**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

Google Takeout: Κατεβάστε σε αρχείο τα δεδομένα σας στη Google

Το Google Takeout επιτρέπει σε ένα χρήστη να κατεβάσει αντίγραφα των δεδομένων του / της που είναι αποθηκευμένα μέσα σε προϊόντα Google. Μεταξύ άλλων μπορείτε να κρατήσετε αντίγραφο ασφαλείας και των φωτογραφιών σας των Λευκωμάτων Ιστού Picasa, όπου όπως ξέρετε υπάρχει φάκελος με το όνομα του blog σας και τις φωτογραφίες που ανεβάσατε μέχρι τώρα.

Με το Google takeout μπορείτε να κατεβάσετε "όλα" ή μερος των δεδομένων σας από προϊόντα Google:
 1. Τα google +1 σας
 2. Google+ φωτογραφίες
 3. Επαφές και Κύκλοι-Contacts and Circles
 4. Λευκώματα Ιστού Picasa-Web Albums
 5. google προφίλ-Profile 
 6. stream-μερικές αναρτήσεις στο google plus
 7. φωνή-google Voice(δες φτηνά τηλεφωνήματα με gmail)
Αν κάνετε κλικ στο κόκκινο κουμπί, κατευθείαν, στην υπηρεσία Google Takeout κατεβάζετε τα πάντα στη λίστα. Αν επιλέξετε την καρτέλα "διαλέξτε υπηρεσίες" τότε  κατεβάζετε και σώζετε σε ένα αρχείο μόνο αυτές της υπηρεσίες google που θέλετε.

Αφού αρχίσει η διαδικασία κατεβάσματος των δεδομένων σας στη Google, η προετοιμασία ολοκληρώνεται σε 1 λεπτό. Κλικ μετά στο Download κόκκινο κουμπί που θα εμφανιστεί.

Το αρχείο είναι συμπιεσμένο αρχείο και πρέπει να γίνει αποσυμπίεση για να δείτε τι περιέχει.

Στην περίπτωση μου, που κατέβασα όλα τα δεδομένα μου στη Google, το αρχείο  ήταν 132 MB.


Το αρχείο zip στο δικό μου υπολογιστή κατέβηκε στο φάκελο Downloads - Λήψεις. Έκανα δεξί κλικ στο zip Και χρησιμοποιώντας το 7-zip δωρεάν πρόγραμμα αποσυμπίεσης, το έσωσα στο φάκελο user-name_gmail/. Όπου user-name το δικό σας username στη google.Οι φάκελοι μέσα στον φάκελο user-name_backup είναι, όπως θα περιμέναμε
 • Profile
 • Plus One
 • Contacts
 • voice
 • picassa
 • stream
 • buzz
Το περιεχόμενο τους προβληματίζει με τη μη πληρότητα του. Τα "όλα τα δεδομένα google" τελικά δεν είναι και τόσο όλα.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το φάκελο stream. Περιεχέι αρχεία HTML, ιστοσελίδες δηλαδή, αλλά στον σκληρό σας δίσκο. Κάθε μια ιστοσελίδα έχει και μια ανάρτηση σας στο google plus.

google-takeout-stream

Τα αρχεία json και πως τα ανοίγομε γιασ να δούμε τι περιέχει

Ο φάκελος profile, που ανέφερα παραπάνω για τα δεδομένα stream, έχει ένα αρχείο... json. Ωπα τι είναι τούτο πάλι θα μου πείτε.

 Για παράδειγμα ο Firefox χρησιμοποιεί αρχεία json. Από την Mozilla knowledge base μαθαίνουμε για το αρχείο Json: "Τα αρχεία σελιδοδεικτών backup αποθηκεύονται σε μορφή JSON και μπορούν να αποκατασταθούν από το παράθυρο Library οποιασδήποτε εγκατάστασης για Firefox".

Πως βλέπουμε το περιεχόμενο ενός json file;


Ένας τρόπος είναι να βάλετε μια προσθήκη Firefox, το JSONView 0.6 πρόσθετοΚανονικά, όταν το Firefox συναντά ένα έγγραφο JSON (περιεχόμενο τύπου "application / JSON"), ζητά απλά να κατεβάσετε το αρχείο. Με την επέκτασηJSONView, τα JSON έγγραφα φαίνονται στον περιηγητή παρόμοιως με το πώς τα XML έγγραφα εμφανίζονται

Υπάρχει και το φιλικότερο Πρόγραμμα Json Viewer:


Takeout json profileΟ φάκελος voice περιέχει

 • φάκελο conversations με αρχεία call logs(περιγραφή της συνομιλίας που κάνατε με Google voice) σε Html
 • billing.html με χρεώσεις από αγορασμένα προϊόντα από Google Checkout (χρεώσεις τηλεφωνημάτων από Gmail) 2 eurocents/min
 • το αρχείο phones.vcf = vcard σας. Μπορείτε να δείτε τι περιέχει πχ με notepad++


" vCard είναι μια τυποποιημένη μορφή αρχείου για τις ηλεκτρονικές επαγγελματικές κάρτες. Τα vCards συχνά συνοδεύουν μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αλλά μπορούν να ανταλλαχθούν με άλλους τρόπους, όπως με το World Wide Web ή το Instant Messaging. Μπορούν περιέχουν το όνομα και τη διεύθυνση , αριθμούς τηλεφώνων, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διευθύνσεις, τα λογότυπα, φωτογραφίες και ηχητικά κλιπ."
Ο φάκελος plusone περιέχει κάποιους συνδέσμους στο αρχείο bookmarks.html Που μοιρατηκατε στο G+.

Ο φάκελος Picassa περιέχει ονοματισμένους φακέλους με φωτογραφίες σας στο picassa web albums σας. Ξέρετε, εκεί μπαίνουν και οι φωτογραφίες που ανεβάζετε στα Blog σας.


 • Ο φάκελος Buzz τώρα, περιέχει ΟΛΑ όσα μοιραστήκατε διότι κλείνει το buzz.
 • Οι υπόλοιποι φάκελοι μπορεί να μην περιέχουν όλα τα δεδομένα σας.