Δοκιμή του Ubuntu 11.04 από usb(φλασάκι)

Δοκιμάζουμε το νέο Ubuntu 11.04. Δεν το εγκαθιστούμε στο σκληρό αλλά το βάζουμε σε usb φλασάκι 2 GB(pendrivelinux). Σας δείχνουμε πως, με ευκολία, φτιάχνετε bootable usb με Ubuntu 11.04. Συνδέουμε το usb και κάνουμε επανεκκίνηση. Επιλέγουμε δοκιμή του Ubuntu από usb και βρισκόμαστε στο ολοκαίνουριο περιβάλλον Unity του Ubuntu. Έχουμε Firefox, internet, παιχνίδια, Libre Office.

(1)Τα πράγματα είναι εύκολα. Πάμε στην επίσημη σελίδα του Ubuntu. Κλικ στο "Start Download". Θα κατεβάσετε έτσι στο σκληρό δίσκο του υπολογιστή το αρχείο .iso του Ubuntu 11.04.[ή 11.10 τώρα]

Downloading Ubuntu ISO


(2)Κυλήστε λίγο τη σελίδα. Στο "Burn your CD or create USB drive" επιλέξτε με κλικ USB stick και το λειτουργικό που τώρα δουλεύετε(πχ windows). Κλικ στο "show me how".

Creating Ubuntu-USB
Εμφανίζονται πληροφορίες αμέσως κάτω. Κλικ στο "Download the universal usb installer. Κατεβάζετε τον installer.

Αφού με διπλό κλικ τον τρέξετε, και πείτε ναι στα προειδοποιητικά(run), κλικ στο "I agree". Στο Step 1 επιλέξτε κανονικά Ubuntu 11.04. Τώρα υπάρχει πιθανότητα αυτό μόνο του να βρει αμέσως το .iso αρχείο που λίγο πριν κατεβάσατε. Αν όχι, κλικ browse και βρείτε το.

Στο μεταξύ, ενω κατεβάζετε λίγο πριν το ISO, ετοιμάστε το φλασάκι, το οποίο δεν θα χρησιμεύει πια για άλλη δουλειά(μέχρι να σβήσετε ότι θα γράψουμε). Θα είναι μόνο για να δοκιμάσετε το Ubuntu 11.04. Τοποθετείστε το. Πηγαίνετε στο "Ο Υπολογιστής μου" και βρείτε το γράμμα με το USB drive σας. Κάντε format(quick format).

Συνεχίζοντας μεαυτά που λέγαμε για τον installer, Επιλέξτε το γράμμα του usb σας και κλικ create.(παρακάτω στην εικόνα λέει για Netbook, εσείς επιλέγετε Ubuntu 11.04 ή όποιο άλλο ISO κατεβάσατε)


Θα ετοιμαστεί bootable usb με το λειτουργικό Ubuntu 11.04. Αν ο υπολογιστής σας είναι ρυθμισμένος ώστε να μπορεί να ξεκινάει ελέγχοντας πρώτα το usb για κάποιο live λειτουργικό, τότε με το που θα κάνετε επανεκκίνηση έχοντας το usb συνδεδεμένο, θα σας καλωσορίσει μια οθόνη όπου θα αφήσετε επιλεγμένο το "Try from usb"(ή παρόμοιο). Δοκιμή, όχι install ή τίποτα άλλο.

(Αν θυμάστε είχαμε γράψει πως η ίδια δουλειά, δηλαδή δοκιμή  του Ubuntu χωρίς εγκατάσταση γίνεται και με live cd.)

Οπότε θα βρεθείτε στο περιβάλλον Unity του Ubuntu 11.04. Εδώ μας περιμένουν πολλές εκπλήξεις και θέλει λίγο χρόνο αν ήμασταν συνηθισμένοι σε Gnome.

Ubuntu11.04 Desktop

Βλέπουμε εικονίδια στην αριστερή πλευρά της οθόνης. Με ένα κλικ στο Firefox ξεκινά ο περιηγητής. Εξαφανίζονται τα εικονίδια. Αν όμως πλησιάσετε με το ποντίκι αριστερά, εμφανίζονται. Η έκπληξη είναι ότι τα κουμπιά minimize, maximize είναι στη μπάρα που ήταν εκεί και πριν ξεκινήσει ο Firefox. Αν περάσουμε το ποντίκι από πάνω θα εμφανιστεί και το κλασικό μενού Firefox(δεν φαίνεται κάτω).

Global Menu

Δεύτερη έκπληξη, οι ρυθμίσεις. Είναι στο Applications. Κλικ στο Applications και μπορείτε να πληκτρολογείσετε Monitors για να αλλάξετε ανάλυση οθόνης κλπ. Ή να πληκτρολογήσετε keyboard για να προσθέσετε τα Ελληνικά. Φυσικά υπάρχει γραφικό περιβάλλον όπου μπορείτε να ψάξετε κάποια εφαρμογή, ρυθμίσεις, ή να εγκαταστήσετε κάτι.

Ubuntu Unity applications

Το workspaces, σας προσφέρει 4 virtual επιφάνειες εργασίας, όπου στη μια μπορείτε να έχετε ανοιχτό το movie player, στην άλλη Firefox κλπ.

Ubuntu Unity Workspaces

Στο μεταξύ, το Ubuntu 11.04 έχει το Libre Office (παρόμοιο με OpenOffice, ως σουίτα γραφείου αντίστοιχη του MS Office).

Libre Office starting

Φυσικά, η χρήση του usb για δοκιμή του λειτουργικού Ubuntu είναι ακριβώς αυτό που λέμε. Δοκιμή. Ή αν σας χαλάσουν τα Windows. Διότι με το Ubuntu έχετε επαφή με τα αρχεία σας στην πλευρά των Windows όχι όμως με τα προγράμματα windows. Και μπορείτε να γράφετε μόνο εκεί, ή να τοποθετήσετε και άλλο usb ή cd rom.

Υπάρχουν κολλήματα του περιηγητή, ή ακόμη και του λειτουργικού όταν "εγκαταστήσετε" τρέχοντας το Ubuntu 11.04 σε usb το flash ή restricted extras(ξέρετε, δεν παίζει το ubuntu αρχικά mp3, avi, youtube κλπ, αλλά εύκολη η λύση). Αν κολλήσει κάνετε υποχρεωτική επανεκκίνηση με το κουμπί του υπολογιστή και το usb συνδεδεμένο. Οπότε, αν θέλετε τώρα, τερματίζετε κανονικά το ubuntu, κλείνει ο υπολογιστής. Αφαιρείτε το usb. Ξεκινάτε με Windows όπως πάντα.

Οποιαδήποτε αλλαγή και να κάνετε με usb θα χαθεί φυσικά όταν κάνετε επανεκκίνηση. Εκτος κι αν κατεβάσετε τίποτα αρχεία, έγγραφα κλπ και τα αντιγράψετε στην πλευρά των windows.Licensed under a Creative Commons Attribution Non Commercial Licence