**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**

Το Feedburner κλείνει APi, καταργεί διαφημίσεις. Κίνδυνος για τα blog;

Η υπηρεσία Feedburner της Google που την χρησιμοποιούν για τις ροές(feeds) τους εκατομμύρια bloggers κλείνει το API του στις 20 Οκτωβρίου και τερματίζονται οι διαφημίσεις Adsense για feeds στις 3 Δεκεμβρίου 2012. Είναι πολλά τα σημάδια εγκατάλειψης και φήμες αρχίζουν να κυκλοφορούν στο internet για οριστική παύση.

Για το τι είναι το Feedburner είχαμε γράψει.

Η ίδια η Google είναι υπεύθυνη για την κατάσταση μια που έχει κάνει 2 δημοσιεύσεις από μερικές λέξεις η κάθε μια για το θέμα αναφέροντας τα περί "API" και διαφημίσεων κρατώντας σε δικαιολογημένη αγωνία τους bloggers για την τύχη πχ των feed τους, τα μέρη που το μοιράζουν αυτόματα και την τύχη των συνδρομητών τους με email.

"...RSS feeds should work absolutely fine after the API is shut down. They do not require or use the API..."

Δεν πέρασε δα και πολύς χρόνος όταν αυτή διαβεβαίωνε ότι, μια άλλη υπηρεσία της, το FriendConnect θα σταματήσει τη λειτουργία του μόνο σε blogs που δεν είναι blogspot. Έχασε έτσι το Sotostips.gr(αν και στο Blogger) το newsletter του και τη δυνατότητα πρόσβασης στους συνδρομητές του ενημερωτικού δελτίου, διότι κατάργησαν και το site.

Έτσι λοιπόν, η Google τώρα διαβεβαιώνει ότι τα URL των feeds μας δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν.

Στο μεταξύ, δεν υπάρχει πλέον Feedburner Twitter account ή G+ page ούτε και υποστήριξη στα product forums για αυτή.(για να μην αναφέρουμε ότι το feedburner.jp δεν ανανεώθηκε)

Ερωτήματα για την τύχη της Feedburner

Ερωτήματα προκύπτουν για τις 20/9

  • τι θα γίνουν οι συνδρομητές με email, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν μαιλ όταν δημοσιεύουμε άρθρο;
  • περιεχόμενο που μοιράζεται αυτόματα σε Twitter, Networked Blogs και άλλες τρίτες υπηρεσίες θα διακοπεί;
  • τι θα γίνει με τα RSS feeds με podcasts!;
  • τα στατιστικά των feed θα συνεχίσουν να παρέχονται κανονικά;

Backup now

Η πρώτη κίνηση μας θα πρέπει να είναι προληπτικά και μόνο αμέσως να κατεβάσουμε στον υπολογιστή τη λίστα με τους συνδρομητές του blog. Πάμε στο http://feedburner.­google.­com , κλικ στο όνομα του blog, κλικ στο subscribers στην αριστερή στήλη, πατήστε "FeedBurner Email Subscriptions" και πατήστε "Manage Your Email Subscriber List":
Backup συνδρομητών σε Feedburner


Με export csv θα έχουμε ένα αρχειο με τα mail των συνδρομητών που αν πάει κάτι στραβά με το feedburner θα μπορούμε να τα εισάγουμε σε άλλη υπηρεσία, αν το δέχεται ώστε μην χάσουμε τους αναγνώστες αυτούς.

Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν;

 Πχ το Mailchimp έχει 2 ενδιαφέρουσες για μένα υπηρεσίες

  • RSS to email
  • Σοβαρό Newsletter

Θα πρέπει να μελετήσει κανείς τις δυνατότητες του mailchimp καλά, πράγμα που δεν έχω κάνει, μην ξεχνώντας ταυτόχρονα ότι το δωρεάν πακέτο τους, στέλνει κάθε μήνα περιορισμένο μάξιμουμ αριθμό email.

Πολλοί λένε ότι το Feedblitz(δεν το δοκίμασα ποτέ) είναι μια εναλλακτική πρόταση αν χρειαστεί...αλλά κοστίζει. Εδώ μιλά ο Feedblitz CEO.

"...One issue, however, is that readers must have an account with FeedBlitz to get your blog post by email..."
Υπάρχει και το Aweber για RSS to email και Newsletter(με κόστος).