**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**

Δωρεάν email διευθύνσεις στο Domain σας με Google apps. Ακόμη.

Αν έχετε δικό σας domain, πχ example.gr, αλλά το blog σας φιλοξενείται δωρεάν στον Blogger ή άλλη πλατφόρμα μπορείτε και πάλι να έχετε emails του τύπου nfo@example.gr με χρήση της δωρεάν βερσιόν των Google Apps όπως εξηγώ σήμερα. Βέβαια, θα χρειαστεί να σας δώσω την "κρυμμένη" πλέον διεύθυνση εγγραφής σε Free Google apps μια που οι προηγούμενες γνωστές οδηγούν σε apps για business, με χρέωση.

Όποιος προλάβει τον Κύριον είδε...

Η free version των Google apps προσφέρεται κανονικά σε εταιρίες με κάτω από 10 άτομα προσωπικό. [update 6/12/2012]

Η δοκιμή μας σήμερα αφορά το ίδιο το sotostips.gr. Μια διεύθυνση info παπάκι sotostips.gr δείχνει ασφαλώς πιο επαγγελματική στο blogging. Επιπλέον, αργότερα μπορώ να φτιάξω μερικές ακόμη διευθύνσεις Email για διαφορετικές χρήσεις, απλώς προσθέτοντας "χρήστες".

Οδηγός μας θα είναι ένα παλαιότερο άρθρο από το papaki.gr το οποίο ας πούμε "ενημερώνω" εδώ με νεότερα στοιχεία του 2012 και νέα screenshots.

1- Πάμε στη διεύθυνση που σας έδωσα προηγουμένως να γραφτούμε στα δωρεάν Google apps.

Πριν κάνετε οτιδήποτε, σε καμμιά περίπτωση μη μπλέξετε την διεύθυνση που φτιάξατε το blog σας παλιότερα και το αντίστοιχο password που σας επιτρέπουν αυτά και μόνα είσοδο στο blog. Αν τις χάσετε ¨η ξεχάσετε, χάσατε το blog.

Η διεύθυνση ή οι διευθύνσεις email που φτιάχνουμε με το δικό μας domain δωρεάν σήμερα είναι για τους τρίτους, αυτοί θα επικοινωνούν μαζί μας σε αυτήν ή αυτές. Τίποτα άλλο σχεδόν.


Δωρεάν εγγραφή σε Google Apps
Δωρεάν εγγραφή σε Google Apps


Οπως καταλάβατε, συμπληρώνεται στο κουτάκι το domain name σας, κλικ submit(υποβολή) και συμπληρώνετε τα άλλα στοιχεία που ζητά παρακάτω όπως όνομα email, password κλπ. Ετσι ουσιαστικά Δημιουργήτε το 1ο email account σας, μέσα από το οποίο θα διαχειρίζεστε όλα τα email accounts σας. Φυσικά μπορείτε να έχετε 1 μόνο...

Όταν πατήσετε accept and continue setup(αποδοχή και συνέχεια) εμφανίζεται το εξής:

2-

Express Google Apps setup
Express Google Apps setup


Κάνω κλικ στο express setup...

3- Εμφανίζεται ο οδηγός Setup


Οδηγός(wizard) Google apps setup
Οδηγός(wizard) Google apps setup


Κλικ next(επόμενο).

4- "Ας επιβεβαιώσουμε ότι το Domain σας ανήκει" μας λέει η Google. Κλικ next


Google apps wizard, domain verification step


5-κλικ στην καρτέλα alternate methods και επιλογή domain name provider


καρτέλα alternate methods, google appsΚλικ verify.

6- Domain name provider(καταχωρητή) επιλέξτε άλλο. Κάντε Copy (Ctrl + C) τον κωδικό (TXT Record) που εμφανίζεται:


Αντιγραφή text record σε Google apps
Αντιγραφή text record σε Google apps


Μην πατάτε verify (επιβεβαίωση), αφήστε το παράθυρο ανοιχτό!!!

7- Κατευθυνθήτε στον καταχωρητή σας. Εμένα είναι το papaki.gr οπότε το control panel μου και οι οδηγίες παρακάτω μπορεί να είναι διαφορετικές με το δικό σας. Στην ανάγκη πάρτε τηλέφωνο τον καταχωρητή σας για διευκρινήσεις!!!

Στο control panel, στην αρχική σελίδα διαχείρισης, πατήστε πάνω στο domain σας. Στη συνέχεια, στη σελίδα που θα ανοίξει, επιλέξτε ενεργοποίηση της DNS Hosting υπηρεσίας.

8- Κλικ στο "εισαγωγή νέου txt record"

εισαγωγή νέου text record στο Papaki.gr control panel
εισαγωγή νέου text record στο Papaki.gr control panel


Εισάγετε τον κωδικό  που κάνατε προηγουμένως αντιγραφή, στο πεδίο με τίτλο «Εισάγετε το TXT record» και πατήστε «Αποθήκευση Νέου TXT record». Mην κλείσετε ακόμα αυτό το παράθυρο.


Text record σε control panel
Text record σε control panel


 9- Κλικ στο «Eισαγωγή νέου MX record». Αφήστε το πρώτο πεδίο κενό και στο δεύτερο πεδίο κάντε επικόλληση του πρώτου MX record (μέχρι το .COM) από την παρακάτω λίστα. Επίσης, για την πρώτη εγγραφή επιλέξτε βαθμό προτεραιότητας 10 και πατήστε «Αποθήκευση Νέου MX record». Επαναλάβετε τη διαδικασία και για τα υπόλοιπα.

Τα MX records και βαθμοί προτεραιότητας όπως εμφανίζονται στο Blog του papaki.gr είναι

 ASPMX.L.GOOGLE.COM - 10
ALT1.ASPMX.L.GOOGLE.COM - 20
ALT2.ASPMX.L.GOOGLE.COM - 20
ASPMX2.GOOGLEMAIL.COM - 30
ASPMX3.GOOGLEMAIL.COM - 30
ASPMX4.GOOGLEMAIL.COM - 30
ASPMX5.GOOGLEMAIL.COM - 30


MX record σε control panel
MX record σε control panel

 Στο τέλος θα πρέπει να υπάρχουν 7 νέες εγγραφές. Μην ξεχνάτε για κάθε εγγραφή να κάνετε κλικ και να επιλέγετε κατάλληλο βαθμό προτεραιότητας(όπως το δείχνει με τη λέξη κλικ η φωτογραφία)

10- Είμαστε έτοιμοι λοιπόν να επιστρέψουμε στο παράθυρο που αφήσαμε ανοιχτό στα Google Apps στο βήμα 6 παραπάνω. Πατάμε το κουμπί verify σε λίγο και ήμαστε verified


Google apps, verification successful


Κλικ Continue και τώρα στο dashboard θα μπορείτε να δείτε, τη διεύθυνση για σύνδεση στο email σας.