**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

Εξομοιωτής τρένων OpenBVE δωρεάν για Windows, Linux (2018 update)

Το OpenBVE είναι ένας εκπληκτικός, δωρεάν εξομοιωτής τρένων (train simulator) για Windows, Linux, Mac. Ένα παιχνίδι που δίνει περισσότερη σημασία στα ρεαλιστικά γραφικά παρά στην ευκολία χρήσης.

 Οδηγείτε σε αληθινά τοπία(χώρες), αληθινά μοντέλα τρένων, σε υπαρκτές διαδρομές(υπάρχουν και fictional διαδρομές αν τις κατεβάσετε). Είστε ο οδηγός του τραίνου. Μπορείτε να στρίψετε το κεφάλι σε όλες τις κατευθύνσεις με τη βοήθεια του ποντικιού. Έχετε τα control μπροστά σας. Φυσικά...κορνάρετε(σφύριγμα), έχει "surround" ήχο κανονικά. 3D καμπίνα. Εξωτερικές κάμερες. Είναι open source πρόγραμμα.

Όταν εγκαταστήσετε και τρέξετε το OpenBVE train simulator, θα δείτε τις εγκατεστημένες ήδη διαδρομές και μοντέλα τρένων. Σε εμένα, που το εγκατέστησα στο Ubuntu 10.04 είχε 1 διαδρομή. αυτή του Birmingham(αργότερα μπορείτε να κατεβάσετε αμέτρητα μοντέλα τραίνων και διαδρομών, δίνω κάποια links παρακάτω):

Screenshot-openBVE
Όπως παρατηρείτε, έχει ένα κουμπί Start. Δεν λειτουργεί αμέσως! Πρώτα διπλό κλικ στο φάκελο που βλέπετε στο πρώτο τετράγωνο. Εμανίζονται...τρεις άλλοι φάκελοι. Επιλέγεις, με διπλό κλικ σε ένα από αυτούς, αν θες

  • Υψηλή ανάλυση
  • Μέτρια
  • Χαμηλή
Επιλέγω εγώ μέτρια, διπλό κλικ και μου εμφανίζει αν θέλω
  • αυγή
  • ημέρα
  • νύχτα
  • ηλιοβασίλεμα
Ωραιότατα, επιλέγω αυγή με 2πλό κλικ, και τελικά μονό κλικ για επιλογή του .csv:

Screenshot openBVE start

Βλέπετε, εμφανίστηκαν πληροφορίες για το τρένο και ενεργοποιήθηκε(είναι έτοιμο για πάτημα) το κουμπί start. Τα control πληκτρολογίου, και ένα tutorial για το συγκεκριμένο τρένο στη διαδρομή Birmingham. Μάλλον κάθε τρένο έχει διαφορετικά control:


"To control reverser, use the 'F' and 'V' keys
Emergency brakes can be applied by pressing '1'. To apply service brake, press 'Q'. To release brakes/decrease power, press 'A'. To increase power, press 'Z."


Πατάμε λοιπόν το start και ξεκινάμε το τρένο. Πατάμε δεξί κλικ πάνω στο παράθυρο του παιχνιδιού ώστε με την κίνηση του ποντικιού να γυρνάμε κεφάλι δεξιά αριστερά πάνω κάτω και γενικά να ελέγχουμε με τα πλήκτρα το train simulator OpenBVE:

openBVE

screenshot

Αν τρέχετε πολύ σε ορισμένα σημεία, το τρένο εκτροχιάζεται.


Dowload OpenBVE train simulator

Ubuntu, Mint, debian linux:OpenBVE deb package (2018)

Για download σε Windows , Mac:

  OpenBVE site, νέο link 2018