**Έχουμε περίπου 1000 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

Και 2η δικλείδα ασφαλείας σε GMail/Λογαριασμό Google!

Με τη νέα δυνατότητα "επαλήθευση/εξακρίβωση σε 2 βήματα"(two step verification) στο Λογαριασμό Google σας, εκτός από τα username/password απαιτείται να έχετε πρόσβαση και στο κινητό σας τηλέφωνο. Δηλαδή, ΑΝ επιλέξετε την επαλήθευση δυο σταδίων από τις ρυθμίσεις του Λογαριασμού σας Google, τότε μόλις εισάγετε κανονικά όνομα χρήστη και κωδικό θα εμφανίζεται και δεύτερο βήμα εξακρίβωσης που θα ζητά να εισάγετε έναν κωδικό επαλήθευσης.

Αυτό, αν το ρυθμίσετε έτσι, θα το κάνετε κάθε 30 μέρες.

Όλες η εφαρμογές και προγράμματα που χρησιμοποιούν το όνομα χρήστη και κωδικό του λαγαρισμού σας Google θα ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ να λειτουργούν(αν επιλέξετε το επαλήθευση σε 2 στάδια). Πχ το Outlook σας αν είναι ρυθμισμένο να σας δείχνει τα email από GMail ή η εφαρμογή GMail στο κινητό. Για αυτά, κάθε μια εφαρμογή ξεχωριστά, θα χρειαστείτε νέους κωδικούς(που θα εισάγετε ευτυχώς μόνο μια φορά).

Google application specific password


'Όπως καταλαβαίνετε, η διαδικασία αυτή με τις ρυθμίσεις είναι αρκετά επικίνδυνη. ΔΕΝ συνίσταται σε αρχάριους διότι αν κάνουν κάποιο λάθος ή κάτι γίνει με το κινητό δεν θα μπορούν να μπουν στους λαγαριασμούς του email ή του Blogger blog τους κλπ. Αυτοί ας αρκεστούν σε αυτά που λέμε από καιρό. Όχι χαλαρά μικρά password, όχι ένα password για όλες τις δουλειές!

Άρα,  πρώτον πάτε στο Λογαριασμοί Google(ρυθμίσεις). Κλικ στο σύνδεσμο Using 2-step verification:

google-2-step-verification

Και ακολουθείτε πολύ προσεκτικά τα βήματα και τις προτροπές. Υπάρχει δυνατότητα να ορίσετε και δεύτερο κινητό αν χάσετε αργότερα το κανονικό σας. Λέει και για σταθερά τηλέφωνα και Google Voice αλλά δεν είμαι σίγουρος κατά πόσο λειτουργούν στην Ελλάδα.

Ανακεφαλαιώνοντας. Η διαδικασία two step verification σε GMail/προϊόντα Google είναι ένα βήμα μπροστά στην ενίσχυση της ασφάλειας ακόμη και από ορισμένες τράπεζες. Φυσικά η ίδια η διαδικασία περιέχει κινδύνους. Διαβάστε προσεκτικά, σιγά-σιγά, τις σελίδες βοήθειας για τη διαδικασία "επαλήθευση σε 2 στάδια" από τη Google. Το μενού περιήγησης της βοήθειας είναι αριστερά. Αν δεν βλέπετε τις σελίδες βοήθειας γυρίστε τη γλώσσα στα Αγγλικά!

Το Sotostips δεν αναλαμβάνει ευθύνη για οποιοδήποτε ζημιά τυχόν σας προκαλέσει η διαδικασία για οποιοδήποτε λόγο, όπως καταλαβαίνετε.

Διαβάστε επίσης
Aνάκτηση password με SMS σε GMail
Ύποπτη δραστηριότητα σε GMail;
Δημιουργεία ασφαλών password[image1]Licensed under a Creative Commons Attribution Non Commercial Licence