Κακόβουλα προγράμματα: Προστασία με Malwerbytes! Antivirus δεν φτάνει.

Η εταιρία που φτιάχνει το γνωστό πρόγραμμα Malwerbytes κατά κακόβουλων λογισμικών παρέχει επίσης δωρεάν 4 εργαλεία που, είτε διευκολύνουν τη λειτουργία του Malwerbytes αν αυτή παρεμποδίζεται από κακόβουλα προγράμματα, όπως είναι το εργαλείο Chameleon ή μας κάνουν ενίοτε τη ζωή ευκολότερη μπροστά στον υπολογιστή. 

Malwerbytes anti-malware

Το Malwerbytes(δωρεάν έκδοση) το ξεκινάμε όποτε θέλουμε εμείς(δεν τρέχει συνεχώς το free) και σκανάρει τον υπολογιστή με σκοπό να εντοπίσει πράγματα που κυρίως διαφεύγουν από άλλα προγράμματα antivirus και anti-spyware. Από αυτή την άποψη το θεωρώ πολύτιμα συμπληρωματικό των Avast antivirus free,   AVG antivirus, του Spybot, των online virus scanners και του δωρεάν τείχους ασφαλείας Zone Alarm.

Τα έξτρα εργαλεία λοιπόν του Malwebytes είναι:

  1. Chameleon
  2. StartupLite
  3. FileASSASIN
  4. RegASSASIN

Chameleon

Οι τεχνολογίες Chameleon της Malwarebytes επιτρέπουν να εγκατασταθεί και να εκτελείται το πρόγραμμα Malwarebytes και σε περίπτωση που μπλοκάρεται από κακόβουλα προγράμματα. Το Chameleon κατεβαίνει από εδώ.

Chameleon, Malwerbytes.
Chameleon, Malwerbytes.


Το κατεβάζετε, το αποσυμπιέζετε μέ ένα πρόγραμμα κάπου. Στο φάκελο μέσα θα υπάρχει ένα αρχείο .chm. Αν δε βλέπετε τις καταλήξεις αρχείων ρύθμιση εδώ.
Μετά ανοίξτε το .chm με διπλό κλικ. Ακολουθείστε τις υποδείξεις δηλαδή κλικ στο κουτάκι νούμερο 1, αν δε γίνει τίποτα κλικ στο επόμενο κλπ μέχρι να πετύχει να τρέξει και ενημερωθεί το Malwebytes αν αντιμετωπίζατε πρόβλημα με αυτό.

StartupLite

Το βολικό για πιθανή βελτίωση ταχύτητας των Windows σας εργαλείο StartupLite είναι εδώ. Αυτό που κάνει το εργαλείο τούτο είναι, αυτόματα, σας εντοπίζει και προτείνει να δώσετε συγκατάθεση ώστε ορισμένες άχρηστες διεργασίες(εφαρμογές) να μην ξεκινάνε όταν ξεκινάτε τον υπολογιστή εξοικονομώντας χρόνο.

StartupLite, Malwerbytes.
StartupLite, Malwerbytes.


Κατεβάστε το αρχείο και διπλό κλικ στο StartUpLite.exe. Οπότε επιλέξτε αν αυτά που προτείνει να μην ξεκινούν είναι οκ. Έχει δικαιολογίες ανά περίπτωση γιατί το προτείνει.

Βασικά για όσους ξέρουν είναι σαν να χρησιμοποιείς ένα πιο έξυπνο msconfig για startups.

FileASSASIN


Το FileASSASIN είναι για κλειδωμένα από τα Windows αρχεία(πληροφορίες παρακάτω). Τα ξεκλειδώνει και τα κάνετε ότι ήταν να τα κάνετε, πχ να το σβήσετε.

FileASSASIN context menu, Malwerbytes
FileASSASIN context menu, Malwerbytes


Εάν χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή, έχετε πιθανώς συναντήσει τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα μηνύματα:
  • Δεν είναι δυνατή η διαγραφή του αρχείου: Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο δίσκος δεν είναι πλήρης...κλπ
  • Το αρχείο είναι σε χρήση από άλλο πρόγραμμα ή χρήστη.
  • κλπ
Αυτά συνήθως είναι δουλειά του λειτουργικού συστήματος ή κάποιου μπερδέματος αλλά μπορεί να υπάρχει και κακόβουλο λογισμικό που εμποδίζει.
Εγώ στο Windows XP χρησιμοποιώ παρόμοιο αλλά παλιότερο εργαλείο με ανάμεικτα αποτελέσματα. Το καλό είναι ότι και το FileASSASIN στο Windows 7 μπαίνει στο context menu, δηλαδή δεξί κλικ στο προβληματικό αρχείο και επιλογή unlock(ξεκλείδωμα) με FileASSASIN.

RegASSASIN

Το RegASSASIN μακράν είναι εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από ιδιαίτερα προχωρημένους και γνώστες του "μητρώου των Windows"(Registry). Δεν μπορεί κι αλλιώς δηλαδή. Αν "χαλάσετε" το μητρώο πάνε τα windows.

Το RegASSASIN, λέει ότι, μπορεί να εξαλείψει οποιοδήποτε(προβληματικό ή μη) κλειδί μητρώου ή τιμή(value) από τον υπολογιστή σας(από το μητρώο). Ως γνωστόν,  ένα κακόβουλο λογισμικό τοποθετεί συχνά παρασιτικά κλειδιά μητρώου στο μητρώο του συστήματος σας.