμπιστεύεστε τον εαυτό σας :) ) πάτε απευθείας). Α, επίσης με το AVG όταν στα αποτελέσματα Google περιλαμβάνεται site ηλεκτρονικών αγορών ή τράπεζας εμφανίζει δίπλα αν έχει τη δικλίδα ασφαλείας αγορών Verisign ή παρόμοιας εταιρίας(και είναι αληθινό πιστοποιητικό)! Επίσης ελέγχει τους συνδέσμους που συναντάτε σε δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook(όπου και κυκλοφορούν κάμποσα ψεύτικα βίντεο που σας λένε "για να το δείτε κατεβάστε...codec ή player". Απάτη!).

Ασφαλείας συνέχεια με τους περιηγητές(Google Chrome, Firefox, Internet Explorer 8, Opera, Safari κλπ). Πολύ σημαντικό. Πρέπει να έχετε σύγχρονο περιηγητή και την Τελευταία έκδοση του. Δεν είναι μόδα. Είναι καθήκον σας προς τον εαυτό σας και τους άλλους(μην τους κολλήσετε τίποτα). Να ενημερώνεται και συνέχεια. Οι σημερινοί σύγχρονοι περιηγητές όπως ο Google Chrome έχουν δικλίδες ασφαλείας που σας προειδοποιούν πριν επισκεφτείτε μολυσμένη ιστοσελίδα(ή ψεύτικη σελίδα που ποζάρει σαν η τράπεζα σας).

Passwords. Ξέρετε, η κλοπή των password σας ή αρπαγή ενός λογαριασμού σας(πχ GMail, Yahoo, Facebook κλπ) έχει γίνει κοινός τόπος. Πανεύκολο αν τους βοηθάτε και εσείς οι ίδιοι. Μην χρησιμοποιείτε το ίδιο password για πολλούς λογαριασμούς σας. Αν αρπάξει τον ένα, πάνε όλοι! Τουλάχιστον 10 αλφαριθμητικοί χαρακτήρες για ένα password. όχι επιλογή ως password λέξεων που μπορούν ανέτως να μαντευτούν. Αλλαγή password κάθε μερικούς μήνες. Δείτε, έγραψα για την ασφαλή επιλογή και χρήση δυνατών passwords.

Προπληρωμένες κάρτες για τις online αγορές σας! Την παίρνεις τζάμπα από την τράπεζα. Είναι στην αρχή άδεια(no money :) ). Τη φορτώνεις(βάζεις μέσα) πχ 70 ευρώ για μελλοντικές αγορές σου. Και αν στην κλέψουν online, και τι έγινε. Δείτε ένα παράδειγμα για προπληρωμένες κάρτες. Αν όπως πολλοί επιμένετε στην πιστωτική κάρτα ή PayPal ελέγχετε το λογαριασμό σας για ύποπτες κινήσεις. Αν και οι τράπεζες, ακούω, το κάνουν για εσάς.

Μερικά άλλα tips για ασφαλής αγορές

  • Για να κλείσετε απλώς ένα παράθυρο που σας πετάχτηκε μην πατάτε ΟΚ ή σχετικό. Κλείστο με το x στο πάνω δεξί μέρος του παραθύρου ή στο πληκτρολόγιο πατήστε μαζί Alt+F4.
  • Προσοχή στις ηλεκτρονικές ευχετήριες κάρτες. Αγορά ή αποστολή δωρεάν μόνο από ασφαλή μέρη. Μη χρησιμοποιείτε κάρτες από δεύτερο χέρι. Μην ανοίγετε ηλεκτρονικές κάρτες αν δεν είστε σίγουροι για τον αποστολέα(μπορεί να έχουν κλέψει τη λίστα επαφών). Ρωτήστε τον γνωστό σας που την έστειλε στην ανάγκη. Από άγνωστους σβήστε το email.
  • Μη χρησιμοποιείτε δημόσιους δωρεάν hotspot για wi-fi για να κάνετε αγορές.
  • Μη δίνετε σημασία σε email για δήθεν πακέτα που σας εστάλησαν και μη κάνετε κλικ ή δείνετε έτσι στοιχεία
  • Ελέγχετε, ορισμένες διαφημίσεις έχουν ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΙΖΕΙ εβδομαδιαίως πχ η υπηρεσία που πάτε να χρησιμοποιήσετε(ασχέτως αν είναι ή όχι φούσκα). Κι αυτό είναι online αγορά.

Τον Δεκέμβριο θα συνεχίσουμε ελπίζω την κουβέντα μας στο θέμα εδώ στο Sotostips, σε πιο ευχάριστη βάση. Με ένα άρθρο με προτάσεις για online αγορά δώρων(gadgets και μη).


Διαβάστε και για την βασική ασφάλεια στα Windows και την επιλογή για ασφαλή περιηγητή.

Παρακολουθείστε το Sotostips με Email

Licensed under a Creative Commons Attribution Non Commercial Licence