Τι είναι Chrome Web Store, χρήση και παραδείγματα (update 2016)

Chrome-Web-Store
Το νέο Google Chrome Webstore είναι μια online αγορά, ένα κατάστημα αν θέλετε, με δωρεάν ή μη εφαρμογές, επεκτάσεις και θέματα για το Google Chrome περιηγητή σας. Όλα μαζεμένα σε ένα μέρος και εύκολα εγκαταστάσιμα στο Chrome Web Store...

Εντάξει, γνωρίζουμε για τα θέματα Google Chrome και για τις επεκτάσεις του ήδη. Τι είναι όμως αυτό το νέο που προσφέρει το Google Chrome Webstore.


Δείτε την εφαρμογή Sotostips για Google Chrome.


Εφαρμογές για Google Chrome; Τι είναι αυτό;


Web apps, ή εφαρμογές διαδικτύου, είναι προηγμένης τεχνολογίας διαδραστικές ιστοσελίδες όπως μας πληροφορεί η Google. Για όσους δεν κατάλαβαν, μιλάμε ουσιαστικά για προγράμματα που δεν είναι εγκατεστημένα όμως στον υπολογιστή σας όπως τα γνωστά λογισμικά αλλά κάπου στο internet. Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα χρησιμοποιήσετε απλά μέσω του περιηγητή σας. Πχ το gmail, hotmail, Facebook, το picnik, τα Έγγραφα Google, ακόμη και ο Blogger είναι παραδείγματα διαδικτυακών εφαρμογών που χρησιμοποιούμε ήδη σαν απλές ιστοσελίδες. Απλά τις επισκεπτόμαστε.Web apps σε Google Chrome


Θα αναφέρω μερικές χρήσιμες δωρεάν εφαρμογές από το νέο Google Chrome Webstore για να καταλάβετε τι γίνεται. Πρώτα όμως να δούμε σε τι διαφέρουν, και αν διαφέρουν, από κοινά bookmarks(αγαπημένα στον περιηγητή) αυτές οι εφαρμογές που θα εγκαταστήσουμε στον Google Chrome. Ναι έχετε δίκιο, αφού ανέφερα ότι ήδη χρησιμοποιείτε τέτοιες εφαρμογές(Picnik πχ) απλά επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα τους.

Στο Google Chrome Webstore λοιπόν, ναι, υπάρχουν εφαρμογές για παράδειγμα το Youtube που απλώς σε πηγαίνουν στην ιστοσελίδα του Youtube(το οποίο είναι web app αν δεν το γνωρίζετε). Σιγά τo πράγμα! Υπάρχουν όμως μεταξύ άλλων και οι παρακάτω δωρεάν εφαρμογές που κάνουν τη διαφορά και δείχνουν πως το πράμα μπορεί να εξελιχθεί(τις εφαρμογές τις φτιάχνουν η Google αλλά και άλλοι προγραμματιστές άσχετοι με αυτήν, και μπορούν να τις πωλούν):


Φυσικά μπορούν να βρεθούν κι άλλα παραδείγματα Chrome apps που κάνουν τη διαφορά.

Που είναι το Chrome web store και πως εγκαθιστώ εφαρμογές


Το Chrome web store είναι εδώ. Οδηγούμαστε στη σελίδα που βλέπετε στην πρώτη εικόνα πιο πάνω(κλικ για μεγέθυνση). Στην αριστερή στήλη της σελίδας κάτω από την ενότητα εφαρμογές(apps) κάνουμε κλικ στη κατηγορία που μας αρέσει και μετά στη νέα σελίδα ψάχνουμε για κάποια εφαρμογή. Για παράδειγμα, αν θέλαμε την εφαρμογή Picnik photo editor, κάνουμε κλικ στο install-εγκατάσταση(μας τελείωσε 2013):

picnic-app

 

UPDATE 2016: πλέον υπάρχει στο web store αυτό και μια κατηγορία εφαρμογών αυτόνομων σαν τα κλασσικά προγράμματα ας πούμε για desktop. Μετά την εγκατάσταση, η συντόμευση μιας τέτοιας εφαρμογής μπαίνει στο Google Chrome Launcher ή και στο μενού Έναρξη των Windows. Παραδείγματα αποτελούν διάφοροι media players, photo viewers, editors (επεξεργαστές κειμένου) κλπ που λειτουργούν offline στο desktop PC και μπορείτε να τα ξεκινήσετε αυτόνομα. Έχω την εντύπωση ότι χρησιμοποιούν HTML5 οι προγραμματιστές τους.Περιμένουμε πολύ λίγο και πληροφορούμαστε ότι εγκαταστάθηκε η εφαρμογή Picnik. Ταυτόχρονα, μας ανοίγει το Google Chrome μια νέα καρτέλα, όπου πάνω-πάνω θα βλέπουμε πλέον τις εγκατεστημένες μας εφαρμογές Chrome.


chrome apps


Καρφιτσωμένες Καρτέλες


Αν τώρα, περάσουμε το ποντίκι πάνω από την εφαρμογή την εγκατεστημένη, και κάνουμε κλικ στο εικονειδιάκι "ρυθμίσεις" που θα εμφανιστεί, με δεξί κλικ πάνω σε εικονίδιο εγκατεστημένης εφαρμογής στην ενότητα εφαρμογές βλέπουμε το παρακάτω μενού να αναδύεται:


app options at chrome

Κλικ, αν θέλετε, στο "Άνοιγμα ως καρφιτσωμένης καρτέλας" ώστε να επιλεγεί. Μετά, κλικ στην εφαρμογή για να ανοίξει. Έκπληξη! Ανοίγει σαν μίνη καρτέλα, "καρφυτσωμένη πλέον πριν από τις τυχόν ανοιχτές νορμάλ καρτέλες στον Google Chrome:


καρφιτσωμένες καρτέλες chrome

Βλέπετε τη χρησιμότητα; Δεν είναι η καρφυτσωμένη καρτέλα που περιέχει την ανοιχτή μας εφαρμογή, μέσα στα πόδια μας.

Ας δούμε τώρα ως παραδείγματα μερικές εφαρμογές Chrome σε λειτουργία:

nytimes-chrome-web app
NYTimes app


Amazon-windowshop-app
Amazon window-shop app

tweet deck app
TweetDeck app


Να και μια εφαρμογή chrome ελληνική για το blog elkosmas.gr

Πολύ καλό το Chrome Web store, έχει μέλλον μπροστά του ειδικά αν σοβαρευτούν οι προγραμματιστές(κι άλλο)...