Glary Utilities: Πολλά εργαλεία σε ένα πρόγραμμα

Η δωρεάν βερσιόν του προγράμματος Glary Utilities κλείνει μέσα του αμέτρητα εργαλεία για συντήρηση, επιτάχυνση, καθαρισμό, προσωπικά δεδομένα, ασφάλεια, λύση προβλημάτων και βελτιστοποίηση στους υπολογιστές με Windows. Θα δούμε μαζί ποια εργαλεία του μπορούμε να χχρησιμοποιήσουμε και τι κάνει το κάθε ένα. ¨Οπου είναι δυνατόν θα αναφερθεί γνωστό πρόγραμμα που κάνει την ίδια δουλειάν καλύτερα ίσως από το συγκρημένο εργαλείο.

Μετάφραση: ουσιαστικά το πρόγραμμα glary utilities είναι μια σουίτα πολλών προγραμμάτων μαζί(τα εργαλεία που είπαμε). Επιλέγετε και χρησιμοποιείτε ένα κάθε φορά από ένα μίνι κοντρόλ πάνελ, απλούστατο:Το πρόγραμμα Glary Utilities πάντα ξεκινάει με το "modules" επιλεγμένο στο οριζόντιο μενού(πρώτη γραμμή). Όπου ένα module ίσον ομάδα εργαλείων που κάνουν της ίδιας κατηγορίας δουλειά. Τα modules είναι στο κάθετο μενού. (πράσινα τετράγωνα).

Σημείωση-δήλωση αποποίησης ευθυνών για οποιαδήποτε ζημιά: τα χρώματα πράσινο, πορτοκάλι, κόκκινο παρακάτω υποσημειώνουν την επικινδυνότητα που μπορεί να έχει γεςνικά ένα αντίστοιχο εργαλείο σε μη έμπειρα χέρια ή από μόνο του. Δηλαδή,  πράσινο όλα μάλλον οκ. Πορτοκαλί μπορεί να περιέχει εν δυνάμει κίνδυνο. Κόκκινο από επικίνδυνο έως καταστροφικό ΘΑ μπορούσε να είναι. Τα παράπονα στον κατεσκευαστή του προγράμματος ή στη Microsoft.

Μέτρα ασφαλείας (backup σημαντικών αρχείων, ubuntu live cd αν χαλάσουν τα windows ή ο σκληρός):


  • Γενικά προτείνω πάντα να κρατάμε ενημερωμένα αντίγραφα σημαντικών εγγράφων, φακέλων, φωτογραφίων, βίντεο κλπ. Αγοράστε ένα usb φλασάκι για αυτό το σκοπό. Ή χρησιμοποιείστε Dropbox, Ubuntu one, GMail(στείλτε στον εαυτό σας αρχεία, αν το password σας είναι ισχυρό)...
  • Φτιάξτε ή πείτε να σας φτιάξουν ένα Ubuntu live cd. linux. Ή live ubuntu usb φλασάκι που θα έχετε μόνο για αυτό το σκοπό. Ρυθμίστε ή πείτε να σας ρυθμίσουν τη BIOS ώστε αν ξεκινάτε τον υπολογιστή με το live cd ή usb μέσα να το αναγνωρίζει πρώτο. Έτσι θα έχετε πάντα τη δυνατότητα αν χαλάσουν τα windows ή τα τινάξει ο σκληρός δίσκος κλπ να μπείτε σε περιβάλλον ubuntu χωρίς εγκατάσταση(no install) να έχετε firefox, internet και επαφή με τα αρχεία σας μέχρι να σας τον φτιάξουν. Είναι φιλικό περιβάλλον και θα το συνηθίσετε. 


1. Όταν ξεκινάμε είναι επιλεγμένο το πρώτο module, το Clean Up and Repair: Καθαρισμός και επιδιόρθωση. Αυτό συμπεριλαμβάνει τα εξής εργαλεία:

Disk Cleaner: σβήνει σκουπίδια, προσωρινά αρχεία που πιάνουν τόπο στο σκληρό δίσκο και μπορεί να επιδρούν ακόμη και στην "ταχύτητα". Εγώ χρησιμοποιώ το CCleaner

Registry Cleaner: σκανάρει και καθαρίζει το μητρώο των Windows(registry). Σημείωση: ένα λάθος εδώ και μπορεί ακόμη και να μην ξεκινά ο υπολογιστής. Βέβαια ένας καλός καθαρισμός εδώ αυξάνει την απόδοση στα Windows. Το Ccleaner έχει registry cleaner πιο συντηρητικό και ίσως για αυτό το χρησιμοποιώ.

Shortcuts fixer: προτείνει για σβήσιμο windows shortcuts(συντομεύσεις επιφάνειας εργασίας, προγραμμάτων, φακέλων κλπ) που πλέον δεν λειτουργούν διότι κάποιος έσβησε κάτι ή μετακίνησε. Αυτά που βρίσκει πρέπει να μελετηθούν ένα ένα πριν επιλεγούν για σβήσιμο, μπας και...Υπάρχει για προχωρημένους το πακέτο Windows Server 2003 Resource Kit Tools και για XP. όπου βρίσκεις και το Chklnks.exe, βλέπε σύνδεσμο παρακάτω.

Uninstall Manager: ωραία, αυτό είναι σαν τη προσθαφαίρεση προγραμμάτων windows μόνο που αυτό σβήνει και τα σκουπίδια που αφήνει πίσω η διαδικασία πολλές φορές λόγω κακών προγραμματιστών ή άλλων αιτιών. Εγώ χρησιμοποιώ το Revo Uninstaller.

2. Optimize and Improve - βελτιστοποίηση και βελτίωση

Startup Manager διαχειρίζεστε τα προγράμματα που ξεκινούν με ή χωρίς τη θέληση σας, χρήσιμα ή άχρηστα, που πάντως αυξάνουν το χρόνο εκκίνησης windows. Μην πειράζετε προγράμματα της Microsoft ή όσα δεν καταφέρατε να μάθετε τι είναι.


οι πράσινες και κόκκινες μπάρες δίπλα στα προγράμματα που ξεκινούν κατά την εκκίνηση των windows αναφέρονται στη θετική ή αρνητική γνώμη που εξέφρασαν χχχρήστες του Glary Utilitiew για αυτά. Παίρνετε μια ιδέα δε λέω(αν και 2/10 είναι χρήσιμοι :) ), αλλά ρίξτε και μια ματιά στη google αν δεν γνωρίζετε το πρόγραμμα.

Γιατί να ξεκινά πχ το MS office ή Open Office; Το Real update ή το Adobe ή το Divx update ή το windows messenger σε ...background. κλπ κλπ

Έχει και delay feature. Πχ ξεκινά ο υπολογιστής , δουλεύετε και σε 10 λεπτά ξεκινά ότι επιλέξατε να ξεκινήσει με... χρονοκαθυστέρηση.

Memory Optimizer καλό πράμα γι όσους έχουν μνήμη από 1 GB και κάτω. Βελιστοποίηση μνήμης. Μπορείτε να το ρυθμίσετε να ξεκινά πάντα μαζί με τα Windows. Αυτόματος ή χειροκίνητος απελευθερωτής μνήμης memory cleaner. Υποτίθεται, όση μνήμη RAM δεν χρησιμοποιείται αλλά κακώς είναι δεσμευμένη απελευθερώνεται. Για προχωρημένους: Υπάρχει και το on demand clearmem της Microsoft (Windows Server 2003 Resource Kit Tools και για XP.  ο σύνδεσμος οδηγεί σε site της Microsoft, διαβάστε τι αλλο κατεβάζετε επίσης)

Context menu manager αν κάνουμε δεξι κλικ σε ένα αρχειο ή σε ένα φάκελο βγαίνει ένα μενού. Ε, διαχειρίζεστε το μενού αυτό από εδώ. Πολλά στοιχειά ή προβληματικά ίσον καθυστέρηση μενού. Υπάρχει και το ShellExView για προχωρημένους

Registry defrag: ναι και αυτό το παθαίνει. Ανασυγκρότηση μητρώου Windows, διαδικασία που αμφισβητούν μερικοί αλλά γιατί να μην γίνει.

3.  Privacy and Security Προστασία Προσωπικών Δεδομένων και Ασφάλεια

Tracks Eraser: σβήνει ίχνη ιστορικό-cookies κλπ κλπ, στον συγκεκριμένο υπολογιστή πάντα, κι όχι δεν αποτρέπει κάποιον στο δίκτυο ή διαδίκτυο να σας κατασκοπεύει. Είπαμε, υπάρχει και το Ccleaner, Eraser.

File Shredder ότι ρίχνετε εδώ μέσα σβήνεται μια και έξω, μάλλον χωρίς δυνατότητα επανάκτησης με κάποιο πρόγραμμα. Πληροφοριακά, όταν πατήσουμε del ή delete ΔΕΝ σβήνεται το αρχείο ακόμη κι αν αδειάσουμε τον κάδο απορριμμάτων μετά. Απλώς χάνουμε την επαφή με το αρχείο. Αυτά τα προγράμματα όπως το File Shredder ή Eraser γράφουν πολλές φορές πάνω στο αρχείο πχ 0, 1 σύμφωνα ακόμη και με standards πχ από DoD -Department of Defense, USA. Μόνο για νόμιμη χρήση, πχ έχεις κακώς τις πιστωτικές στο laptop και θες να το πουλήσεις κάποια μέρα.

File undelete έχω χρησιμοποιήσει διάφορα τέτοια με όχι πάντα επιτυχία. είναι το αντίθετο του προηγούμενου, ανάκτηση σβησμένων αρχείων. όσο πιο νωρίτερα το χρησιμοποιήσεις μετά το σβήσιμο, ίσως αυξάνεται η επιτυχία ανάκτησης.

Encrypter decrypter: κρυπτογράφηση αποκρυπτογράφηση αρχείων, φακέλων. Ίσως ακόμη και δίσκων.  Καλά υπάρχει και στα Windows xp. Εία γράψει για ένα πρόγραμμα κρυπτογράφησης κρυπτογράφηση αποκρυπτογράφησης True Crypt που δοκίμασα νομίζω και σε Windows και Ubuntu linux. Προσοχή μη κλειδώσετε κάτι χωρίς να ξέρετε πως ξεκλειδώνει.

4. Files and folders, αρχεία και φάκελοι:

Disk Analysis 


Το μεγάλο τετράγωνο αριστερά πάνω δείχνει τους φακέλους - directories με φθίνουσα σε GB MB Kb σειρά.  Δηλαδή ο μεγαλύτερος σε μέγεθος φάκελος είναι πιο πάνω κλπ.

Στο μικρό τετράγωνο κάτω είναι τα αρχεία μας πάλι το μεγαλύτερο πάνω πάνω σε φθίνουσα σειρά.

Το νόημα εδώ είναι να βρεθούν τα αρχεία που πιάνουν μεγαλύτερο χώρο στο σκληρό δίσκο, ίσως ξεχασμένα.

Προσοχή, δεξί κλικ και explorer για να δείτε που βρίσκεται ακριβώς το αρχείο. Αν είναι δικό σας, αν δεν είναι των windows ή του συστήματος, αν δεν είναι στο φάκελο με τα προγράμματα κλπ αν τότε μόνο και μετά από εξέταση θα μπορούσε να σβηστεί. Τα (μεγάλα) προγράμματα θα φύγουν με προσθαφαίρεση προγραμμάτων μόνο, ποτέ delete.

Duplicates file finder βρίσκει αντίγραφα αρχείων, με τι επιτυχία δεν ξέρω. Σβήνεται μόνο δικά σας αρχεία που αναγνωρίζετε. Τίποτα avi, mp3, doc iso zip rar κλπ.

Empty folders finder βρίσκει άδειους φακέλους

 File splitter and joiner δεν το δοκίμασα. σπάει μεγάλα αρχεία σε μικρά κομμάτια. και κολλάει σπασμένα.

system tools δεν το δοκίμασα. το internet explorer assistant μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του περιηγητή αυτού από διαφορες βρωμιες που του πασαρουν όπως toolbars, περίεργες μηχανές αναζήτησης κλπ
Licensed under a Creative Commons Attribution Non Commercial Licence