**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**

Δικό μου site; Πως αγοράζω το domain μου και το συνδέω στον Blogger

Σήμερα θα δούμε ένα οδηγό για το πως αγοράζω και συνδέω το domain μου, μια διεύθυνση του τύπου www.example.gr σαν site δηλαδή, με το blogspot.gr blog μου που θα εξακολουθεί να φιλοξενείται δωρεάν στον Blogger.

Θα σας δώσω στο τέλος και συνδέσμους για τη διαδικασία σε WordPress blogs αλλά και του νέου φρούτου "δωρεάν DNS" που εμφανίστηκε στην Ελληνική αγορά και μπορεί να βοηθήσει σε άλλες περιπτώσεις.

Προσοχή / 2014. Τσεκάρετε από τους συνδέσμους που δίνω διότι η διαδικασία τροποποιήθηκε ελαφρώς και ζητεί και 2ο CNAME. Δες λινκ papaki.gr, πχ, παρακάτω.

Ως γνωστόν τα blog μας φιλοξενούνται στο blogspot.gr πλέον στην Ελλάδα, δωρεάν. Αν κάποιος θεωρεί ότι δεν είναι και τόσο όμορφο ή επαγγελματικό να έχει ένα Blog με διεύθυνση πχ example.blogspot.gr (ένα subdomain) και θέλει κάτι σαν το www.example.gr, πρώτη του κίνηση βέβαια θα είναι να καπαρώσει για μίνιμουμ 2 χρόνια τη διεύθυνση αυτή, αν είναι διαθέσιμη, στην τιμή περίπου των 20 ευρώ. Μετά ανανέωση...

Βέβαια ένα δικό μας domain κατοχυρωμένο, από μόνο του δεν λέει τίποτα. Θα πρέπει

 1. να υπάρχει Blog/site μας
 2. να φιλοξενείται αυτό κάπου με λεφτά ή δωρεάν ή από μας(στη περίπτωση μας δωρεάν στον Blogger)
 3. να κάνεις μερικές διαδικασίες που αναλύω παρακάτω στο control panel του κατοχυρωτή
 4. να κάνεις μερικές ρυθμίσεις στον Blogger όπου και πάλι θα συνεχίσει να φιλοξενείσαι δωρεάν
ώστε κι όσοι πληκτρολογούν example.blogspot.gr ή www.example.gr ή example.gr να κατευθυνθούν στο blog μας. Στη διεύθυνση θα βλέπουν σε κάθε περίπτωση, όταν φορτώσει η σελίδα, το www.example.gr.

Την αγορά, την κατοχύρωση δηλαδή του domain sotostips.gr, την έκανα μέσω papaki.gr και χρησιμοποίησα προπληρωμένη κάρτα visa που παρέχεται κενή δωρεάν.

Μερικές Συνέπειες απόκτησης custom domain όπως τις είδα εγώ κυρίως


 • Το ορατό Google Page Rank εξαφανίζεται, ούτε καν 0, από 4 πχ πάει N/A(not available)
 • Χάνεις όλα τα Facebook like που είχες όταν ήσουν blogspot.gr [εκτός κι αν χρησιμοποιείς κατάλληλο κώδικα, καλή τύχη]
 • Δεν υπάρχει τρομερή μείωση κίνησης από Google, αλλά υπάρχει στην αρχή κάποιο ποσοστό
 • Περνούν αρκετοί μήνες για να επανέλθει το Page rank κάπως
 • Ισχύουν τα link που σας έχουν βάλει στο blog ή άρθρα με την παλιά διεύθυνση. Απλώς ανακατευθύνεται στην νέα.
 • Αν κρατάτε αντίγραφο του Blog, όποτε θέλετε μπορείτε απλά να φτιάξετε νέο Blog-στο WordPress πχ-, να εισάγετε τα άρθρα και να συνδέσετε αυτό με τη διεύθυνση www.example.gr. Αρα ασφάλεια.
 • Τις φωτογραφίες με μέγεθος άνω των 400px τις χάνετε στο blog
 • Δηλαδή όλες οι φωτογραφίες σας εμφανίζονται κανονικά αφού φιλοξενούνται στο Picasa web albums σας(μιλώντας για Blogspot)
 • Σε Analytics, Adsense κλπ ψιλομπερδέματα
 • Με custom URL δείχνετε ότι δεν είστε και τόσο τζαμπατζήδες, κι αν ακολουθείτε τις βασικές αρχές τίμιου blogging θεωρητικά μπορείτε να έχετε καλύτερη θέση στις μηχανές αναζήτησης με υπομονή και επιμονή
 • διαβάστε τον κύριο εδώ έχει κάμποσα άρθρα για τα θέματα που προκύπτουν

Ηθικό δίδαγμα για Bloggers: Αν το θέλετε, κάντε το το συντομότερο κι ας είναι καινούριο το blog.


Στο άρθρο αυτό δεν εξετάζουμε ποιο είναι καλύτερο, το blog.example.gr ή example.gr/blog ή www.example.gr. Μιλάμε απλά για την τελευταία περίπτωση(top level domain).

Πώς μπορώ να χρησιμοποιήσω ένα προσαρμοσμένο όνομα τομέα(custom domain name) για το ιστολόγιό μου;

Εδώ πλέον προϋποθέτουμε ότι έχετε καταχυρώσει για τουλάχιστον 2 χρόνια, μέσω συγκεκριμένου κατοχυρωτή, Domain του τύπου example.gr και η αίτηση σας έχει περάσει από την επιτροπή τηλεπικοινωνιών και σας ήρθε θετικό Email.

Στο control panel του κατοχυρωτή  online, που στην περίπτωση μου είναι το papaki.gr, κάνω κλικ στο sotostips.gr.  Στη σελίδα που θα ανοίξει, επιλέγω ενεργοποίηση της DNS Hosting υπηρεσίας.

Για να συνδέσετε το blog σας σε προσαρμοσμένο τομέα, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες για να εισάγετε το "CNAME"  και τα "Α-records" όπως εξηγώ παρακάτω. Υπενθυμίζω ότι οι διαδικασίες είναι παρόμοιες μεν σε διάφορος κατοχυρωτές, μπορεί να διαφέρουν από του papaki.gr, κι αν έχετε προβλημα πάρτε τους τηλέφωνο.


Control Panel Papaki.gr, ενεργοποίηση DNS Hosting
Control Panel Papaki.gr, ενεργοποίηση DNS Hosting


Η φωτογραφία δείχνει την ολοκληρωμένη εικόνα, έχουν μπει τα στανταρντ CNAME και A-RECORDS όπως άλλωστε τα δίνει η Google σε οδηγίες(δες στο τέλος του άρθρου ενημερωμένο σύνδεσμο). Τα MX που φαίνονται είναι άλλη περίπτωση(δεν συμπεριλαμβάνονται στο σημερινό θέμα μας) για μετέπειτα: Email διευθύνσεις στο Domain σας με Google apps που έγραψα πρόσφατα(και τώρα όπως έλεγα δεν είναι δωρεαν εκτος αν είσται μη κερδοσκοπικός οργανισμος, οι άλοι, όσοι πρόλαβαν πρόλαβαν)..

Στη συνέχεια θα γίνει αυτόματη ενημέρωση των nameservers(link από papaki blog) άν δεν έχουν ήδη ενημερωθεί στο παρελθόν[μιλάμε πάντα για το papaki.gr]:

Nameservers, dns1.papaki.gr και dns2.papaki.gr
Nameservers, dns1.papaki.gr και dns2.papaki.gr


CNAME Record


Στο CNAMES(aliases) κλικ στο εισαγωγή νέου CNAME record

Νέο CNAME record στο control panel του papaki.gr
Νέο CNAME record στο control panel του papaki.gr

 Για Host Name/Allias βάζετε “ www ” και στο canonical name (Destination) βάζετε “ ghs.google.com ”. Κλικ στο  “Αποθήκευση Νέου CNAME RECORD” :

Προσθήκη CNAME για Blogger
Προσθήκη CNAME για Blogger


[και πάλι η προ-προηγούμενη φώτο είναι ήδη συμπληρωμένη].


A-Name records [A-records]

Το νόημα των A-records είναι το εξής: Αν κάποιος υποψήφιος αναγνώστης πληκτρολογήσει το λεγόμενο "naked domain", δηλαδή πχ sotostips.gr, να μπορεί πάλι να μεταφέρεται στο κανονικό Site www.sotostips.gr. Αλλιώς, δεν...

 Κλικ στο "Εισαγωγή Νέου A RECORD"(δες προ-προηγούμενη φώτο, πρώτη γραμμή). Θέλουμε τέσσερις  εγγραφές τύπου Α για τις διευθύνσεις IP:

 • 216.239.32.21
 • 216.239.34.21
 • 216.239.36.21
 • 216.239.38.21

Ξεκινάμε με το πρώτο A record.


A-record, papaki.gr control panel
A record

Συμπληρώνουμε λοιπόν την πρώτη IP διεύθυνση της προηγούμενης λίστας στο κατάλληλο κουτί μόνο. Μετά κλικ "αποθήκευση νέου A record". Επανάληψη για τα υπόλοιπα 3.

Ρυθμίσεις στον Blogger για Custom Domain

Απαραίτητες κι αυτές μετά. Μην το ξεχνάτε(βλέπε και νέους συνδέσμους Blogger Support στο τέλος του αρθρου ενημέρωση 2013).

Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία στον Blogger περιμένετε περίπου 1 ώρα ώστε να ενεργοποιηθούν οι ρυθμίσεις DNS που κάνατε.

Τώρα ήρθε η ώρα για να βεβαιωθείτε ότι ο Blogger γνωρίζει για τον προσαρμοσμένο τομέα σας[custom domain], έτσι ώστε η Google να μπορεί να κατευθύνει τους αναγνώστες στο blog σας.

Κλικ στις ρυθμίσεις σας και πηγαίνετε στην καρτέλα Βασικά. Βρείτε το "Δημοσίευση"(Publishing) και κάντε κλικ στο σύνδεσμο για να προσθέσετε ένα προσαρμοσμένο τομέα:


Ρυθμίσεις στον Blogger Για custom domain
Ρυθμίσεις στον Blogger Για custom domain

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο "Αλλαγή σε προηγμένες ρυθμίσεις."(switch to advanced settings):


Blogger: custom domain, advanced settings
Εισάγετε το URL για το προσαρμοσμένο domain σας στο αντίστοιχο πλαίσιο κειμένου, και κάντε κλικ στο κουμπί Αποθήκευση. Τώρα η Blogspot.gr διεύθυνση σας σύντομα θα ανακατευθύνει στο νέο Custom domain σας. [Μπορεί να χρειαστούν έως και 24 ώρες για την ανακατεύθυνση να αρχίσει να λειτουργεί, θεωρητικά].
(σε περίπτωση που το νέο σας domain, λέει η Google, δεν σας πάει αμέσως στο blog σας, περιμένετε 1-2 μέρες και επικοινωνήστε με τον domain registrar σας).


Πως συνδέω το domain, με το Blog μου στο WordPress!(Δεκέμβριος 2010, papaki)

Νέα υπηρεσία Δωρεάν DNS για όλους!(Η υπηρεσία παρέχεται σε πελάτες του Papaki.gr, αλλά και χρήστες που έχουν κατοχυρώσει domain names σε άλλο καταχωρητή)


Περιμένω σχόλια και με τις εμπειρίες και προτάσεις σας...