**Έχουμε περίπου 1000 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα**

Σφάλμα με πιστοποιητικό ασφαλείας Google Chrome, Internet Explorer

Όταν γύρισα στο σπίτι και άνοιξα τον υπολογιστή δεν έδωσα σημασία σε ένα μήνυμα λάθους του antivirus μου. Ξεκίνησα τον Chrome και πήγα Google κανονικά. Όταν όμως θέλησα να συνδεθώ στο GMail, με περίμενε μια έκπληξη. "Το πιστοποιητικό ασφάλειας του διακομιστή δεν είναι ακόμη έγκυρο!" έλεγε το μήνυμα.

Σφάλμα με πιστοποιητικό ασφαλείας Chrome
Το πιστοποιητικό δε θα είναι έγκυρο μέχρι...(Mozilla) 


Έκανα καθαρισμό cookies και ιστορικό, δοκίμασα ξανά, τίποτα. Ξεκίνησα τον Firefox με την ελπίδα ότι κάτι στραβό υπήρχε στον Chrome και μου έβγαζε προειδοποίηση για SSL Certificate. Τα ίδια, τώρα είχα ένα μήνυμα που περίπου έλεγε ότι "η τρέχουσα σύνδεση στη σελίδα δεν είναι έμπιστη"   ή  "Το πιστοποιητικό δε θα είναι έγκυρο μέχρι (ημερομηνία)".


Σφαλμα πιστοποιητικου internet explorer

Και με τον Internet Explorer "Υπάρχει ένα πρόβλημα με το πιστοποιητικό ασφαλείας αυτής της τοποθεσίας Web"   ή    "Το πιστοποιητικό ασφαλείας αυτής της τοποθεσίας Web έχει λήξει".

Η ΛΥΣΗ

Είπα λοιπόν, με λίγη αναζήτηση στο internet, να τσεκάρω πρώτα το ρολόι-και την ημερομηνία του υπολογιστή. Άλλωστε το λέει η

Υπήρχε λοιπόν πρόβλημα, στη δικιά μου περίπτωση, στο ρολόι. Η ημερομηνία ήταν λάθος η ώρα ΟΚ. Συγκεκριμένα έλεγε 2 Φεβρουαρίου χτες, ενώ ήταν 2 Απριλίου. Οπότε έρχεται το ερώτημα το πως άλλαξε η ημερομηνία. Πιθανότατα, παίζοντας με το ημερολόγιο να το έκανα εγώ, χωρίς να αποκλε'ιψ χειρότερα.

Οπότε έβαλα τη σωστή ημερομηνία και το πρόβλημα με το πιστοποιητικό ασφαλείας λύθηκε.

Αυτό δε σημαίνει ότι τέτοιες ή παρόμοιες προειδοποιήσεις δεν μπορεί πραγματικά να σας προειδοποιούν για σοβαρό κίνδυνο. Το αντίθετο. Απλώς ελέγξτε πρώτα την ημερομηνία :). Και βάλτε AVG Antivirus ή άλλο, Malwerbytes και Spybot ή άλλο antispyware. Και τοίχος ασφαλείας σε λειτουργιά πχ Zone alarm ή έστω αυτο το κανονικό των windows.