**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

Photoshopped φωτογραφίες: Πως ελέγχω αν μα φωτογραφία jpg είναι ψεύτικη

Κυκλοφορούν στο internet πολλές Photoshopped photosψεύτικες φωτογραφίες. Επεξεργασμένες εικόνες. Θα μπορούσε κανείς, μη ειδικός να προσπαθήσει έστω να καταλάβει αν μια online φωτογραφία είναι fake photo; Δίνουμε σήμερα online τρόπους, που  αποκαλύπτουν αν μια φωτογραφία .jpg(ή .jpeg, το ίδιο είναι) είναι fake.

Οι photoshopped photos δημιουργούνται πανεύκολα πλέον ή επεξεργάζοντας μία φωτογραφία ή ενώνοντας μερικές φωτογραφίες και επεξεργάζοντας.

Ας δούμε πολύ σύντομα πρώτα τι κάνουν οι ειδικοί:

Οι ειδικοί σε μια υπό εξέταση φωτογραφία ελέγχουν, σύμφωνα με αναλυτικό άρθρο για εντοπισμό fake photos του Scientific American:

  • Τον φωτισμό
  • Τα μάτια και τις στάσεις(ανθρώπων, αντικειμένων κλπ)
  • Το φως που αντανακλάται  από τα μάτια(και φαίνεται ως άσπρα σημεία στο μάτι)
  • Σημεία στη φωτογραφία που έχουν γίνει "copy-paste" πολλές φορές στην ίδια την εικόνα
  • Κάτι που το λένε "camera fingerprints"


Update 2012 video

Εντοπισμός jpg photoshopped photos με online εργαλείο)


Ο εντοπισμός και έλεγχος αν μια ψηφιακή φωτογραφία jpg(jpeg) είναι ψεύτικη μπορεί να γίνει με το εργαλείο image error level analyzer:

Εισάγετε την διεύθυνση(URL που λέμε) της εικόνας που θέλετε να ελέγξετε αν είναι fake στο κουτάκι κάτω από το "Submit an image url for error level analysis".  Αν η "νέα" φωτογραφία που θα σας δείξει έχει ανοιχτόχρωμα και μουντά σημεία τότε, λέει η σελίδα Spotting faked photos on the Internet, οι ανοιχτόχρωμες επιφάνειες είναι υψηλότερης ανάλυσης και έχουν γίνει save πολλές φορές. Αν κομμάτια της φωτογραφίας σας προέρχονται από άλλες φωτογραφίες, τότε οι επιφάνειες αυτές θα έχουν άλλο χρώμα.

Για παράδειγμα, μια φωτογραφία που είχα βάλει από Google Street View, και δεν την έχω επεξεργαστεί ο ίδιος, αλλά δεν ξέρω τι κάνει η Google. Έχουμε ακούσει ότι θολώνει πρόσωπα κι άλλα αντικείμενα και το ότι τα μαυρα σημεία είναι στα 2 πεζοδρόμια ίσως κάτι λέει. Στο πάνω μέρος η κανονική εικόνα "μου", στο κάτω αυτό που αναλύει το online εργαλείο εντοπισμού fake φωτογραφιών "image error level analyzer"(τώρα αυτήν την φωτογραφία μπορεί και να την μετέτρεψα τότε σε jpg ώστε να μπει στο blog, δεν θυμάμαι. Δείτε το παράδειγμα που δίνει ο άνθρωπος που έφτιαξε το εργαλείο επίσης. Μόλις περάσετε το ποντίκι εκεί πάνω από την επεξεργασμένη φώτο εμφανίζεται το αποτέλεσμα ελέγχου). Να το δικό μου παράδειγμα: 

image-error-level analysis
  

Αν γνωρίζετε προγράμματα ή online εργαλεία για έλεγχο ψηφιακών ψεύτικων φωτογραφιών μπορείτε να τα αναφέρετε στα σχόλια.

Δείτε και:


Licensed under a Creative Commons Attribution Non Commercial Licence