**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΜΕ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**
Podcast ειναι "ηχογραγημενο αρθοο". SoundCloud είναι μια πλατφορμα podcasting. Σε PC, laptop 1 κλικ και παιζει κι μπορεις κ να το κατεβασεις το καθε επισοδειο. Σε κινητο εγκαθιστας τη μικρη εφαρμογη για να τα ακουσεις

Λίστα Ελληνικών τεχνολογικών Blog σε OPML(-Greek tech blogs)

Ταυτόχρονη εισαγωγή(import) λίστας με Ελληνικά Τεχνολογικά Blogs σε feed readers(RSS Readers) όπως Google Reader ή σε προγράμματα feed reader όπως RSSOwl, Snarfer, Lifearea κλπ κλπ. Με ένα OPML αρχείο που ετοίμασα. Επίσης σας δείχνω εν συντομία,  με συνδέσμους, τι είναι OPML αρχείο και πως το φτιάχνω, πως το διαβάζω με απλά λόγια.

Ενημέρωση 3/6/2013: Στο μεταξύ, τα γεγονότα ξεπέρασαν το άρθρο μου. Έχω μεγάλη προσφορά με 99 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΆ blogs ή και Social Media/Marketing/ Εταιρικά χρήσιμα τώρα online σε μορφή xls σε Google Docs ή  Drive αν θέλετε και μπορεί να κατεβαστεί με Google spreadsheet σε διάφορες μορφές. Ευχαριστώ.Τι είναι OPML αρχείο


OPML είναι μια μορφή XML για "περιγράμματα"(Outlines) . To έγγραφο OPML Μοιάζει με ένα δέντρο με κλαδιά, και κάθε κλαδί μπορεί να έχει άλλα κλαδάκια.

Πιο απλά, η απλούστερη μορφή αρχείου .OPML μπορεί να είναι μια

 1. λίστα με διευθύνσεις blog που την γράφουμε στο Σημειωματάριο
 2. τη σώζουμε με κατάληξη .opml
 3. και την εισάγουμε σε RSS feed readers όπως Google Reader, RSSOwl, Snarfer, Lifearea κλπ με μια κίνηση.


Αποτέλεσμα; Αν έχω φτιάξει μια λίστα με διευθύνσεις και RSS Feeds 100 blog στο αντικείμενο "καλύτερα τεχνολογικά blog" αυτά εισάγονται στο Reader σας με μια κίνηση. Δηλαδή "εγγράφεστε" σε 100 τεχνολογικά blog ταυτόχρονα σε δευτερόλεπτα.

Κατεβάστε το αρχείο OPML μου με 12 Ελληνικά τεχνολογικά blog


Παρακάτω, σας δίνω τον σύνδεσμο για ένα OPML αρχείο που έφτιαξα για σας, την πρώτη έκδοση του, για να το κατεβάσετε. Θα σας δώσω και τη διεύθυνση ενός αρχείου κειμένου online, όπου μπορείτε να γράψετε τις διευθύνσεις καλών Ελληνικών τεχνολογικών Blog που εννοείται παρέλειψα άθελα. Και θα κάνω εγώ τη δύσκολη δουλειά της ενημέρωσης του OPML.

Λοιπόν η πρώτη βερσιόν με το OPML αρχείο με τα καλύτερα Ελληνικά Τεχνολογικά blogs είναι αυτό.


Τι θα κάνετε βήμα-βήμα: • Κλικ στον παραπάνω σύνδεσμο και κατεβάστε το OPML αρχείο με τα Ελληνικά Τεχνολογικά blogs.
 • Ξεκινήστε τον RSS Reader σας
 • Εισάγετε το αρχείο OPML αρχείο με τη λίστα Ελληνικών τεχνολογικών blogs.
 • Αν θέλετε φτιάχνετε στον Reader σας φάκελο με όνομα Best Greek Tech Blogs*
 • Παρακάτω δείχνω εν συντομία τη διαδικασία για Google Reader, RSSOwl και Snarfer RSS feed Readers

Προσθέστε εδώ καλά Ελληνικά τεχνολογικά/social media blog που παρέλειψα. Μην σβήνετε συνδέσμους άλλων, έτσι κι αλλιώς θα υπάρχουν όλες οι βερσιόν του εγγράφου.

Συμπέρασμα: Αν θέλουμε να φτιάξουμε οι ίδιοι τέτοια λίστα OPML και δεν ενδιαφερόμαστε να...εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας περί opml, xml κλπ, αντιγράφουμε ΟΛΟΝ τον κώδικα, τον μελετάμε και κάνουμε τις αλλαγές μας. Ένα λάθος, μια λάθος κάθετος, και ΔΕΝ θα δουλεύει.

Screenshots και σύντομες οδηγίες από εισαγωγή του OPML αρχείου σε RSSOwl, Snarfer και Google Reader


RSSOwl OPML import


Κλικ στο File>Import


Import file στην περίπτωση μας. Βρείτε που είναι το opml Που κατεβάσατε με browse και μετά next:Στην πορεία μπορεί να δημιουργήσετε φάκελο με όνομα Greek Tech Blogs ή απλώς να εισάγετε τα feed των blog αυτόματα.

Snarfer opml import


Παρομοίως στο Snarfer File>Import from>OPML και ψάχνετε που βάλατε το αρχείο με τα τεχνολογικά blog:Google Reader OPML import


Αν αλλάζετε feed reader, πχ από πρόγραμμα πάτε στον online Google Reader,  μπορείτε να εισαγάγετε τις υπάρχουσες εγγραφές(ροές-feeds) του προγράμματος στο Google Reader. Για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να εξαγάγετε τις συνδρομές σας σε OPML.

Στην περίπτωση μας έχουμε κατεβάσει ήδη ένα OPML αρχείο έτοιμο. Πηγαίνετε πίσω στο Google Reader και κάντε κλικ στο εικονίδιο στο πάνω μέρος της σελίδας, κάντε κλικ στο κουμπί Ρυθμίσεις Reader > Import / Export. Επιλέξτε τη θέση του OPML αρχείου σας στον υπολογιστή σας και πατήστε Import. Ο Google Reader θα προσθέσει όλα τα feed που περιέχονται στο OPML αρχείο αμέσως.


*UPDATE 3/11/2011 Δυο βερσιόν, μια με τίτλο μια χωρίς


Links

 1. opml 2.0 items, specification and examples
 2. WIKIPEDIA ΓΙΑ OPML
 3. OPML Editor