**Έχουμε περίπου 1061 τεχνολογικά άρθρα στο blog Sotostips -στα 10 χρόνια λειτουργίας, πολλά από αυτά ακόμη χρήσιμα ΚΑΙ ΕΠΙΣΟΔΕΙΑ PODCAST**

Κυκλοφορεί ο Yandex browser για Windows, Mac

Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην Ρωσία Yandex παρουσίασε τον δικό της browser για περιήγηση στο Ιντερνέτ. Ονομάζεται Yandex Internet και έχει ως βάση το Chromium (open source). Υποστηρίζει Windows και Mac OS. Μοιάζει αρκετά στο Chrome και δεν κάνει κάτι διαφορετικό, αν και νομίζω ότι όλοι περιμέναμε λίγο πιο καινούρια πράγματα.

Λογικά όταν παρουσιάζεται ένα νέο προϊόν οι προσδοκίες για νέα πράγματα είναι θεμιτές. Προσωπικά περίμενα περισσότερο SEO εφαρμογές αφού οι Ρώσοι φημίζονται για της δυνατότητες τους στην προώθηση ιστοσελίδων, όμως σε αυτή την έκδοση λείπουν.Τι το διαφορετικό κάνει αυτός ο Περιηγητής Yandex;

 

Yandex Browser βασισμένος στον Chromium


Στην επίσημη σελίδα του οι Ρώσοι υποστηρίζουν 4 πράγματα:
  • Γρήγορη ταχύτητα  Ασφάλεια
  • Visual bookmarks
  • Yandex.bar
Το κατέβασα το πρόγραμμα και το δοκίμασα και αυτή είναι η γνώμη μου μετά το crash test:

- Όσον αφορά την ταχύτητα δεν είναι γρηγορότερος από το chrome, firefox.

- Στην ασφάλεια παρέχει ότι παρέχουν και οι άλλοι.

- Visual bookmarks θεωρώ ότι ο Safari έχει καλύτερα.

- Όσο για την Yandex.bar όπου μπορείς να προσθέτεις και να αφαιρείς σελίδες που χρησιμοποιείς περισσότερο, δεν νομίζω ότι είναι κάτι πρωτοποριακό. Πάντα μου άρεσαν οι καθαρές μεγάλες επιφάνειες που έχουν όσο το δυνατόν λιγότερα κουμπιά για να μπορώ να βλέπω ολόκληρη την σελίδα σε ένα σαιτ. Αν χρειάζομαι κάποιες πληροφορίες χρησιμοποιώ τα αντίστοιχα plugin.
Βλέπω στην σελίδα τους ότι ο browser υποστηρίζει φωνητικές διαταγές. Με την χρήση μικροφώνου το πρόγραμμα αναγνωρίζει φωνή. Δεν την δοκίμασα αυτήν την λειτουργία, αν κάποιος συνάδελφος ξέρει περισσότερα ας το μοιραστεί.
Περίμενα περισσότερα πράγματα από την Υandex όμως βλέπω ότι έχουν ακολουθήσει την πεπατημένη χωρίς να παρουσιάσουν κάτι εντυπωσιακό. Θα συνεχίσω να χρησιμοποιώ chrome, firefox αφού είμαι ικανοποιημένος από αυτά που προσφέρουν.

 Ίσως στο μέλλον ο Yandex Internet αν προσθέσει κάποια SEO plugin θα μπορέσει να μπει στο παιχνίδι αφού οι Ρώσοι έχουν πολύ καλές εφαρμογές σε αυτόν τον τομέα όπως το yazzle, solomono, opredelyajka κ.α.όμως αυτά αφορούν τους επαγγελματίες που ασχολούνται με την προώθηση ιστοσελίδων και όχι το μεγάλο κοινό, που θέλει έναν περιηγητή για να βλέπει ιστοσελίδες στο δίκτυο. Και εδώ ισχύει το KISS (Keep it stupid simple) διατήρησε το όσο το δυνατόν απλότερο, αφού ο μέσος χρήστης του ίντερνετ πρέπει να βρίσκει εύκολα και απροβλημάτιστα της πληροφορίες που αναζητά.
Το πρόγραμμα μπορείτε να το κατεβάσετε, προς το παρόν για Windows και Mac, κάνοντας κλικ εδώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι ενώ δέχεται την ελληνική γλώσσα κι άλλες με τα αντίστοιχα λεξικά, δεν έχει ακόμη τα πάντα που έχει ο ρώσικος περιηγητης.


Το guest post αυτό το έγραψε ο Πάνος Κοντογιάννης