**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

Ανασυγκρότηση φακέλων στα Windows! Χρήσιμο.

Ξέρουμε την ανασυγκρότηση δίσκων. Απαραίτητη, αλλά κρατά ώρα. Κάντε και ανασυγκρότηση αρχείων και φακέλων που χρησιμοποιείτε συχνά, μεμονωμένα, με τους δυο τρόπους που προτείνω. Sysinternals Contig της Microsoft ή το Defraggler της Piriform που φτιάχνει και το CCleaner.

Θα ξεκινήσουμε την κουβέντα με το δωρεάν πρόγραμμα ανασυγκρότησης δίσκων Defraggler που κάνει εύκολα και γρήγορα και ανασυγκρότηση μεμονωμένων φακέλων ή αρχείων στα Windows.

Αλλά πρώτα, ας δούμε λίγο τι είναι η ανασυγκρότηση, σε τι χρησιμεύει, γιατί είναι απαραίτητη στα Windows.

Κατακερματισμός αρχείων στο σκληρό δίσκο

Κατακερματισμός αρχείων/δεδομένων συμβαίνει όταν ένα μέρος των δεδομένων στο σκληρό δίσκο χωρίζεται σε πολλά κομμάτια που δεν είναι κοντά μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, στην αρχή στον καινούριο υπολογιστή με Windows υπάρχει ελεύθερος χώρος για να αποθηκευτεί τα "μπλοκ των αρχείων" μαζί, συνεχόμενα. Αυτό επιτρέπει τη γρήγορη διαδοχική πρόσβαση στα αρχεία στα Windows.

Ωστόσο, όσο νέα αρχεία προστίθενται με τη χρήση την κανονική μας του υπολογιστή, αφαιρούνται αρχεία πχ, ή  αλλάζουν μέγεθος, αρχίζει να παρατηρείται το φαινόμενο του κατακερματισμού αρχείων, αφήνοντας τώρα τρύπες στα μπλοκ(κενός χώρος).

Όταν ένα νέο αρχείο δημιουργηθεί από δω και πέρα, ή όταν ένα υπάρχον αρχείο το μεγαλώσετε, το λειτουργικό σύστημα βάζει τα νέα δεδομένα ως νέα μη συνεχόμενα(αναγκαστικά) τώρα μπλοκ δεδομένων για να μπαλωθούν οι τρύπες.

Το πρόβλημα; Τα νέα μπλοκ δεδομένων είναι τώρα διάσπαρτα, επιβραδύνοντας πλέον την πρόσβαση σε αυτά στα Windows. Αργοπορία, πέφτει η απόδοση στα Windows!

Η γνωστή λύση είναι, κάθε τόσο να κάνουμε ανασυγκρότηση δίσκου. όλοι με Windows διαθέτουν το εργαλείο αυτό, ξέρετε μενού έναρξη, βοηθητικά προγράμματα ή όπου αλλού στην έκδοση σας είναι το εργαλείο.

Η ανασυγκρότηση δίσκου ανάλογα την περίπτωση μπορεί να κρατήσει ώρες. Εντάξει, αναγκαίο κακό, αλλά δε θα ήταν καλό φάκελοι ή αρχεία που χρησιμοποιούμε συχνά να τα κάναμε ανασυγκρότηση μεμονωμένα για βελτίωση της απόδοσης κατά καιρούς;

Προγράμματα ανασυγκρότησης δίσκων και αρχείων / φακέλων


Defraggler από Piriform
Τελ. Ενημέρωση:  2.09.391

Τώρα κυκλοφορούν και δωρεάν προγράμματα ανασυγκρότησης δίσκων από τρίτους. Το Defraggler, με την εγκατάσταση του, εντάξει λειτουργεί μεν ως πρόγραμμα ανασυγκρότησης δίσκου αλλά προσθέτει στο δεξί κλικ του ποντικιού[context menu που λέμε] την επιλογή "ανασυγκρότησις φακέλου ή αρχείου" και την επιλογή υπολογισμού του πόσο κατακερματισμένο είναι ένα αρχείο ή φάκελος.

Contig v1.6 του Mark Russinovich [Sysinternals]
Τελ. Ενημέρωση: February 1, 2011

Το Contig είναι εργαλείο γραμμής εντολών cmd για ανασυγρότηση αρχείων. Με contig/? στη γραμμή εντολών παίρνουμε τον τρόπο χρήσης του:

Contig is a utility that defragments a specified file or files.
Use it to optimize execution of your frequently used files.

Usage:
    contig [-a] [-s] [-q] [-v] [existing file]
or  contig [-f] [-q] [-v] [drive:]
or  contig [-v] -n [new file] [new file length]

  -a: Analyze fragmentation
  -f: Analyze free space fragmentation
  -q: Quiet mode
  -s: Recurse subdirectories
  -v: Verbose

Το Contig θα μπει στο PATH μάλλον στο System 32.

Υπάρχει και GUI για contig πχ το Power-Defragmenter

Αν σας ενδιαφέρει defragmentation στο windows page file αυτό με sysinternal utility PageDefrag από Sysinternals 2006...

 photo