Πως να δοκιμάσετε το Lubuntu στο VirtualBox

Δοκιμάζω το Lubuntu στο VirtualBox μέσα στα Windows, κάνω "εγκατάσταση" δηλαδή σε εικονικό υπολογιστή(μηχανή) και σκληρό δίσκο. το Lubuntu είναι ελαφριά επίσημη έκδοση του Ubuntu πιο ελαφριά και από το Xubuntu χωρίς αυτό να ενοχλεί.


Lubuntu 12.04


To Lubuntu λοιπόν είναι ένα γρήγορο και ελαφρύ λειτουργικό σύστημα που αναπτύχθηκε από μια ενθουσιώδη κοινότητα Ελεύθερου και Ανοικτού Κώδικα. Bασίζεται σε Linux και το Ubuntu. Το Lubuntu χρησιμοποιεί την μινιμαλιστική επιφάνεια εργασίας LXDE, και μια ποικιλία από ελαφριές εφαρμογές. Έχουν επικεντρωθεί στην ταχύτητα και την ενεργειακή απόδοση. Εξαιτίας αυτού, το Lubuntu έχει πολύ χαμηλές απαιτήσεις υλικού.

Τι είναι Εικονικό περιβάλλον;


 Ένα ή πολλά λειτουργικά συστήματα(ΛΣ) "πελάτες"(guest OS) όπως λέγονται, μπορούν να φορτώνονται κάτω από το λειτουργικό σύστημα υποδοχής (host OS), δηλαδή το δικό μας(πχ Windows), το κάθε ένα σε δική του εικονική μηχανή(VM).  Ο χρήστης μπορεί να ρυθμίσει ανεξάρτητα κάθε VM. Το Host OS και το guest OS  μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω μιας σειράς μηχανισμών, συμπεριλαμβανομένου ενός κοινού πρόχειρου και να μοιράζονται τη σύνδεση internet.

Το δωρεάν πρόγραμμα VirtualBox της Oracle


Το VirtualBox είναι ένα λογισμικό δημιουργίας εικονικού περιβάλλοντος όπως πχ είναι και το Virtual PC 2007 της Microsoft ή το VMware.

Εγκατάσταση Lubuntu 12.04 σε VirtualBox


Αφού κατεβάσουμε το VirtualBox, και το LUBUNTU ISO αρχείο(688 MB), ξεκινάμε την εγκατάσταση του. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικά λεπτά.

ISO αρχείο είναι κάτι σαν cd ή dvd άυλο. Προφανώς περιέχει μέσα το Lubuntu στην περίπτωση μας που είναι και live cd.

Μετά την εγκατάσταση το ξεκινάμε:

VirtualBox
VirtualBox
 
Εσείς βέβαια δε θα δείτε freedos και puppy linux στην αριστερή στήλη, εγω τα είχα εγκατεστημένα. Το Freedos είναι ανεξάρτητο πλήρες και δωρεάν λειτουργικό σύστημα, ας πούμε κλώνος του γνωστού μας MS DOS, έχει και επιπλέον εντολές και προγραμματάκια. Τρέχει κάμποσα παλιά προγράμματα που είχατε. (Το DOSBOX που γράψαμε είναι Ένας ανοιχτού κώδικα εξομοιωτής DOS για BeOS, Linux, Mac OS X, OS / 2, και τα Windows. Κυρίως επικεντρώνεται στη λειτουργία DOS παιχνίδια.)

 Κλικ στο New για να ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας Lubuntu VM.

Δημιουργία εικονικής μηχανής
Δημιουργία εικονικής μηχανής


Κλικ Next,


Lubuntu Virtual Machine
Lubuntu Virtual Machine
Γράφουμε όπως βλέπετε ως όνομα VM, Lubuntu και βρίσκει...ότι μιλάμε για Ubuntu, το αφήνω έτσι. Next:
Προτείνει το VirtualBox να έχει στη διαθεση του 512 MB το Lubuntu. Εδώ να ειπωθεί ότι καλό είναι κανείς που θα τρέξει virtual machines να έχει στο pc 2 GB μνήμη τουλάχιστον. Εγώ σε αυτόν έχω μόνο 1 GB και διαλέγω 401 MB. Για αυτό εξάλλου μιλάμε για ελαφρά λειτουργικά σήμερα όπως
  • Puppy linux
  • Lubuntu
  • GhostBSD LXDE, PCBSD έτοιμο Virtualbox & VMware disks για Windows 32 bit / 64 bit με KDE, Gnome, LXDE 2GB
  • ...MacPup Κλπ
Όταν τρέχω λοιπόν το VirtualBox δεν πρέπει να έχω ανοιχτό Firefox και περιττά πράματα αν έχω μόνο 1GB RAM.

Συνεχίζοντας, κλικ next, αφήνω το "create new" Για να δημιουργήσει εονικό σκληρό δίσκο:


Δημιουργία εικονικού σκληρού δίσκου σε virtualbox
Δημιουργία εικονικού σκληρού δίσκου σε virtualbox Αφήνουμε όπως είναι τη μορφή του σκληρου δίσκου σε vdi, κλικ επόμενο

VDI virtual HDD
VDI


Στο Vrtual Storage Detail, "dynamically allocated disk" σημαίνει ότι ο εικονικός σκληρός δίσκος ξεκινά μικρούλης και αν εγκαταστήσουμε εκεί προγράμματα ή κατεβάσουμε πράματα μεγαλώνει:
\

VHD sizeΣτο επόμενο παράθυρο, κάνοντας κλικ στο εικονίδιο που είναι σαν φάκελος πάμε και βρίσκουμε το LUBUNTU ISO αρχείο μας που κατεβάσαμε:


η τοποθεσία του εικονικού σκληρού δίσκου
η τοποθεσία του εικονικού σκληρού δίσκου


πατάμε create κλπ και ήμαστε έτοιμοι σχεδόν. Από την αριστερή στήλη του VirtualBox(δες 1η εικόνα) βρίσκθμε το lubuntu και κάνουμε διπλό αριστερό κλικ πάνω του για να ξεκινήσει η εικονική αυτή μηχανή.

Θα εμφανίζεται ένα μακροσκελές μήνυμα που θα σας υπενθυμίζει ότι όταν κάνετε κλικ στο guest OS το ποντίκι σας[ώστε να το χρησιμοποιείτε εκεί για λίγο] πλέον αιχμαλωτίζεται στο παράθυρο που τρέχει το λειτουργικό στο Virtualbox και για να το χρησιμοποιήσετε πάλι στη μεριά των Windows πατήστε δεξί πλήκτρο Ctrl ή ότι άλλο πλήκτρο λέει και σημειώνει μάλιστα και κάτω δεξιά στο παραθυράκι.

Ξεκινά το Lubuntu σαν να βάλατε το γνωστό live cd linux και επαναξεκινήσατε τον υπολογιστή, μόνο που εδώ όλα γίνοντα στο ψεύτικο pc:


Lubuntu σε VirtualBox
Lubuntu σε VirtualBox

Εδώ υπάρχουν 2 δυνατότητες για εγκατάσταση του Lubuntu 12.04 σε Virtualbox:
  1. δοκιμάζεις και εγκαθιστάς [try]
  2. εγκαθιστάς κατευθείαν [install]

Lubuntu Desktop σε VB
Lubuntu Desktop σε VB

Για το πως είναι το Lubuntu linux, τη χρήση του, την εγκατάσταση VirtualBox Additions και codecs δείτε τα παρακάτω βίντεο. Υπενθυμίζω για το θέμα των codecs σε ubuntu είχα γραψει παλια. Επίσης τα mp3 παίζουν αν κατά την εγκατασταση επιλέξετε ενα κουτακι περι Fluendo και mp3. Σε εμένα επεξαν αμεσως και τα avi υποθετω λόγω mplayer. Χρειάζεται να εγκαταστήσετε τον flash player από software center ή snaptic αν και αν πάτε χωρίς flash player σε Youtube θα βλέπετε HTML5 videos αν υπάρχουν.


Lubuntu 12.04 screencastlubuntu screen casts and help

vbox guest additionscodecs