**Έχουμε περίπου 1000 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

Τι είναι QR codes και γιατί είναι χρήσιμο στο blog και στα επαγγελματικά [update 2018]

QR Codes
Τα QR codes είναι ας πούμε σαν τα barcode. Επειδή είναι διδιάστατα(2d) αποθηκεύουν εκατοντάδες φορές περισσότερες πληροφορίες από απλά barcodes. Θα τα έχετε δει σε περιοδικά ή στον Πανόπτη του Blogger in Draft, όταν κάνατε φιλικότερο το blog σας για κινητά.

Θα πούμε σε τι θα μας χρησιμεύσουν, πως τα διαβάζουμε(δωρεάν και εύκολα) και ακόμη πως μπορούμε να φτιάξουμε QR codes δικά μας online.

Μια πολύ απλή χρήση του QR code είναι να αποθηκεύσουμε σε αυτό όχι ένα κατεβατό από πληροφορίες αλλά πχ ένα URL. Μια διεύθυνση ενός ή περισσοτέρων ιστοσελίδων στο internet. Σκεφθείτε ένα άρθρο σε κανονικό(χάρτινο) περιοδικό ή σε business card. Έχει, ας πούμε, μια τεράστια διεύθυνση, που θα το βρούμε στο internet. Αν αντί για κείμενο διεύθυνσης είχε μια εικόνα QR τι θα γινόταν;

Θα σας πω τι θα γινόταν. Θα στρέφατε το κινητό σας προς το QR Code και θα μεταβαίνατε με το smartphone σας στην διεύθυνση αυτή. Τόσο απλό!

Προϋπόθεση. Ας πούμε έχετε smartphone Samsung. Πάτε στο Play Store και κάνετε εγκατάσταση (πάντα για τη σωστή βερσιόν του κινητού σας) μια από τις δωρεάν εφαρμογές ανάγνωσης QR code. Για παράδειγμα την Avira QR Reader που ελέγχει κιόλας τον σύνδεσμο για καταγραμμένους κινδύνους [iPhone app εδώ]. Τώρα:


  1. Ξεκινήστε την εφαρμογή
  2. Στρέψτε την κάμερα(του κινητού) στο QR Code που βλέπετε στο σχήμα παραπάνω
  3. Σκανάρετε(scan) επιλέγοντας το scan ή παρόμοιο
  4. Μεταβείτε στην διεύθυνση URL που σας εμφανίζεται(με το έξυπνο κινητό)

Επίσης, όσοι έχετε iPhone και πιθανότατα Android κινητά, πληκτρολογώντας sotostips.gr μεταφέρεστε αυτόματα στη mobile έκδοση του Sotostips πλέον [που είναι και ασφαλές https], το ίδιο δεν ισχύει γα τους φίλους / φίλες με Nokia, Samsung smartphones κι άλλες μάρκες. Έτσι, έβαλα στο blog το QR Code, πάνω πανω στο σήμα banner του μπλογκ εδώ. Όπου το URL είναι καταλλήλως αλλαγμένο όπως αναφέρω εδώ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το QR code φυσικά όλοι, έτσι κι αλλιώς.

Φτιάξτε δικό σας QR code τώρα!


Στο online QR Code Generator μπορείτε να φτιάξετε δικά σας QR, για μη εμπορική χρήση, με τις μια από τις εξής πληροφορίες [ενημερωση 2018, κλικ static, δεξί κλικ αποθήκευση ως στη φωτο του QR code που φτιαξατε.
  • URL
  • Text(κείμενο)
  • Phone number
  • SMS(αυτό δεν ξέρω τι κάνει)

QR Code Generator


Αυτή φαίνεται να είναι Ελβετική εταιρία και είναι μια μόνο από της online δυνατότητες, δημοφιλής, για δημιουργία QR Code, για μη εμπορική χρήση.